Starosta Rosic: Babiš svými kecy jen oblbuje veřejnost prostřednictvím médií

05.04.2014 14:39

Podle starosty Jaroslava Světlíka (BPP) se nemá cenu bavit o jasném střetu zájmů Andreje Babiše na jeho postu ministra financí, nemá cenu rozebírat jeho estébáckou minulost, jeho tvrzení, že již nestojí v čele svých firem. Voliči jsou podle něj nepoučitelní. Skeptický je ale i k budoucnosti TOP 09, jež podle jeho slov podcenila nejen „výchovu“ nových kádrů, ale stěžuje si i na komunikaci vedení strany s regiony. Jak ale hodnotí své současné působení v čele města? A s jakými ambicemi by chtěl letos obhájit mandát?

Starosta Rosic: Babiš svými kecy jen oblbuje veřejnost prostřednictvím médií
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rosic Mgr. Jaroslav Světlík

Podle slov starosty Moravského Krumlova, Tomáše Třetiny, který stejně jako vy na podzim neúspěšně kandidoval za T0P 09 do sněmovny, bylo chybou stavět pouze na osobnosti Karla Schwarzenberga. Co vy na to? A domníváte se, že má strana dostatek dalších výrazných osobností, přijatelných pro voliče, které by ho mohly nahradit? Ve straně se mluví o tom, že se už o post předsedy nebude ucházet a sám se nechal slyšet, že je třeba ustoupit mladším.

Se slovy mého kolegy Tomáše Třetiny mohu souhlasit jen z části. Ono totiž pohledat v řadách TOP 09 osobnost velikosti pana knížete je docela problém. TOP 09, stejně jako ostatní velké strany, velice podcenily „výchovu“ nových kádrů a tak se současné situaci nemůžeme divit. Vedení TOP 09 dolů do krajských a místních organizací ani nedohlédne, promyšlená personální práce se členy zcela chybí, a to nemluvím o podpoře členů a sympatizantů TOP 09 na komunální úrovni, která je mizivá. Proto také TOP 09 ve volbách třeba do Evropského parlamentu sahá po nezávislých kandidátech. Takže já osobně jsem rád alespoň za pana Schwarzenberga. Co se říká ve straně o jeho odchodu, netuším, jen bych rád viděl ty mladší.

Podle některých je také bez Schwarzenberga ohrožena spolupráce ze starosty. Nakolik je podle vás pro TOP 09 ale spolupráce prospěšná? Co by podle vás pro stranu rozchod znamenal?

Nevím, z čeho se usuzuje, že Karel Schwarzenberg tuto spolupráci stmeluje. Myslím si, že rozchodem se STAN by TOP 09 dohromady nic neztratila. Jediným přínosem, dle mého názoru, jsou společná tabulková čísla starostů, kteří uspěli v komunálních volbách. Sám se divím, že TOP 09 již dříve nepřistoupila k rozchodu a nenechala STAN žít si svým vlastním životem. Pokud je dotaz myšlen o starostech a jejich spolupráci s TOP 09 obecně, pak musím říci, že já jako starosta jsem se s TOP 09 již rozešel a v příštích komunálních volbách budu kandidovat na post starosty za jinou stranu nebo hnutí. Voličem TOP 09 ale budu pořád, jiná alternativa není.

TOP 09 se po volbách stala nejsilnější pravicovou opoziční stranou a největším trnem oku je straně podle prohlášení jejích členů Andrej Babiš. Jak vy osobně hodnotíte jeho raketový vzestup a jeho nynější působení?

Ani nemusím být člen, či sympatizant TOP 09, stačí mi jen racionálně myslet, aby byl Andrej Babiš trnem v oku i mně. Nevěřím tomu, že vstoupil do politiky nezištně, že má za sebou tak úžasně křišťálově čistou kariéru. Nemá cenu se asi bavit o jasném střetu zájmů na jeho postu ministra financí, nemá cenu dál rozebírat jeho estébáckou minulost, jeho tvrzení, že již nestojí v čele svých firem. Jsou to jen kecy, kterými oblbuje veřejnost prostřednictvím médií. A to nejen těch, kterých je majitelem. Voliči v Čechách a na Moravě jsou nepoučitelní. Mají snahu vždy hledat nějakého spasitele, který nás ochrání před zloději, korupcí a dalšími vymoženostmi kapitalismu.  Proto dali tomuto člověku a jeho hnutí mandát. Budu jen rád, když po jeho raketovém vzestupu nebude následovat ještě strmější pád, jak tomu bylo třeba u podobných lidí z VV.

Do politiky jste vstoupil s cílem aktivně něco změnit. Domníváte se, že se vám to podařilo? Mnozí starostové také po nástupu do funkce uznávají, že před nástupem do funkce měli nasazeny růžové brýle. Byl to i váš případ?

Když člověk vstupuje do politiky, i když jen do té komunální, musí mít nutně nasazeny růžové brýle. Jinak by do ní vůbec nešel. Nikdy nemůžete tušit, co Vás v ní čeká. Mým štěstím bylo, že jsem růžové brýle částečně sundal již v předchozím období, kdy jsem vykonával funkci radního. Procitnutí ze snu, udělat v komunální politice u nás v Rosicích konečně pořádek, nebylo pro mne tak bolestivé, věděl jsem, kam se zaměřit, kde nejvíc utíkají tolik potřebné finance, kde je potřeba nastavit systém úplně jinak, tedy jestli vůbec nějaký systém fungoval. Hodnocení, co se mi konkrétně podařilo a co ne, by měli provést jiní, především občané našeho města. Úplně obecně lze říci, že jsem chtěl přinést do komunální politiky maximální otevřenost vedení města vůči veřejnosti, nastavit přesná pravidla v hospodaření s veřejnými prostředky, vymýtit protekci a klientelismus na radnici, zlikvidovat politikaření na komunální úrovni, dokázat, že i v komunálu se dají mnohdy nepříjemné věci řešit s nadhledem. To se mi snad podařilo.

Jak jste se také vyjádřil pro naše stránky, nepočítal jste po nástupu do funkce s tím, že budete muset řešit hromadu kostlivců, které vypadli ze skříní po minulém vedení. Můžete být konkrétnější?  A domníváte se, že jste byl v řešení úspěšný?

Likvidace kostlivců, aspoň tak to cítím já, byla pro současné vedení nejvíce zatěžující. A že jich nebylo málo! Na vyřešení těchto kauz je tak jedno volební období krátké, pár kostlivců u mne ještě přešlapuje a čeká, až na ně přijde řada. Úspěšný jsem zatím moc nebyl, čekal jsem, že vše půjde rychleji. Kdybych byl konkrétní, nestačil by možná prostor ParlamentníchListů.cz. Zcela v krátkosti: Vesměs se jedná o kauzy, které se dostaly až k soudům, a to jen kvůli tomu, že vedení města zcela nebo částečně zanedbalo komunikaci s druhými stranami. Objevila se třeba extra „výhodná“ smlouva pro město na vybudování komunikace, kanalizace a veřejného osvětlení pro pouhých pár rodinných domků, což nás následně stálo nějaký ten milion, který se dal použít někde jinde. O částečně rozebrané komunikaci, kterou získal její současný majitel v dražbě jen proto, aby výhodně pozemek i s komunikací prodal obyvatelům či městu, se čtenáři ParlamentníchListů.cz mohli dozvědět z televize. O změně územního plánu tak, že zabránil místnímu podnikateli ve stavbě polyfunkčního centra na náměstí, se již také v médiích hovořilo a v současné době se s městem podnikatel soudí. Nepočítám další zajímavé smlouvy, které třeba za město a i za druhou stranu, kde byl nadelegován městem, zcela bez zábran podepisoval člověk z vedení města. Ten stejný člověk svévolně „vyměnil“ zhotovení kanalizačních přípojek obyvatelů jedné ulice za prodloužení kanalizačního řadu pro své, řekněme, známé. Město na své náklady muselo následně řešit problém nepřipojených nemovitostí, a to nemluvím o hrozbě finančních sankcí ze životního prostředí za to, že kvůli tomu ještě před nedávnem končily splašky v místním potoce. Další kauzy z minulých období vyšetřovala i Policie ČR a musím říci, že příprava podkladů pro šetření zabere spoustu času, který by se dal zúročit jinak. To snad bude pro ilustraci stačit, ale výčet by mohl pokračovat.

Co vám osobně působení v politice dalo?

Získal jsem spoustu nových zkušeností. To především. Také jsem se setkal s mnoha zajímavými a chytrými lidmi. Zjistil jsem, že bez studia práv a stavebního inženýrství se dá ve funkci starosty dobře fungovat jen tehdy, pokud máte k dispozici šikovné úředníky, kteří jsou vůči městu loajální a vstřícní. Přesvědčil jsem se o tom, že pokud je něco v soukromém sektoru jednoduché, pak to ještě nemusí být jednoduché v sektoru veřejném. Měl jsem hodně zkušeností z dřívějška z jednání s lidmi. Ale nikdy bych nevěřil, že se při mém starostování setkám také s tolika negativně naladěnými lidmi, kteří pořád hledají problémy tam, kde nejsou. Kteří místo toho, aby hledali řešení, hledají důvody, jak něco nejde. Zjistil jsem, že hodně občanů žije pořád v domnění, že peníze města jsou jen pro jejich osobní blaho a že z „cizího krev neteče“. Dnes již také vím, že když vám něco někdo v politice, nemyslím teď konkrétně komunální, slíbí, že to nic neznamená. Přesto zůstávám optimistou a nic mi to neubralo na elánu posunout se ve své práci dál a jejím prostřednictvím posunout i naše město.

Letos byste chtěl obhájit váš mandát. Co očekáváte od dvou následujících voleb, s čím do nich jdete?

Evropské volby neřeším. Půjdu k nim hlavně z důvodu, že tu možnost volby mám a budu věřit, že naši noví poslanci udělají více práce než spáči typu Ransdorfa. Do komunálních voleb bych chtěl jít opět jako kandidát na starostu. TOP 09, za kterou jsem kandidoval v minulých komunálních, krajských i parlamentních volbách již zájem o mou osobu nemá, takže budu určitě na kandidátce jiné. Kandiduji hlavně z toho důvodu, abych dokončil cíle, které jsem si předsevzal při svém prvním zvolení a na které byly, aniž bych to tušil, čtyři roky krátká doba.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Jak už jsem napsal v odpovědi výše, nejdůležitější pro mne je neztratit směr v rozvoji města směrem k obyvatelům a současně pokračovat v modernizaci úřadu. Chci zvýšit starostlivost o majetek města, což bývalo za posledních patnáct let velmi zanedbáváno. Chtěl bych investovat ušetřené peníze města postupně do koupě nemovitostí, které by později přinášely zaručený příjem, a naopak nepokračovat v trendu prodeje městských nemovitostí a tím sanovat rozpočet města, což u nás bylo málem tradicí. Věřím, že i na ty zbývající kostlivce dojde, a to takovým způsobem, aby to město nejen nebolelo, ale spíš aby město jejich řešením získalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …