Starosta Pohořelic: Návrat ODS k pozici vedoucí pravicové strany odhaduji na 7 až 9 let

09.03.2014 9:21

Než se ODS dostane opět na vrchol české politiky, nastane podle Josefa Svobody (ODS) v daleko větší míře spolupráce s TOP 09. Do té doby se obává, že plnění slibů současné koalice povede ke zrychlení zadlužování země. V čele Pohořelic stojí již třetí volební období a na podzim by chtěl znovu obhájit mandát. S jakým cílem? Jaké jsou jeho vize města do budoucna? Neopomněli jsme zmínit ani nedávno schválený rozpočet města či problémy v souvislosti s infrastrukturou města.

Starosta Pohořelic: Návrat ODS k pozici vedoucí pravicové strany odhaduji na 7 až 9 let
Foto: archiv starosty
Popisek: Ing. Josef Svoboda starosta Pohořelic

Jak jste se vyjádřil po volbách pro PL, domníváte se, že propad preferencí ODS je dočasný. Podle posledních průzkumů by se ale strana do sněmovny vůbec nedostala, navíc ji opouští řada významných členů. Domníváte se, že se podaří ODS vrátit na vrchol české politiky? K jakým změnám, poté, co byl zvolen nový předseda, má ještě dojít?

Jsem přesvědčen, že ODS je stále stranou, která občanům nabízí konzervativní směr. Není populistická v takové míře jako strany levicové, což v dnešní době působí kontraproduktivně na oblibu. V dlouhodobém vývoji pak ale občané uvidí, že plnění slibů současné koalice povede ke zrychlení zadlužování země nebo že sliby plněny nebudou. Návrat ODS k vedoucí pravicové straně odhaduji na 7-9 let. Předpokládám, že během této doby nastane v daleko větší míře spolupráce s TOP09.

Již po volbách jste byl po výdajové stránce skeptický k naplnění předvolebních slibů vládních stran. Když tak sledujete složení nové koalice, jak vidíte budoucnost České republiky?

Koalice nevznikala lehce a žádná ze stran nebude ochotná dělat dlouhodobě kompromisy. Česká ekonomika na tom není až tak špatně a rovněž rating republiky je slušný. Takže nějakou dobu si může vláda na plnění slibů i půjčovat. To ovšem není dobré v dlouhodobém horizontu. Nemělo by to trvat déle než 1-2 roky.

Kde vidíte slabou stránku současné koalice a domníváte se, že vydrží celé své volební období?

Česká republika má díky vzdělanému obyvatelstvu a dobré geografické poloze slušné vyhlídky využít končící stagnace a díky růstu německé a francouzské ekonomiky by mohlo začít růst i naše hospodářství. To může v horizontu 2 let vést i k vyšším příjmům státního rozpočtu. Pokud toto dokáže financovat předvolební sliby současné koalice, a ta se ve svých cílech razantně uskrovní, může fungovat docela dobře. Protože je ale zřejmé, že ministr financí nechce dlouhodobě mít deficitní rozpočet, domnívám se, že při přípravě státního rozpočtu již na rok 2015, nejpozději 2016, dojde k rozporům při stanovení priorit. Velká část státního rozpočtu je dlouhodobě vydávána do sociální a zdravotní oblasti (důchody, dávky, zdravotní péče), kde je tlak na zvyšování výdajů. Podnikatelská sféra pak tyto rostoucí požadavky nebude schopna svými daněmi financovat. Odhady, kolik miliard lze ušetřit díky veřejným zakázkám (hovořilo se o desítkách, možná až o 100 mld. Kč), se rovněž ukážou jako nereálné. Vláda tedy možná dovládne až do voleb, ale před volbami – a hlavně po volbách - už budou vznikat jiná uskupení. Současná koalice je nesourodá. Domnívám se, že i tato koalice (stejně jako Nečasova vláda) bude časem věnovat velkou energii na řešení svých vnitřních problémů a na vládnutí už pak moc síly nezbude.

Letošní rok je supervolební. I vy byste chtěl letos obhájit znovu váš mandát. Prozradíte nám priority, s nimiž budete kandidovat? Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Město zatím pořád doplňuje infrastrukturu, která chyběla. Na kanalizaci, vodovod, plyn a silnice včetně chodníků směrujeme každoročně maximum volných prostředků. Vybudováním infrastruktury pak vytváříme předpoklady pro investiční činnost ve městě. Lidé se sem stěhují, staví domy, investoři v průmyslové zóně rozšiřují své aktivity, udržují či zvyšují zaměstnanost. Ta je i u nás poměrně vysoká, ale bez zóny by to bylo určitě horší.

Mít vybudovanou protipovodňovou ochranu města, budovat infrastrukturu ve městě, moci dávat dostatek prostředků na financování údržby města, podporu sportu a kultury, to je cíl, který je stále hodně daleko.

A když se ohlédnete zpět, jak byste hodnotil vaše současné působení v čele města?

Chci předeslat, že dosažené výsledky nejsou zásluhou jednoho člověka. Je to výsledek práce všech zaměstnanců úřadu, je to zásluha funkčního zastupitelstva a rady města, občanů a podnikatelů, navazujeme na činnost předchozího vedení města…

Snažíme se hospodařit s majetkem města co možná nejlépe a výdaje směrovat do oblastí, kde to město potřebuje. Snažíme se využívat dotačních prostředků státu a EU a volné finance města slouží k dokrytí vlastního podílu. Domnívám se, že prostředky vynakládáme účelně a ve prospěch města, o čemž svědčí i skutečnost, že při projednávání v radě či zastupitelstvu nejsou zásadní výhrady a problém při projednávání a schvalování výdajů nemá ani většina tzv. opozičních zastupitelů.

Pokud se nemýlím, koncem února projednalo zastupitelstvo města rozpočet pro letošní rok. Prozradíte nám tak, jaký bude a jaké hlavní investiční akce letos plánujete?

26.února zastupitelstvo schválilo rozpočet města na rok 2014. Počítá se v něm s příjmy ve výši 255 mil. Kč, výdaji pak ve výši 296 mil. Kč. Rozdíl je pokryt finančními prostředky města (přebytkem) z minulých let a sjednaným revolvingovým úvěrem (k předfinancování dotačních akcí). Největšími investičními akcemi letošního roku jsou

- přestavba přestupního uzlu IDS (autobusové zastávky) ve městě, včetně přilehlého parkoviště, chodníků a sociálních zařízení (odhadujeme na cca 17 mil. Kč).

- oprava místních komunikací – cca 4,5 mil. Kč

- příprava projektové dokumentace na řešení dalších dopravních problémů města – okružní křižovatka v centru, výjezd z průmyslové zóny, přechod pro chodce na ul. Znojemské a v Nové Vsi, chodníky ve Smolíně

- opravy a budování chodníků ve městě a v městském parku – celkem cca 6 mil. Kč,

- budování infrastruktury v tzv. Staré Obci – cca 4 mil. Kč

- oprava a rozšíření kapacity mateřské školy – více než 17 mil. Kč

- oprava staré radnice včetně úpravy prostor pro přesun knihovny (dokončení zřejmě v r.2015) – 12 mil. Kč

- rozšíření veřejného osvětlení ve městě – zbudování v části parku a rozšíření VO v bývalých kasárnách  cce 1,5 mil. Kč

- rozšíření plynovodů ve městě – cca 1,3 mil. Kč

- na rozšíření a revitalizaci zeleně je v rozpočtu vyčleněno takřka 40 mil. Kč, z toho asi 1,3  mil. jsou prostředky města. Další finance jsou z dotací. Je to zeleň ve městě i mimo něj pro naše děti a vnuky.

V letošním roce je skutečně značný souběh dotačních prostředků a vlastních zdrojů města. Projekty jsou často připravovány několik let a jejich realizace se nám letos sloučila.

Pohořelice jsou odedávna křižovatkou cest jižně od Brna. Jak byste hodnotil infrastrukturu ve městě?

Město skutečně leží na obchodní cestě Brno-Vídeň a na našem katastru se tato hlavní silniční trasa člení dále na Znojmo a do dalších směrů (Dolní Kounice, Hustopeče, Hevlín, Židlochovice). Této polohy jsou si vědomy i firmy, které mají zájem ve městě působit. Je mi líto, že Nejvyšší správní soud  zrušil Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Tím se odsunula výstavba pokračování R52 směrem na Mikulov a Vídeň. Jsem přesvědčen, že dříve nebo později k rozšíření této rychlostní komunikace dojde. Odsouváním akce ale dochází k nebezpečným situacím a zbytečným haváriím.

Mám-li hodnotit i další infrastrukturu ve městě, domnívám se, že se nemáme za co stydět. V Pohořelicích a i v odloučených částech města – Nová Ves, Smolín, Velký Dvůr – máme vodovod, plynovod a s výjimkou Velkého Dvora i kanalizaci. Tu však rovněž připravujeme, je ale třeba zkoordinovat potřeby města se záměry místní firmy. To zřejmě ještě nějakou dobu potrvá. Snahou je, aby všichni občané města měli možnost se napojit na základní sítě. Samozřejmě jsou některé uličky, kde vše ještě není, ale tyto dluhy se snažíme postupně odstraňovat. Stále máme ještě mezery v budování a opravách chodníků a místních komunikací. I zde se snažíme postupně tento stav napravovat.

Jak to aktuálně vypadá s vybudováním protipovodňové ochrany města?

Na protipovodňová opatření bylo v létě roku 2013 vydáno vodoprávní povolení (projekty byly připravovány od roku 2006). Opatření jsou plánována v rámci zastavěného území města i mimo něj. Investorem je dle dlouholetých dohod Povodí Moravy, s.p. K realizaci opatření zatím nedošlo, neboť Povodí nemá na tyto „nové“ akce vyčleněny prostředky ze státního rozpočtu. Věřím, že po únorovém jmenování vlády dojde i v této oblasti ke stabilizaci a že prostředky na protipovodňovou ochranu (nejen u nás) v kapitole Ministerstva zemědělství ČR budou vyčleněny. Pokud by se tak stalo, předpokládám s organizací veřejné soutěže v letošním a s realizací výstavby v příštím roce. Přiznám se, že bychom si oddechli, neboť počasí jde stále častěji z extrému do extrému (sucho-povodně z přívalových dešťů či tání sněhu).

Máte nějaký vzkaz pro občany?

Přeji čtenářům Parlamentních listů pěkné jaro a ať nám prší tak akorát – přiměřeně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…