Starosta Počátek: Konečně se na řízení státu podílí i odborníci pro danou problematiku

15.01.2015 13:59

Jak hodnotí uplynulý rok a současně i první rok Sobotkovy vlády? Jaké problémy mu dělají největší vrásky? A o jaké změny by se chtěl jako starosta zasadit v tomto volebním období? Nejen na to jsme se zeptali Karla Štefla (SDRUŽ. NEZ. KANDIDÁTŮ POČÁTKY). Řeč přišla i na výstavbu cyklostezky mezi Počátky s Žirovnicí či revitalizaci náměstí. A nejen to...

Starosta Počátek: Konečně se na řízení státu podílí i odborníci pro danou problematiku
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta města Počátky Karel Štefl (SDRUŽ. NEZ. KANDIDÁTŮ POČÁTKY)

Pane starosto, v uplynulém roce se Vám podařilo úspěšně obhájit Váš mandát. Co pro Vás ale celkově rok 2014 znamenal?

Byl to poslední rok mého prvního volebního období, kdy jsem začal  vnímat větší zkušenost, která mi pomáhala ve výkonu funkce. Cítil jsem i větší podporu jak od lidí podílejících se na řízení města, tak  od ostatních občanů, což se v plné míře projevilo v komunálních volbách a v získané důvěře pro nastávající volební období. 

Jak byste zpětně hodnotil průběh voleb a povolebních vyjednávání? Připomeňme, že poslední komunální volby probíhaly v Počátkách ve vzrušené atmosféře.

Samotný průběh voleb a poslední vyjednávání probíhaly v poklidné atmosféře, byť se neustále někteří z tzv. opozičních stran snažili změnit postoj, přesvědčení těch zastupitelů, kteří jednoznačně stáli za mojí osobou.

A jak byste celkově ve stručnosti uplynulý rok hodnotil? Považujete jej za úspěšný?

Realizovaly se akce s velkou úspěšností, ale ne všechno se zdařilo podle představ. Z celkového pohledu bych jej však považoval za úspěšný jak z pohledu realizovaných investic, tak pořádaných volnočasových aktivit. I daňové příjmy překročily očekávaný předpoklad

Existuje nějaký problém či rest, který budete muset z předchozího roku vyřešit?

Problémy jsou a budou, od toho jsme tady, abychom je řešili. Takže budu mluvit pouze o restech a jako největší cítím nezrealizování povrchové úpravy Palackého náměstí, neodkoupení všech pozemků potřebných k zasíťování obytné zóny Z2.

Jak to vypadá s realizací cyklostezky, jež by propojila Počátky s Žirovnicí? Podařilo se odkoupit pozemky potřebné pro stavbu? Případně na co s majiteli při vyjednávání narážíte?

Důležité je, že obě města mají velkou motivaci zrealizovat bezpečnou a důležitou stezku, která zvýší vzájemnou návštěvnost obou míst s podporou zdravého pohybu. Nyní se ztotožňují všichni majitelé dotčených pozemků na jižní straně silnice II. třídy č. 132 a zjišťují možnosti následného odkoupení. Největším problémem bude odkoupení těch pozemků,    kde vlastníci již zemřeli a nedošlo k vypořádání dědictví.

Jak jste celkově spokojen se sportem a volnočasovými aktivitami v Počátkách?

S rekreačním sportem a volnočasovými aktivitami jsem spokojen a touto cestou bych chtěl opakovaně poděkovat všem členům spolků a dobrovolníkům, kteří se podíleli ve svém volném čase bez nároku na odměnu na jejich organizaci.

Počátky se po několika letech příprav dočkaly výrazné dotace ve výši 85 procent na revitalizaci náměstí. Jak to s přestavbou aktuálně vypadá a jakou hlavní změny přinese? 

Jsou zrealizovány všechny přípravné práce (vypracování studie, projektu ke stavebnímu řízení, prováděcího projektu včetně položkového rozpočtu, výběrového řízení na archeologický průzkum a zhotovitele – jednotlivé kroky byly průběžně konzultovány s Úřadem Regionální rady Jihovýchod v Jihlavě). Pouze výběrové řízení na zhotovitele se v těchto dnech opakuje (podmínkou však bylo podepsání Dodatku č. 1 ke Smlouvě o poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, který nám umožnil prodloužit termín dokončení do 31. 10. 2015).

Původní bylo zrušeno z diskriminačních důvodů – město požadovalo od uchazečů reference v podobě alespoň jedné úspěšně ukončené rekonstrukce náměstí umístěného v městské památkové rezervaci nebo městské památkové zóně.

V prosinci proběhla úspěšně kontrola správnosti nastavení limitů pro opakované výběrové řízení na Úřadu Regionální rady Jihovýchod v Jihlavě a nyní je vypsané nové výběrové řízení na zhotovitele uvedeného projektu.

V letošním roce na podzim by tak mělo mít náměstí novou dlažbu, přibude zeleň, lavičky, parkovací místa a také mluvící informační tabule.

A prozradíte nám Vaše cíle pro ten letošní?

Vedle již zmiňované revitalizace Palackého náměstí se bude jednat hlavně o rekonstrukci domu č.p. 186 – přestavbu přízemí na lékařské ordinace a prvního patra na služební byty s celkovými náklady 7,600.000,- Kč, výkup pozemkových parcel v lokalitě za Sídlištěm (územní studie Z2) s vypracováním projektu pro zasíťování uvedené lokality, statické zajištění domu č.p. 30 (chráněný dům v MPZ), opravu střechy nad šatnami sportovní haly, rekonstrukci Nádražní ulice – odvodnění, parkoviště, chodníky (spolupráce s KSÚS) + rekonstrukci dalších komunikací a chodníků s celkovými náklady cca 7,000.000,- Kč a celou řadu dalších projektů s nižšími finančními náklady

6. ledna uplynul první rok od uzavření stávající vládní koalice. Jak byste Sobotkovu vládu hodnotil? Domníváte se, že přinese nějakou pozitivní změnu?

Zatím pozitivní změnou pro mne je rozkrývání některých korupčních jednání na úrovni státních subjektů a rozkrývání nehorázného plýtvání penězi daňových poplatníků na úrovni jednotlivých resortů při zajišťování externích služeb. Jedná se o tak vysoké a stále se zvyšující částky, které neodpovídají skutečnosti. A proč to? Vždyť resorty mají ve svých řadách placené vlastní odborníky pro danou problematiku.

Jakou změnu zákona byste nejvíce uvítal jako starosta? Co Vám dělá největší vrásky, ale není ve Vašich možnostech to ovlivnit?

Uvítal bych změnu zákonů: o veřejných zakázkách (některá kritéria nelze převádět na měřitelné hodnoty), o svobodném přístupu k informacím (neodůvodněné, případně žádnými fakty nepodložené žádosti), o veřejném opatrovnictví (přidělování opatrovnictví z úřední moci malým obcím, městům bez personální podpory) atd.

Například hrozba šuplíkového návrhu o rušení dvojkových obcí (obcí s pověřenou působností) a s tím související rušení stavebních úřadů a další restrikce pro občany malých obcí, měst. Neúčinné přestupkové řízení, které má za následky faktickou nepostižitelnost přestupců. Absence recidivy u přestupců, která neumožňuje překvalifikovat přestupek na přečin případně trestný čin a tím zvýšit nebezpečnost činu pro společnost a postih pro pachatele protiprávního jednání. Dále výkup, případně vyvlastnění pozemků, domů, které chátrají, nepoužívají se a nelze dopátrat dědice po zemřelém majiteli z důvodu, že dědic buď neexistuje, nebo zatím neproběhlo dědické řízení….                                          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…