Starosta Příbrami: Z vlády pana Řiháka se město už nikdy plně nezotaví

26.11.2015 10:49

Čím více do věcí vidím, tím jsem zděšenější. Město nemá žádné peníze a nemá ani žádné zdroje, ze kterých by se mohlo postavit na nohy, povzdechl si Jindřich Vařeka (ANO). Domnívá se však, že nejhorší období má nové vedení za sebou. Jaké úkoly si předsevzal pro nadcházející rok? A co bude s uranovými odvaly? Nejen to zajímalo naši redakci. Zamyslel se také nad příčinami rozpadu koalic za účasti ANO a zhodnotil šance hnutí v krajských volbách.

Starosta Příbrami: Z vlády pana Řiháka se město už nikdy plně nezotaví
Foto: ANO
Popisek: Jindřich Vařeka, starosta města Příbrami

V komunální politice jste nováčkem a hned ve funkci starosty. Představy lidí, kteří dříve v komunální politice nepracovali, jsou ale hodně zkreslené o tom, co mohou či nemohou a zejména jaké mají pravomoci. Byl to i váš případ? Jak byste ve stručnosti hodnotil svůj první rok ve funkci?

Akceschopnost státní správy jako systému mě překvapila spíše kladně. Systém je v pořádku. Záleží na ochotě a schopnosti lidí v něm řádně pracovat. Během prvního roku bylo nezbytné dát dohromady rozvrácenou ekonomiku města, což bylo spojeno s řadou nepopulárních opatření. Nebyl to příjemný úkol, ale to nejhorší máme, myslím, za sebou.

Po volbách jste si také povzdechl nad hysterií, s níž dokáže reagovat bývalé vedení, které se dostalo do opozice, na cokoli. ,,Velmi brzy jim otrnulo, na své těžké hříchy z minulosti přes noc zapomněli a bez uzardění se stavějí do role spasitelů. Tloušťku a tuhost hroší kůže politických matadorů řihákovského typu považuji za mimořádný přírodní úkaz.“ Čím se podle vás politik ,,řihákovského typu“ vyznačuje?

Čím více do věcí vidím, tím jsem zděšenější. Podle podkladů pojišťovací společnosti ubylo z majetku města Příbram jen v oblasti nemovitostí za posledních desetlet 1,9 mld. Kč. Naproti tomu prakticky všechny budovy, které nám zbyly, jsou v tak špatném stavu, že bez masivních injekcí do rekonstrukcí dříve či později spadnou. Město nemá žádné peníze a nemá ani žádné zdroje, ze kterých by se mohlo postavit na nohy. V naprosté většině bytů bydlí lidé, kteří platí jen symbolické nájemné a jsou masivně nespokojeni, protože tyto byty jsou v hrozném stavu. Mně z toho vyplývá jediné. Politiky z povolání je třeba držet na řetězu hodně daleko od možnosti rozhodovat o záležitostech spojených s hospodářským dopadem. Z vlády pana Řiháka se město Příbram už plně nezotaví nikdy.

Ale v řadě měst se koalice s hnutím ANO již rozpadla. Naposledy v hlavním městě. Může na to mít podle vás vliv i nezkušenost kandidátů, nebo se nejsou soupeři schopni s prohrou smířit?  

Podle toho, co znamená slovo zkušenost v politice. Pokud to znamená neochotu smířit se s politickým rozhodováním na úkor zdravého rozumu, potom ano.

Již příští rok nás také čekají krajské volby, v nichž se chce za hnutí ANO ucházet o mandát hejtmanky Jaroslava Jermanová. Jak vidíte její šance? Přece jen ČSSD se zde podařilo vyhrát volby i poté, co byl David Rath obviněn z korupce a vzat do vazby.

Průzkumy hovoří naštěstí jednoznačně ve prospěch hnutí ANO. Jiná věc je budoucí schopnost sestavit rozumnou koalici. Pokud by nová koalice na kraji musela počítat s osvědčenými kádry z Příbrami, vzalo by jí to hodně sil.

Prozatím jsme svědky spíše neustálých invektiv mezi vámi a vaším předchůdcem. Nedomníváte se ale, že vaším úkolem jako starosty je zastupitele i stmelovat? Co se proto snažíte udělat?

Je těžké pokoušet se stmelovat s někým, kdo nemá jiný cíl, než bourat. Lepší poznaný nepřítel než falešný přítel. Efektivnější pro dobrou věc je držet si některé lidi od těla.

Ptala jsem se i proto, že koalice nemá v zastupitelstvu většinu. Jak se vám tak daří prosadit vaše priority?

Zatím jsme prosadili vše, co bylo zapotřebí.

Fyzické sídlo Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy bude v Příbrami. Co to pro město znamená?  A především co pozitivního může podle vás městu přechod části vojenského újezdu Brdy na chráněnou krajinnou oblast přinést? A vidíte i nějaká negativa?

Umístění dvou detašovaných pracovišť Agentury pro ochranu přírody a krajiny (AOPK) do Příbrami je jednoznačně dobré rozhodnutí. Příbram je a zůstane centrem dění v této oblasti. Kdokoli bude mít co do činění s těmito orgány v souvislosti s CHKO, nemusí už jezdit do Prahy anebo někam do lesů.

Město Příbram zpracovalo také vlastní návrh některých turistických, cyklistických a běžkařských cest a tratí a naučných stezek v Brdech, který jste předali rovněž představitelům Ministerstva obrany, životního prostředí a Agentury ochrany přírody a krajiny. S jakou zpětnou vazbou jste se setkal?

S pracovníky AOPK se nám spolupracuje více než dobře. Obě strany se vzájemně chtějí slyšet.

Podařilo se vám najít shodu, co dál s uranovými odvaly? A je pro vás osobně přijatelný záměr firmy Ekototalbau CZ odtěžit část odvalu šachty č. 15 někdejších uranových dolů Příbram u Milína?

Záměr firmy Ekototalbau je pro mě osobně nepřijatelný. Varianta, která je v současné době na stole, je podle mého názoru neporovnatelně lepší. Státní podnik DIAMO by měl zpracovat celkovou studii na téma přístupu k ekologickým zátěžím jako pozůstatku hornické činnosti na Příbramsku. Tím je třeba začít. Pokud se má začít odtěžovat halda šachty č. 15, ať tak se všemi povinnostmi a s co nejmenším dopadem na obyvatele činí stát.

Příbram má zájem získat od Ministerstva životního prostředí ČR podporu modelového řešení oživení a zatraktivnění prostoru podél Příbramského potoka – tzv. ZELENÉ PÁTEŘE města. Dokonce se již za tímto účelem uskutečnilo i první z několika veřejných setkání s občany, kteří se mohou k projektu vyjádřit. S jakou zpětnou vazbou se zatím nejčastěji setkáváte? A můžete projekt ve stručnosti přiblížit? Co kromě samotné zeleně by měl přinést?

Projekt Zelené páteře by se měl stát základem pro všechny další budoucí dílčí projekty, které by měly na sebe v tomto území navazovat, a to s přesahem několika příštích volebních obdobích. Jako do puzzle by se do území, které je dlouhé přes 8 km, měly doplňovat aktivity, jež jednoho dne vytvoří z území procházejícího středem celého města nepřerušenou oázu relaxace, sportu i kultury, která natáhne zpátky život do města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…