Starosta Pohořelic: Držme se ústavně zakotvené "parlamentní demokracie"

07.08.2013 10:31

"Po posledních parlamentních volbách to vypadalo na vcelku jasné pravicové směřování země. Po krátkém čase se však ukázalo, že hodně velkou část kapacity Parlamentu zabere řešení rozdílných názorů s opozicí – a co je horšího – i rozdílných názorů v rámci koaličních stran.“ Jaké dopady bude mít ale podle názoru starosty vládní krize a propad preferencí ODS na komunální politiku? Proč on sám nepodporuje přímou volbu? A do jaké míry pociťuje mezi obyvateli v Pohořelicích zvyšující se sociální napětí? Nejen o tom, ale především o investicích, které město čekají, a o úspěšnosti města v čerpání dotací, jsme hovořili se starostou Josefem Svobodou (ODS).

Starosta Pohořelic: Držme se ústavně zakotvené "parlamentní demokracie"
Foto: archiv starosty
Popisek: Ing. Josef Svoboda starosta Pohořelic

Pane starosto, preference ODS klesají již delší dobu, po pádu Nečasovy vlády jsou však preference strany na minimu. Pociťujete i vy osobně na komunální úrovni nějaké negativní reakce od občanů? Domníváte se, že kauza ovlivní i komunální volby v příštím roce? A co je podle vás nyní třeba prioritně udělat, aby byla důvěra v ODS znovu obnovena?

Komunální úroveň je něco jiného než „vrcholná politika“. Negativní reakce jsem zatím nepocítil, možná při rozhovoru s některými lidmi je někdy cítit trochu zlomyslná radost. I na městské úrovni máme na řešení nějakého problému občas rozdílné názory (a to většinou máme poměrně dobrou místní znalost a všichni máme snahu problém, který se týká konkrétního místa, řešit). Snažit se najít kompromis na úrovni vrcholné politiky je věc velmi komplikovaná a obávám se, že někdy snad i nemožná. Vysvětlovat postup při jednáních směřujících ke kompromisu je určitě obtížné. Po posledních parlamentních volbách to vypadalo na vcelku jasné pravicové směrování země. Po krátkém čase se však ukázalo, že hodně velkou část kapacity Parlamentu zabere řešení rozdílných názorů s opozicí – a co je horšího – i rozdílných názorů v rámci koaličních stran. Jak obnovit důvěru? Chovat se důvěryhodně. Chovám se tak, abych se mohl každému podívat do očí.

TOP 09 je také rozhodnuta předložit zákon, kterým chce upravit pravomoci prezidenta. Jste příznivcem omezení pravomocí prezidenta? A jak zpětně na schválení přímé volby prezidenta nahlížíte? Jste jejím zastáncem či naopak?

Jestliže máme v Ústavě zakotvenou „parlamentní demokracii“, měli bychom se jí držet. Je pravdou, že poslanci či senátoři jsou většinou výrazné osobnosti, jinak by se nemohli prosadit uvnitř kandidátek svých stran, nebo dokonce při porovnávání s kandidáty jiných stran. Proto jsme často svědky vášnivých debat o některých tématech. Myslím, že podvědomě by si část občanů přála, aby jednání na vrcholné úrovni byla konkrétnější, měla rychlejší spád a dospělo se rychle k závěrům. Jestliže tomu není v případě poslanců, lidé tuto touhu vložili do osobnosti prezidenta. Důvěra občanů v prezidenta má svůj pramen již od osoby prvního prezidenta – „tatíčka“ T. G. Masaryka. Vždyť i v rodině tatínek má většinou poslední slovo a co řekne, to zbytek rodiny akceptuje. Na úrovni republiky to v současné době nefunguje. Poslanci mají své představy o řešení problémů. Upřímně řečeno, v současné době není zřejmě v lidských silách si udělat správný, objektivní názor na celé spektrum problematických otázek. Osobnost prezidenta, která by měla spojovat národ, může někdy naopak lidi spolehlivě rozdělit. Ne, nejsem pro přímou volbu prezidenta, nejsem ani pro přímou volbu starostů. Jsem o tom stále více přesvědčen.

V nedaleké Břeclavi loni eskalovaly sociální problémy. Do jaké míry je aktuální tato otázka v Pohořelicích? Jsou zde problémy s nepřizpůsobivými? A jak se je snažíte, i preventivně, řešit?

Sociální problémy takových rozměrů jako v Břeclavi u nás, věřím, nemáme. Máme jinou skladbu občanů. Neznamená to, že bychom zde nemuseli nic řešit, jsou to problémy v menším měřítku. Snažíme se zapojit do práce občany nezaměstnané – využíváme příspěvek od úřadu práce na tzv. „veřejně prospěšné práce“.  U občanů nad 40 let nemám až tak velké obavy ze soužití. Problémem jsou mladší lidé, kteří znají (nebo jsou o tom pevně přesvědčeni) svá práva a hájí své nároky (na příjem, rozsah a úroveň poskytovaných služeb, svobodu chování – a to i na veřejnosti, způsob podnikání). Prosazují to bez ohledu na zájmy a práva dalších lidí, někdy hodně bezohledně (viz např. podomní prodejci, dále tzv. „šmejdi“ apod.). Občanům může stát či obec dát jen to, na co má prostředky – a většinou právě ti, kteří křičí nejhlasitěji, do společné pokladny přispívají nejmíň, nebo nepřispívají vůbec nic.

Problémovou skupinou do budoucna budou děti, které mají problém absolvovat základní stupeň vzdělání. Plošné rušení základních škol (které byly donedávna nazývány jako zvláštní či speciální) kraji, považuji za velkou chybu. Ne každý má to štěstí, že se mu narodí zdravé dítě. Řada dětí postižených např. mentálně, či dětí ze sociálně znevýhodněných rodin i dětí s opožděným vývojem, které by jinak základní školství „semlelo“ množstvím požadovaných znalostí, našlo v uvedených typech škol individuální přístup. Během školní docházky se jim dostalo příležitosti získat pochvalu, ocenění za píli a námahu. Pro některé děti možnost teplého oběda ve škole byla překvapující, protože v rodině to pravidlem nebylo. Pro řadu žáků je toto možnost začlenění do kolektivu, osvojení si návyků učení, pracovních návyků, touhu po uznání. Některé děti se dokonce na úrovni žáka základní školy učily teprve pořádně mluvit. Obávám se, že při začlenění do základního školství, kde ne vždy bude prostor pro individuální přístup, bude pro tyto děti školní docházka stresující. Část dětí, které nebudou stačit, se bude cítit odstrčená a budou to cítit jako křivdu. Druhá část dětí se bude chtít prosadit – bohužel nikoliv úrovní znalostí, ale chováním – výstřední oblékání, šikanózní chování, vyrušování. Z uplatnění těchto dětí v budoucnu a z jejich přístupu k životu mám velké obavy. Učit v takovém prostředí bude pro pedagogy hodně náročné. Povede to ke snaze části rodičů dát své (rozuměj podle úsudku rodičů) chytré a nadané dítě na víceleté gymnázium, neboť mu základní škola nebude schopna nabídnout požadovanou úroveň vzdělávání. Přitom nyní existuje síť škol s pedagogy, kteří mají potřebné vzdělání a jsou schopni individuálního přístupu k dětem, neboť mají ve třídách menší počet žáků. Myslím, že cena za tuto změnu v základním školství bude v budoucnu hodně vysoká.

Město se nedávno pustilo do dlouho očekávaných oprav městského úřadu. Jaké další investice čekají město v druhé polovině roku?

Celkové náklady na zateplení úřadu činí 15,7 mil. Kč. 90 % ze způsobilých nákladů projektu tj. 10,35 mil. Kč bude hrazeno z OPŽP, ostatní náklady projektu hradí město Pohořelice z vlastních zdrojů. Realizace probíhá v období 7/2013 – 10/2013.

Kromě drobnějších investičních akcí typu oprava chodníků a komunikací, rozšiřování sítě vodovodů a plynovodů, oprava bytového a nebytového fondu jsou to akce uvedené níže v bodu týkajícím se čerpání dotací.

Město také získalo dotaci na opravu autobusového nástupiště. Jak se projekt aktuálně vyvíjí a přinese stavba nějaké zásadní omezení v dopravě?

Přestupní uzel IDS Pohořelice – zahájení stavebních prací bude na jaře 2014, kdy dojde k  rekonstrukci přestupního uzlu včetně vybudování nového objektu zázemí pro cestující (sociální zařízení). Projekt bude z podstatné části financován z Operačního programu ROP Jihovýchod. Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 18,1 mil. Kč, z toho přislíbená dotace činí 13,047 mil Kč (tj. 85 % způsobilých výdajů projektu). Vlastní zdroje města jsou odhadovány na 5,075 mil. Kč.

Projekt je z podstatné části financován z Operačního programu ROP Jihovýchod. Jaká je celková úspěšnost města v čerpání dotací a jaké další projekty byste v této souvislosti zmínil?

V odpovědi si dovoluji vyjmenovat naše projekty:

Regenerace městského parku v Pohořelicích z OPŽP, celkové náklady projektu jsou 3,8 mil Kč. Ne všechny náklady jsou tzv. „uznatelné“. Dotace by měla činit 100 % uznatelných nákladů, tj. 3,147 mil Kč. Realizace začne na podzim 2013.

Revitalizace vybraných ploch zeleně ve městě Pohořelice (bývalá kasárna, zeleň na hřbitově, sportovním areálu, založení nové parkové plochy v lokalitě „Polní“) z OPŽP – předpokládané celkové náklady projektu činí 4,7 mil Kč, z toho nezpůsobilé jsou odhadovány na 1,3 mil. Kč. Dotace by měla činit 75 % způsobilých výdajů, tj. 2,5 mil. Kč. Vlastní zdroje města na dofinancování projektu by měly činit 2,2 mil. Kč. Je předpoklad, že skutečné náklady budou nižší. Realizace bude probíhat v r. 2014

Založení biocenter a prvků ÚSES v k. ú. Pohořelice n. Jihlavou a k. ú. Nová Ves u Pohořelic – projekt je v plné míře financován z OPŽP. Předpokládané celkové náklady na projekt jsou 41,5 mil. Kč. Přislíbená dotace činí 100 % uvedené částky (předpokládáme, že všechny náklady budou uznatelné). Nyní jsou na kontrole SFŽP zadávací podmínky pro výběrové řízení. Realizaci předpokládáme od podzimu 2013.

Nákup zametacího stroje – celkové náklady na pořízení činí 3 198 030 Kč, 90 % nákladů je hrazeno z prostředků OPŽP, tj. 2 878 227 Kč, dodání stroje se předpokládá do listopadu 2013.

Zpracování digitálního povodňového plánu a vybudování sítě varovného vyrozumívacího systému pro město Pohořelice. Město nyní disponuje povodňovým plánem, splňující požadavky stanovené platnými legislativními normami, vč. mapových podkladů. Dále byl instalován varovný vyrozumívací systém (veřejný rozhlas) – digitální bezdrátový rozhlas jako prvek varovného systému pro informování obyvatel při rizikových událostech, srážkoměr a 3 hladinová čidla. Celkové náklady projektu jsou 4 023 452 Kč. 90 % uznatelných nákladů, tj. 3 621 107 Kč, je financováno z OPŽP, 10 %,  tj. 402 345 Kč, je hrazeno z vlastních zdrojů města. Projekt byl zrealizován v červenci tohoto roku.

Nová Ves – analýza rizik – kontaminace spodních vod – cílem akce bylo objevení a zdokumentování rozsahu ložiska kontaminace spodních vod u Nové Vsi. Předpokládaný zdroj kontaminované vody uvnitř obce se nepotvrdil. Celkové náklady projektu činí 440 501 Kč, 90 %, tj. 362 110 Kč je hrazeno z prostředků OPŽP, 10 %, tj. 78 400 Kč, z vlastních zdrojů města. Výstup projektu bude zpracován do konce srpna tohoto roku.

Zateplení ZŠ Pohořelice – celkové náklady na zateplení školy činí 6 058 088 Kč, 90 % ze způsobilých výdajů projektu, tj. 3 765 841 Kč je hrazeno OPŽP, ostatní náklady projektu hradí město Pohořelice z vlastních zdrojů. Realizace probíhá v období 7/2013 – 10/2013.

Rekonstrukce a rozšíření kapcity MŠ Pohořelice – celkové náklady projektu jsou odhadovány na 25,5 mil. Kč, požadovaná dotace z ROP Jihovýchod činí 12,7 mil. Kč, což je 75 % ze způsobilých výdajů. Realizace bude zahájena v 8/2013, předpokládané ukončení prací je 1/2014, kdy vzniknou dvě nové třídy (a třetí třída jako náhrada za učebnu, u níž nebude dále možná výjimka) a bude kompletně zrekonstruována kuchyně.

Co se Vám jako první vybaví, když se řeknou Pohořelice?

Jsou to lidé, příroda, lány obilí, odraz Pálavy ve vodních plochách. Je to mé rodné místo, domov, rodina, přátelé, spolužáci, známí. Zde si neodpustím připomenutí, že pojem „Pohořelický kapr“, produkt Rybníkářství Pohořelice, a. s., je také značka chráněného označení původu, registrovaná v Bruselu. V neposlední řadě jsou Pohořelice odedávna křižovatkou cest jižně od Brna. Dále je to město, kde se podařilo udělat pořádný kus práce a další práce na nás čeká. Je to příjemný pocit, procházet město a vidět výsledky práce řady lidí, kteří se společně snaží, aby občané měli svoje město rádi a aby se jim zde pohromadě dobře žilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…