Starosta Prachatic: Tato kauza je naprosto nešťastná a pro ODS dvojnásob

12.07.2013 18:20

O tom, že bude mít kauza dopad i na důvěryhodnost komunálních politiků, nepochybuje. Prachatice jsou branou Šumavy. Jak ale starosta Martin Malý (ODS) hodnotí bývalého ministra Chalupu a jeho zájem o problémy Národního parku? V Prachaticích se podle prověrky nezávislého auditora oproti loňskému roku zlepšilo hospodaření. Co stojí podle starosty za tímto úspěchem? A proč neuvažují ve městě o zákazu hazardu? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Prachatic: Tato kauza je naprosto nešťastná a pro ODS dvojnásob
Foto: Archiv MM
Popisek: starosta Prachatic Martin Malý (ODS)

Co říkáte současné kauze, která vedla k pádu premiéra a celé vlády? Do kauzy je zapleteno mnoho lidí spojovaných s ODS. Jaký dopad to bude podle vás mít na budoucnost strany? Domníváte se, že kauza ovlivní i komunální politiku?

Tato kauza je naprosto nešťastná a pro ODS v této době dvojnásob.  Důvěryhodnosti v politiky obecně, a obzvlášť v ty zvolené za ODS, to určitě nepřispěje. Jakákoliv obdobná kauza má přímý dopad i na práci a důvěryhodnost komunálních politiků, starostů, místostarostů i zastupitelů zvolených za ODS v celé ČR. My na městech se můžeme snažit, jak nejlépe můžeme, spravovat výborně městské rozpočty, stavět, investovat, dělat, jak se říká, občanům pomyšlení, ale každá takováto aféra je jen dalším pomyslným klackem pod nohama.

Kdo by měl podle Vás být novým předsedou ODS, před nímž bude stát nelehký úkol, a to získat zpět důvěru občanů?

Nemám v této chvíli odvahu spekulovat o novém předsedovi ODS.

Prachatice jsou branou Šumavy. S pádem Nečasovy vlády skončil ve funkci ministra životního prostředí i Tomáš Chalupa, který je mnohými zdejšími starosty velmi kladně hodnocen především s jeho upřímným zájmem o problémy spjaté s největším národním parkem, jež zatím neměl žádný z ministrů samostatné České republiky, a prací, kterou pro Šumavu udělal. Souhlasíte? Jak byste jej hodnotil vy?

S ministrem Tomášem Chalupou jsem se několikrát setkal na jeho výjezdních zasedáních se starosty u nás v Jižních Čechách. Myslím, že komunikace s komunálními politiky se mu vyplatila. Snažil se naslouchat potřebám a běžným starostem starostů, a tedy potažmo občanů. Ne vždy má starosta možnost si popovídat o tom, co se připravuje za nové zákony, za nové dotační programy přímo s ministrem.

Podle prověrky nezávislého auditora se hospodaření města oproti loňskému roku zlepšilo. Co stojí podle Vás za tímto úspěchem? Pomohla vám v tomto směru nějak novela RUD? A jaké investice plánujete v druhé polovině roku?

Novela RUD bude mít dopad na finance až v roce 2013, kde se nacházíme právě v polovině, takže je ještě předčasné dělat jakékoliv závěry. Na výsledek hospodaření loňského roku tedy změna zákona o RUD neměla žádný vliv. Na zlepšené výsledky hospodaření roku 2012 i 2011 měla vliv především tvrdá úsporná opatření v chodu celého aparátu města, včetně příspěvkových organizací. Dejme si ruku na srdce, kolik starostů a zastupitelstev našlo tu odvahu snížit s příchodem krize mzdy na svém úřadě a snížit i počet zaměstnanců o 10%, když to státní správa, policie, hasiči provedli běžně a mnohdy v ještě větším měřítku?  Myslím, že jich moc nebude. Museli jsme však omezit i roční míru investic. Díky všem těmto opatřením se nám podařilo, navzdory krizi, snížit míru zadlužení města za posledního 3,5 roku přibližně o polovinu a zvýšit objem volných finančních prostředků města na účtech na téměř dvojnásobek, a to bez jakýchkoliv významných kapitálových příjmů. V druhé polovině letošního roku budeme dokončovat celou řadu investic. Jen v letošním roce budou dokončeny generální rekonstrukce 4 ulic včetně sítí za celkem cca 30 mil. Kč a provedeno zateplení 8 bytových domů s celkem 107 byty za více než 14 mil. Kč, a to bez jediné koruny dotace. Do oprav a rekonstrukcí chodníků bude jen v letošním roce investováno dalších cca 10 mil. Kč, také bez jakékoliv dotace. Opravy památek nás v letošním roce vyjdou na cca 8 mil. Kč, kde jedinou dotací je necelý 1 mil. Kč od Ministerstva kultury, o který se ještě dělíme se soukromými vlastníky. Opravy a investice do sportovního zařízení se budou blížit také téměř 10 mil. Kč s tím, že cca 4 mil. Kč jsme získali na rekonstrukci 4 volejbalových kurtů a tribun od ROP. Investice do majetku školských zařízení bude v letošním roce dosahovat cca 10 mil. Kč, největšími investicemi bude zateplení 2 budov mateřských škol za celkem 8 mil. Kč, na které jsme obdrželi zhruba 50% dotaci od Ministerstva životního prostředí. Další velkou investici ve výši 30 mil. Kč do zefektivnění výroby tepla instalací 2 MW kogeneračních jednotek provádí naše 100% vlastněná společnost Tepelné hospodářství Prachatice s.r.o.  V příštím roce budou stěžejními investicemi výstavba zcela nového sběrného dvora a kompostárny za cca 45 mil. Kč, kde jsme obdrželi zhruba polovinu opět od Ministerstva životního prostředí, a výstavba nového hokejbalového hřiště za cca 20 mil. Kč, kde jsme byli úspěšní s 85% dotací od ROP. Na konci letošního roku předpokládáme snížení objemu úvěrů o dalších cca 18%. Velkým neinvestičním projektem je právě zpracovávaná žádost o zápis na seznam světového dědictví UNESCO, kde bychom chtěli mít zapsánu historickou Zlatou stezku společně s historickým centrem našeho města, a prý nejsme bez šance.

Prachatice se rozhodly uskutečnit společnou aukci energií pro občany a podnikatele. V některých městech již proběhla, a to velmi úspěšně. Očekáváte i vy podobný úspěch? Snažili jste se například získat nějaké rady od starostů, kteří již mají zkušenosti? A jak v tomto směru komunikujete s občany?

Nápad na společnou aukci energií pro občany vzešel z loňského úspěšného nákupu elektrické energie pro potřeby města a jeho organizací na komoditní burze. Zjistili jsme, že existují společnosti, které se shromážděním údajů a následným zprostředkováním koupě celého balíku dané komodity zabývají i v menším měřítku pro občany, a tak jsme to chtěli zkusit. Obdobnou zkušeností již prošla i jiná města, s jejichž zástupci jsme se také setkali. Nyní již probíhá sběr informací od potenciálních odběratelů. Myslím, že když se nám podařilo snížit cenu silové elektřiny pro koncového zákazníka o cca 20% pro město, tak proč by se to v obdobném měřítku nepodařilo pro občany.

Ve Vimperku se nedávno zastupitelé rozhodli, že nepodpoří další setrvání hazardu ve městě. Neuvažujete i vy o podobném kroku? Do jaké míry trápí obyvatele problémy s hazardem?

Prozatím nechceme jít cestou Vimperka, kde chtějí zakázat provozování heren úplně. Již bývalé vedení našeho města podepsalo určitou dohodu s provozovateli heren ve městě s pevně danými pravidly, jako například že musely zmizet všechny reklamy a lákadla do heren jako Jackpoty, blikající led diody apod. Platí i určitá omezení vstupu do těchto provozoven. Po několika letech zkušeností myslím, že je situace v tomto ohledu stabilizovaná. Nemohu říci, že by někteří občané byli z přítomnosti těchto zařízení nějak nadšeni, ale až po určitém časovém odstupu mohu říci, že je situace pod kontrolou a občanům se snažím celou situaci neustále vysvětlovat. Podpora sportu je přímo úměrná strpění těchto provozoven na území města.  V případě striktního zákazu hracích přístrojů ve městě by město přišlo o cca 6,5 mil Kč. To jsou peníze, z kterých financujeme nejen investice do rozvoje sportovišť, ale především aktivity sportovních klubů a organizací ve městě. A ty si to určitě zaslouží. Ovšem neznamená to, že svůj názor na provoz některé z těchto provozoven nemůžeme změnit. Neustále situaci monitorujeme a v případě opakování nežádoucích jevů u některé z provozoven můžeme provozování hracích přístrojů usnesením zastupitelstva na dané provozovně poměrně rychle zrušit. Neznamená to však, že by se z našeho města vlivem zákazu těchto činností v okolních městech mělo stát české Las Vegas. To v žádném případě. Slovem stabilizovaný na začátku tohoto odstavce jsem myslel i to, že další nové provozovny tohoto typu již povolení na provoz hracích přístrojů v našem městě nedostanou.

Na co byste čtenáře do Prachatic o prázdninách pozval?

O prázdninách naše město žije. Celou řadu kulturních i společenských pozvánek je možné shlédnout na našich internetových stránkách nebo stránkách našich organizací.

V prázdninových měsících určitě mimo jiné doporučuji:

Letní škola staré hudby – mezinárodní soustředění milovníků nejen starých tanců a hudby s celou řadou koncertů

Světový šampionát X-terra triatlon – loni účast více než 300 závodníků z 33 zemí světa

Závěrečnou vernisáž na konci mezinárodního výtvarného a literárního workshopu Salve Prachatice 2013

Mezibrány Soumarrock – hudební festival spíše rockových kapel pro mladší generaci

Atd., atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …