Starosta Přeštic: Na obavy z kostlivců zatím nemám čas

04.12.2014 10:21

Na složení koalice se vítězná T09 09 dohodla s ODS, ČSSD a sdružením KDU-ČSL a Nezávislých kandidátů již dva dny po volbách a jak prozradil nově zvolený starosta Karel Naxera (TOP 09) našim stránkám, většinu věcí bude chtít dělat jinak než jeho předchůdce. Co konkrétně? Řeč přišla také na celkový propad strany v posledních volbách. V čem vidí příčinu a jaké se podle něj nabízí řešení?

Starosta Přeštic: Na obavy z kostlivců zatím nemám čas
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Přeštic Mgr. Karel Naxera (TOP 09)

Pane starosto, v čele města jste nahradil Antonína Kmocha (BPP). Čemu přičítáte svůj úspěch a jaký je to pocit být starostou?

Uspěli jsme díky pečlivě připravené a na místní poměry rozsáhlé kampani, která kromě tradičních letáků zasílaných do schránek čítala též několik billboardů a  velkoplošných bannerů. Cítím samozřejmě radost z vítězství, ale také zodpovědnost vůči svým kolegům, partnerům, ale i celému městu.

V Přešticích s největší pravděpodobností držíte spolu s Plzni-Liticí rekord v povolebním vyjednávaní v kraji. O koalici bylo jasno už dva dny po volbách, kdy jste se dohodli s ODS, ČSSD a sdružením KDU-ČSL a Nezávislých kandidátů. Co podle Vás mělo největší vliv na tak hladký průběh vyjednávání?

Náš volební výsledek a zisk 5 mandátů z 15. J

I uvnitř koalice může v průběhu vládnutí dojít k neshodám. Kde podle Vás budou největší třecí plochy?

Pracujeme na společném programovém prohlášení, ale dosud jsem žádné třecí plochy nezaznamenal.

Co je teď pro Přeštice na prvním místě?

Co nejkratší doba naší ,,aklimatizace,,.

V jakém stavu se nacházel úřad starosty, který jste přebíral po Vašem předchůdci? Nemáte obavu, že na Vás ze skříně vypadnou nějací ,,kostlivci“?

Můj předchůdce mi předával úřad několik dní a počínal si velice zodpovědně. Mám též jeho příslib spolupráce ve všech významných záležitost, které jsem po něm zdědil. Jako zastupitel mi bude stále nablízku. Na obavy z kostlivců zatím nemám čas.

Co chcete dělat jinak než Váš předchůdce?

Jinak chci dělat většinu věcí. Zmíním zde alespoň snahu zvýšit možnosti přístupu občanů k informacím, zapojit do práce pro města nejen všechny zastupitele, ale i všechny ochotné přiložit ruku k dílu.

Ačkoliv TOP 09 v Přešticích výrazně uspěla, celkově ve volbách ztratila. Co je podle vás důvodem takového výsledku?

Na výsledku voleb v našem městě se podílela jak účinná kampaň, tak i fakt, že se nikdo z naší kandidátky na chodu města doposud nepodílel. Jediným straníkem jsem byl já a kampaň byla zaměřena spíše na prezentaci názorů a plánů pro Přeštice než jako součást republikové stranické kampaně.

Mělo by podle Vás z výsledku voleb vyvodit osobní zodpovědnost vedení strany?

24.11. zasedal krajský výbor TOP 09 Plzeňského kraje v Přešticích. Jednalo se o výjezdní zasedání, které bylo uskutečněno zde právě zde, abychom byli pochváleni za výsledky na naší půdě. Netroufám si říct, zda výsledky přičítat vedení strany. Snaha být dobrým hospodářem a správcem veřejného majetku, která jde ruku v ruce s transparentní politikou na všech úrovních, není bohužel vždy voliči vnímána jako ta nejpřitažlivější. TOP09 se již podílela na řízení státu, zatímco například Hnutí ANO ještě žádné účty voličům neskládalo.

Co by mohla TOP 09 změnit? A věříte tomu, že získáte do budoucna více voličů?

Jako politický zelenáč si nedovolím navrhovat nějaké změny. V Přešticích se budeme snažit, abychom si v dalších volbách získali přízeň voličů nejen zdařilou kampaní, ale též díky výsledkům práce, které už bude v té době určitě nepřehlédnutelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…