Starosta Příbrami: Věřím, že se Bohuslav Sobotka snaží jednat v zájmu občanů tohoto státu

05.10.2014 16:37

Starostou se stal až v polovině volebního období, a ačkoliv není nyní na prvním místě kandidátky, netají se ambicí obhájit svůj mandát. Jak vidí své šance a jak hodnotí kondici, v níž se před volbami strana nachází? V rozhovoru, který poskytl naší redakci Pavel Pikrt (ČSSD), jsme hovořili také o nejpalčivějším problému města, kterým je nezaměstnanost, či o aktuální kauze příbramské polikliniky, a prozradil nám své plány pro nadcházející volební období.

Starosta Příbrami: Věřím, že se Bohuslav Sobotka snaží jednat v zájmu občanů tohoto státu
Foto: archiv PP
Popisek: Ing.Pavel Pikrt (ČSSD), starosta města Příbram

Komunální volby jsou za dveřmi. Budete chtít obhájit svůj mandát a pokračovat v započaté práci?

V komunálních volbách v Příbrami kandiduji na třetím místě kandidátky ČSSD, kterou považuji za velmi kvalitně sestavenou. Rád bych svůj mandát obhájil, a protože lídr naší kandidátky, pan senátor Řihák, se vyslovil v tom smyslu, že se míní věnovat obhajobě svého senátorského mandátu a neuvažuje o starostenské funkci, v případě volebního úspěchu bych se rád pokusil o to, abych mohl pokračovat ve funkci starosty města. Je před námi řada zajímavých výzev a svoji práci a úlohu zdaleka nepovažuji za skončenou. Určitě jsem během svého starostování nezklamal.

Jaký problém je třeba ve městě aktuálně vyřešit, ale do voleb to již nestihnete?

Město má samozřejmě mnoho problémů. Jedním z těch nejpalčivějších je určitě vysoká míra nezaměstnanosti. To vytváří řadu sociálních problémů, má vliv i na kriminalitu a celkovou atmosféru ve městě. Jsem si velmi dobře vědom, že řešení tohoto problému je během na dlouhou trať, ale věřím, že při kvalitní spolupráci se všemi zúčastněnými subjekty i na tuto bolest lék nalezneme. V tom jsem připraven jednat jak se stranami vládnoucí koalice ve městě, tak s opozicí, s místními podnikateli atd. Hledáme nové příležitosti a šance, třeba i v místě netradičních oborech, a chceme vytvářet podmínky, které zatraktivní naše město pro investory. Jedním z nich je i jeho dopravní dostupnost a infrastruktura. Tady nás čeká ještě mnoho práce, která bude o to složitější, že ne všechno můžeme ovlivnit sami.

Starostou jste se stal ale až v polovině volebního období. Nelitujete svého rozhodnutí?  Mělo to nějaký vliv na prosazení vašich priorit?

Svého rozhodnutí nelituji, naopak jsem rád, že jsem i za toto relativně krátké období mohl výrazněji ovlivňovat dění v našem městě, jakkoli to nebylo a není vždycky právě jednoduché. Pochopitelně, že více času bych uvítal, ale vycházím z toho, co je možné. Budu velmi rád, když mi občané dají v nadcházejících volbách důvěru a snad i prostor k tomu, abych mohl pokračovat v práci, která je stále ještě na začátku, jakkoli se mnohé podařilo. Mojí předností je komunikativnost.

Jak byste hodnotil kondici, v níž se ČSSD nachází před nadcházejícími volbami? Přeci jen parlamentní volby vyhrála těsně a v posledních, evropských volbách skončila třetí.

Myslím, že žádná vládní strana nemá v současné hospodářské situaci naší země na růžích ustláno. Leží na nás velká odpovědnost a zdaleka ne každý má dost trpělivosti, dobré vůle i ochoty na to počkat, až se dostaví výsledky naší práce po vládnutí pravicových vlád. I v rámci koalice jsme přirozeně nuceni ke kompromisům, které nemusí vždy plně odpovídat očekávání našich voličů. Přesto věřím, že našich nelehkou situaci voliči pochopí a poskytnou nám prostor pro práci i šanci v ní pokračovat. V našem městě je, myslím, pozice sociální demokracie dobrá a věřím, že i po volbách dostane příležitost zcela zásadním způsobem ovlivňovat budoucnost Příbrami.

Jaký je podle vás Bohuslav Sobotka předseda?

Nevím, zda máte na mysli, jakým je předsedou naší strany, nebo vlády. V každém případě byl demokraticky zvolen a dovolím si se domnívat, že jak na vládní, tak na stranické úrovni je denně postaven před velmi obtížná a citlivá rozhodnutí, jejichž všechny okolnosti neznám a ani nemohu znát. Vím pouze, jak je i pouhá funkce starosty města delikátní a náročná. V každém případě věřím, že pan Sobotka se snaží jednat v zájmu občanů tohoto státu podle svých sil a okolností, které mu to dovolují.

Ve srovnávacím průzkumu týdeníku Ekonom - Město pro byznys 2013 se umístila Příbram v celé ČR na druhém místě. Město se do první trojice dostalo vůbec poprvé. Co podle vás stojí za tímto úspěchem?

Je to určitě výsledkem práce celého vedení města, v němž má naše strana většinu, ale i většiny jeho občanů, a domnívám se, že není neskromné, abychom byli na toto ocenění patřičně hrdí. I to však vnímám jako začátek cesty. Je to výzva pro nás, aby se toto ocenění a uznání, jehož se Příbrami dostalo, odrazilo v praktických výsledcích, z nichž jako nejvýznamnější vidím právě boj s nezaměstnaností, kterou jsem již vzpomínal.

Řada obyvatel se ale obává o svou práci v souvislosti se zrušením příbramského masokombinátu, jenž je v insolvenci. Navíc počátkem roku oznámila ukončení provozu místní mlékárna a jako poslední hromadné propouštění avizovala firma Kobla. Jaký vliv to má na nezaměstnanost ve městě a rýsují se zde naopak nějaká nová pracovní místa?

Pokud jde o firmu Kobla, není mi známo, že by působila v našem městě. Nejde o omyl? Tuším, že nějaká taková společnost, nyní v insolvenci, snad působí v Poděbradech, ale nejsem si jist. K ostatním:

O nezaměstnanosti a obtížné situaci na trhu práce v Příbrami jsem již hovořil. Bohužel, jedná se o soukromé firmy, kde město má jen malou možnost nějakého zásahu. Obávám se dokonce, zda za obtížemi zmíněných společností nestojí nějaké nepřátelské zájmy. Jak jsem se však už vyjádřil, považuji právě za svůj přední úkol hledat cesty, jak situaci v oblasti zaměstnávání v Příbrami zlepšit. V tom úzce spolupracujeme i s úřadem práce, Radou regionálního rozvoje Středočeského kraje, CzechInvestem, a věřím, že se postupně vytvoří podmínky k tomu, aby se situace v této citlivé oblasti postupně zlepšovala.

Jak aktuálně pokračuje kauza příbramské polikliniky a jak ovlivnila situaci na radnici?

Kauza I. polikliniky je nyní opět ve stadiu vyšetřování a nijak zásadně neovlivnila situaci na radnici.

Živnostníci ve městě bojují o přežití a za tím účelem se sdružili do jednoho spolku - Spolku Pražské ulice. Uvažuje radnice drobným živnostníkům nějak pomoci? Například snížením nájemného či zvýšením počtu parkovacích míst?

Řekl bych, že takové vyjádření situaci nepřiměřeně dramatizuje. Do Spolku Pražské ulice se zapojili především živnostníci, kteří působí právě v lokalitě, jež dala spolku jméno, a v jejím blízkém okolí. Určitě se to netýká všech zdejších živnostníků. Radnice určitě hledá cesty, jak jim někdy i složitou situaci ulehčit, na druhou stranu jsou však naše možnosti také omezené a k tomu, aby se našlo vhodné řešení pro město – tedy nejen pro radnici, pro živnostníky z této lokality, ale i pro naprostou většinu obyvatel našeho města i pro jeho návštěvníky a osoby, které v něm pracují, je nutná dobrá vůle, vstřícnost a ochota ke smysluplnému jednání a rozvážnému, zodpovědnému a reálnému hledání optimálních řešení. Za sebe mohu prohlásit, že jsem k tomu připraven a domnívám se, že určitě i většina mých kolegů ze zastupitelstva města. Nelze nevidět, že určité dramatizování situace může být ovlivněno i probíhající předvolební kampaní jednotlivých politických subjektů, které se i takto snaží zviditelnit a získat nějaké politické body.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…