Starosta Přibyslavi: Současného ministra školství hodnotím pozitivně

11.09.2014 16:00

Ještě před rokem byl Jan Štefáček (BPP) rozhodnut práci starosty pověsit na hřebíček. Nyní vede jako bývalý člen ODS a po osmi letech nezávislosti kandidátku hnutí ANO. Čím jej hnutí oslovilo a s jakými tématy jde do voleb? Zajímalo nás také, jak jako bývalý učitel hodnotí nového ministra školství a jím připravovanou reformu školství. A nejen to…

Starosta Přibyslavi: Současného ministra školství hodnotím pozitivně
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Přibyslavi Jan Štefáček (BPP)

Pana starosto, komunální volby jsou za dveřmi. Jak jste se svěřil našim stránkám, vy osobně nebudete usilovat o funkci starosty. Proč?

To se změnilo. Kandiduji na kandidátce ANO jako lídr a tedy budu, vše záleží na zvolení, o funkci starosty opětovně usilovat. Rozhodl jsem se až v květnu a bylo to z více důvodů. Hlavně nechci utnout práci našeho týmu, se kterým na místní úrovni spolupracuji. Logickým vyústěním mého rozhodnutí je pokračovat v práci s podporou politického hnutí, které dělá slušnou politiku.

Jak byste hodnotil své současné působení v čele města? Co považujete za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Jsem třetí starosta v historii po roce 1990. Moji předchůdci se postarali o kanalizaci, čistírnu, skládku, radnici, muzeum. Ostatní investice se již děly za mého starostování, tzn. stavby a rekonstrukce školské, sportovní, sociální, komunikace (ve městě je 42 ulic, z toho neopravených je již jen 7), infrastruktura pro tři lokality výstavby rodinných domů atd. Ze záměrů, které jsem si stanovil v roce 2003, jsou téměř všechny splněny. Dokončuje se poslední, zato největší. Tím je rekonstrukce, dostavba a modernizace základní školy za cca 150 milionů korun. Mám pocit z dobře vykonané práce.

Jak se za dobu vašeho starostování proměnil chod úřadu?

Pracujeme v nové budově radnice. Jsou stabilizované odbory městského úřadu. Máme plně kvalifikované úředníky a ostatní zaměstnance. Pracuje dobře samospráva a její orgány. Dle ohlasů je chod města pro občany přívětivý.

Co je potřeba ve městě změnit, nebo co zde občané postrádají, ale nyní to již nestihnete?

Potřeba dalších investic je za cca 250 mil. korun. Takže pokračovat v potřebných investicích. Co se těžko získává, jsou další podniky, které by zvýšily příležitost zaměstnání v místě. Je třeba zlepšit obchodní síť, hlavně zvýšit konkurenci.

Co vám osobně povolání starosty dalo?

Po 27 letech práce učitele další kreativní smysl života, zajímavou, náročnou a odpovědnou práci.

Jste bývalým členem ODS. Stranu jste opustil ještě dlouho před tím, než se dostala do současné krize. Domníváte se, že má ale šanci se dostat zpět na vrchol? Vidíte nějakou reflexi uvnitř strany a pozitivní změnu?

Na tuto otázku, právě proto, že je ODS v krizi, nezlobte se, neodpovím.

Domníváte se, že úpadek tradičních stran má za následek nárůst popularity nových stran, nebo jak si vysvětlujete, že u lidí tak bodují?

Je to tak. Únava z jednání a chování velkých stran vyústila ve volání po nových subjektech. I mě po osmi letech nezávislosti oslovil styl nového politického hnutí, protože je podstatně blíž občanům, a tak jsem se začal opětovně angažovat.

Máte zkušenosti ze školství a již v minulosti jsme spolu hovořili o úpadku českého vzdělání. Domníváte se, že v tomto směru něco pozitivního změní současný ministr školství Marcel Chládek? Jak byste hodnotil jeho současné kroky?

Činnost současného ministra školství hodnotím pozitivně. Například myšlenku zavedení povinných přijímacích zkoušek na střední školy podporuji. Domnívám se, že má v plánu i obnovení tolik potřebného učňovského školství, revizi středních i vysokých škol. Státní podpora by měla jít jen do kvalitních škol a ne do jejich množství, bez ohledu na zřizovatele. Přeji mu proto plné čtyři roky působení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…