Starosta Protivína: Jsem velký pravičák, na rozdíl od ODS

25.03.2015 14:57

Ačkoliv nyní Jaromír Hlaváč (ODS) vnímá hnutí ANO jako velkou konkurenci jak pro ODS, tak pro TOP 09, domnívá se, že nebude dlouho trvat, než to bude obráceně. Sám v komunálních volbách získal více jak 50% hlasů, což považuje za výjimečný a těžko opakovatelný výsledek. Co pro něj tento závazek znamená a čeho by chtěl v nadcházejících letech dosáhnout? Řeč přišla také na stavbu koupaliště v Protivíně a nejen to…

Starosta Protivína: Jsem velký pravičák, na rozdíl od ODS
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Ačkoliv se ODS v poslední době příliš nedaří, Vám osobně se v loňských komunálních volbách podařilo obhájit mandát, a ve volbách jste jako lídr kandidátky získal téměř 35 % hlasů. Čemu přičítáte tak dobré výsledky a především, co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout? 

Velmi dobré výsledky ODS v Protivíně vnímám následujícím způsobem: Je sice pravdou, že ODS na republikové úrovni neprožívá šťastné období, ale volby do zastupitelstev obcí pro voliče znamenají něco úplně jiného, než volby parlamentní, senátní či krajské. V našem pětitisícovém městě výsledek ODS 35 % považuji za výjimečný, protože u nás kandidovalo šest různých stran. Není to úspěchem jen mým osobním, ale zejména party lidí, se kterou politiku v našem městě již dlouhou dobu dělám a bez nich by pro mne bylo velmi obtížné uspět. I proto možná můj výsledek více jak 50 % získaných hlasů je výjimečný a podle mého názoru těžko opakovatelný.   V tomto volebním období máme naplánováno mnoho akcí, které by významně měly ovlivnit kvalitu života v našem městě a 8 přilehlých částech. Jedná se zejména o rozdělení investiční činnosti – a to jak do infrastruktury, kde hlavním bodem je kompletní rekonstrukce hlavního průtahu městem, tak přes oblast školství a tělovýchovy, kde se jedná o rekonstrukci školní kuchyně, částečnou opravu školy, rekonstrukci a přístavbu sportovní haly. Významně město bude v tomto období investovat do rekonstrukcí komunikací, kde bychom chtěli opravit či generálně zrekonstruovat čtyři kompletní úseky jednotlivých ulic. Dále bychom chtěli v tomto volebním období dokončit kompletní obnovu majetku po povodni, což se nám jistě podaří, poněvadž jsme na všechny jednotlivé akce obdrželi dotační tituly.

Svým zvolením jste začal již čtvrté volební období, což je obdivuhodné. Neměl jste někdy chuť s politikou praštit? A co Vás přimělo vytrvat?

Do politiky jsem vstoupil již v roce 1990 a poprvé starostou jsem se stal v roce 2002. Nikdy jsem neměl ten pocit s něčím „praštit“, protože jsem byl vždy přesvědčen o velkém potencionálu našeho města, avšak nutné bylo získat i jiné mimorozpočtové prostředky pro město. To se nám podařilo a v průběhu uplynulých 12 let, co řídím radnici, jsme do města získali celkem cca 250 mil. korun z různých dotačních titulů a použili jsme je do různých investičních odvětví tak, abychom pokud možno uspokojili všechny věkové kategorie našich občanů.

Pokud byste nepracoval jako starosta, co byste dělal?

Pokud bych nepracoval jako starosta, jistě bych se věnoval mé soukromé firmě, kterou mám od roku 1993 a podnikám ve stavebnictví, tudíž bych se 100% věnoval tomuto oboru.

Jak byste celkově hodnotil výsledek komunálních voleb pro ODS? Přeci jen hovořilo se o nich z pohledu budoucnosti strany jako o klíčových.

Výsledky komunálních voleb pro ODS nedopadly podle mého názoru špatně, ale jen díky tomu, že na radnicích sedí lidé volitelní a zejména lidé, kteří nejsou spojeni „s velkou politikou“ a ve skutečnosti je nutné tento úspěch přičíst právě jim.

Co musí nyní strany udělat proto, aby přilákala nové voliče?

Přilákat nové voliče je podle mého názoru velmi obtížné, a to zejména z důvodu nálady ve společnosti, kde pořád ještě převládá chuť si nechat něco slibovat a jak víme, ODS je spíše pravicová strana, záměrně píši spíše, protože ODS je dle mého názoru stranou středu, na rozdíl ode mne, já jsem velký pravičák. Tudíž získání nových voličů bude velmi obtížné na parlamentní, senátní či krajské úrovni.  ODS by se měla zamyslet nad tím, jak co nejvíce pomoci svým starostům, aby o ně nepřišla a oni neodešli k jiným politickým subjektům.

Co říkáte na to, že se uvnitř ANO se ozývají hlasy, které by stranu chtěli směřovat více doprava? Nemohou tím oslabit právě ODS, na jejíž voliče tím útočí? Vidíte v ANO konkurenci?

Ohledně Hnutí ANO se jejich směřování více doprava nedivím, protože si dokáži představit, že potřebují získat část voličů ODS a TOP 09. Tam má ANO velký potenciál některé z našich spolustraníků získat na svoji stranu. Samozřejmě Hnutí ANO je velkou konkurencí jak ODS, tak TOP 09 a dle mého názoru bude dlouho trvat, než to bude obráceně.

Zpět ale k městu. Jaké hlavní priority jste si vytyčil pro letošní rok?

V letošním roce kompletně opravíme čtyři cesty po povodni + jeden most, dále provedeme rekonstrukci školní jídelny, vybudujeme šest nových garsoniér v DPS, dokončíme úplně novou budovu zázemí pro sportovce v areálu FK Protivín, zrekonstruujeme ulici Palackého včetně výměny vodovodu a kanalizace a veřejného osvětlení, vybudujeme kanceláře městského úřadu včetně centrální pokladny a archivu, vybudujeme vodovod ve Chvaleticích a Myšenci – čerpací stanice, opravíme kanalizaci přes řeku Blanici, dále budeme pokračovat v rekonstrukci 1. a 2. MŠ v Protivíně. Celkem tyto investice nás budou stát více jak 30 mil. Kč a můžeme je provést jen z toho důvodu, že ekonomická situace města je na velmi dobré úrovni.

Jak to vypadá se záměrem města zřídit ve městě koupaliště? Podařilo se vám získat dotaci?

Ohledně koupaliště – momentálně máme vypracovanou studii, která nám v hrubých rysech nastínila ekonomickou náročnost tohoto projektu a momentálně řešíme poměrně významný problém, kterým je ohřev vody. Bez tepelných čerpadel nejsme schopni vodu ohřát na cca 25 °C a na druhé straně ohřev nám vychází režijně na více než 1 mil. korun ročně. Dotační titul jsme zatím nezískali, protože ještě prozatím není vypsán. Čekáme na měsíc duben, kdy bychom mohli znát jednotlivé oblasti podpory a budeme doufat, že projekt koupaliště do nějakého z programů dostaneme. V případě, že nezískáme dotační titul, bude pro naše město velmi obtížné výše uvedený projekt zrealizovat, protože jeho finanční náročnost by tím pádem jistě ohrozila jiné financování různých dalších akcí v Protivíně, což si nemůžeme dovolit. Nicméně doufám, že se nám to podaří a když ne tento rok, tak některý z dalších.

Protivín je malé město v Jižních Čechách, čím si vás osobně získalo, a na co byste naopak nalákal turisty?

Naše město považuji za velmi krásné a rád bych pozval návštěvníky, aby zde mohli obdivovat jak krásnou přírodu, tak několik rarit, které město má. Největším lákadlem je jistě krokodýlí zoo, kde soukromý podnikatel soustředil 23 druhů těchto plazů na jednom místě, dále historický objekt kaplanky ze 17. století, ve kterém se nachází naše informační centrum, výstava koster velkých savců a další výstavní prostory, dále pak vysoká možnost sportovních aktivit a v neposlední řadě velmi zajímavé muzeum, které je interaktivní a významně se liší od všech jiných muzeí v ČR, zejména expozicemi přírody. Na závěr bych doporučil navštívit ještě POHÁDKOVOU KOVÁRNU v Selibově, kde děti najdou jistě zajímavou expozici.

Jaký je ve městě demografický vývoj, a co se snažíte dělat proto, aby lidé neodcházeli jinam?

Ohledně demografického vývoje za posledních 12 let – tento je téměř neměnný, počet obyvatel se pohybuje +- 100 lidí  kolem 5 tisíc a velmi bych uvítal, kdyby naše město mělo o cca 2 tis. lidí více, protože starost města by zůstala stejná a daňové příjmy by se zvýšily o cca 20 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…