Starosta Rosic: Těch šaškáren v Poslanecké sněmovně již bylo dost

03.08.2013 12:01

Každá komedie má svou derniéru a podle starosty Rosic Jaroslava Světlíka (BPP) je tak na čase Poslaneckou sněmovnu rozpustit. Zatýkání v politice se mu také jeví jako velký humbuk a jen díky svému optimismu věří v jejich úspěšné dořešení. Jak se mu ale daří naplnit jeho priority a jaké investice město čekají?

Starosta Rosic: Těch šaškáren v Poslanecké sněmovně již bylo dost
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rosic Mgr. Jaroslav Světlík

Pane starosto, sociální demokracii se nepodařilo rozpustit PS. Jaký tak nyní očekáváte vývoj a především, jaké řešení byste preferoval Vy osobně?

I když se mé názory téměř vždy liší od názorů představitelů a členů sociální demokracie, v tom, zda rozpustit PS, či ne, s nimi musím souhlasit. Těch šaškáren v PS již bylo dost a stálo by za to vzít řešení opravdu zgruntu. Každá komedie má svou derniéru. Že mají poslanci hypotéky, úvěry apod. a teď přijdou o práci? No a? Každý volený funkcionář by měl především myslet na to, že být zvolen je především čest a ne cesta k materiálním statkům a rozhodně ne na věčné časy.

Domníváte se, že zatýkání v nejvyšších patrech politiky je pro ČR dobrým signálem? A setkal jste se i Vy osobně s korupcí?

Zatýkání v politice se mi jeví hlavně jako velký humbuk a jen můj věčný optimismus mi brání věřit tomu, že nebudou tyto kauzy zameteny pod koberec. Sám osobně jsem se s korupcí ve funkci starosty naštěstí nesetkal. Ale kdysi před pár lety, kdy jsem podnikal, ano.

Již loni jste pro naše stránky vyjádřil váš názor, že proti korupci by se mělo bojovat na všech frontách. ,,Krajskou frontu, zvlášť tu Jihomoravskou, bych doporučil policii prověřit co nejdříve.“ Měl jste na mysli nějaké konkrétní zakázky či osoby? Proč byste protikorupční policii poslal zrovna sem?

Tehdy jsem nikoho konkrétního ani konkrétní zakázky na mysli neměl. Můj názor se opíral právě o mé vlastní zkušenosti s úředníky z doby, když jsem ještě nebyl komunální politik. A pak pochybuju, že když se někde v jiných krajích dějí podivné věci, nevěřím, že by se neděly i v kraji našem, nebo přímo v některých obcích. Však stačí číst mezi řádky zprávy o přesunu nádraží v Brně.

Jedním z hlavních problémů města je zadluženost a nedostatek financí. Pomohla Vám v tomto směru nějak novela RUD? S jakým rozpočtem město hospodaří pro letošní rok?

Novela RUD nám velmi pomohla, město si v příjmech polepšilo. Ve spojení s úsporným řešením hospodaření města a jeho příspěvkových organizací mohu říci, že se zvýšenými příjmy sice nejásáme, ale rozhodně již máme třeba na výplaty na konci roku, což za mých předchůdců nebývalo a bývalo samozřejmostí deficit rozpočtu zaplátovávat prodejem městského majetku. Město Rosice v současnosti hospodaří s rozpočtem kolem 90 milionů korun.

Ve velmi špatném stavu jsou mnohé městské komunikace. Jaké investice do infrastruktury ve městě v nejbližší době proběhnou? A s jakou částkou město na investice do infastruktury pro letošní rok počítá?

Nově investujeme jen v lokalitách, kde komunikace dříve nebyly, na nové komunikace dáváme průměrně 1,5 milionu korun ročně. Další 1 milion jde pak pravidelně na opravy stávajících komunikací. V oblasti investic do infrastruktury se nám peněz stále nedostává, aby komunikace v Rosicích k něčemu vypadaly, potřebovali bychom nejméně 25 milionů. Kdo ví, možná i víc, je to jen můj odhad.

Jste zároveň šéfem městské policie. Jaké případy nejčastěji řešíte? Do jaké míry trápí například obyvatele vandalismus či kriminalita? A vítáte nyní rozhodnutí ministra Peciny zvýšit počet policistů ve městě? Jaký dopad mělo snižování počtu policistů za předchozí vlády?

Město je zřizovatelem Městské policie Rosice již dlouhou dobu. Nevím, komu bych měl poděkovat, ale musím říci, že naštěstí naše město patří mezi města s minimální kriminalitou, což je dáno také služebnou Policie ČR ve městě a dobrou součinností se strážníky Městské policie Rosice. Sem tam se nějaký vandal vyřádí na dopravních značkách, sprejeři zase na fasádě domů, někdy mládež ruší noční klid, padne pár facek mezi manželi, někdo ujede od benzinové pumpy bez placení, vykrade auto na parkovišti, někdo oběsí v zámeckém parku psa. Jinak je u nás klid a všeobecná pohoda. Rozhodnutí ministra Peciny určitě pomůže přetíženým policistům, ale dle mého názoru na život v našem městě to mít vliv nebude, stejně jako snižování počtu policistů v minulých letech.

Jak jste uvedl pro naše stránky,  vaší prioritou bylo zastavit utrácení za nesmyslné věci z městského rozpočtu, nastavit jasná pravidla pro hospodaření, vybudovat kontrolní systém a nastartovat rozvoj města. Co se Vám z vašich cílů podařilo? A jaké priority naopak zůstanou nesplněny? Proč?

Ještě mám ve funkci více než rok před sebou, ale troufám si tvrdit, že ty nejdůležitější kroky byly učiněny a když ne úplně, tak 90 % z vytyčených úkolů se nejen mně, ale celému vedení města daří plnit. Zbývá 10 %, což by se do roka dalo stihnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…