Starosta Roudnice nad Labem: Důležitý je výběr spolehlivého koaličního partnera

09.10.2014 17:19

Vladimír Urban (Společnost pro Roudnici) vidí své šance obhájit mandát velice reálně. Podle čeho tak soudí a čeho by chtěl v případě úspěchu dosáhnout? Je tomu také rok, co se rozhodl v předčasných volbách podpořit kandidátku hnutí ANO, a nás zajímalo, jak nyní hodnotí účast Andreje Babiše a jeho ministrů ve vládě. A nejen to…

Starosta Roudnice nad Labem: Důležitý je výběr spolehlivého koaličního partnera
Foto: Společně pro Roudnici
Popisek: Vladimír Urban, starosta Roudnice nad Labem

Volební místnosti se otevřou již zítra. O přízeň voličů se jako lídr kandidátky SPOLEČNĚ PRO ROUDNICI N. L. budete ucházet i Vy sám. Jak vidíte Vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

Naše šance hrát vedoucí roli v komunální politice vidím velice reálně, protože na naší kandidátce se sešly osobnosti, které dosáhly jak v osobním, tak i v profesním životě řady významných úspěchů a jsou připraveny svoje schopnosti a um nabídnout ve prospěch rozvoje města.

Vznik každého politického subjektu, který upřímně usiluje o pozitivní změny na naší komunální politické scéně, vítám, protože není nic horšího, než když na všechno zůstanete sami. I v komunální politice potřebujete partnera s jiným pohledem na věc a ochotou reálné spolupráce.

Volební účast v poslední době klesá. Domníváte se, že tento negativní trend potvrdí i následující volby? A je podle Vás za nízkou volební účastí znechucení občanů politikou nebo má hlubší příčiny?

Uvědomuji si, že znechucení občanů z vývoje společnosti v posledních letech roste. Tento jev má své hlubší kořeny v tom, co se na naší politické scéně odehrává a vyvolává v lidech určitou beznadějnost, že stejně nemohou nic změnit. I my v Roudnici nad Labem jsme například při posledních volbách do městského zastupitelstva byli svědky kupčení s hlasy voličů, což značně oslabilo důvěru našich občanů nejen v komunální politiku, ale i ve volební systém jako takový.

Přesto pevně věřím, že se tento trend nepotvrdí a Roudničané přijdou k volebním urnám v hojném počtu, protože jedině tak budou moci ovlivnit život v Roudnici nad Labem podle svých představ. Politika našeho vedení města byla v posledních čtyřech letech k občanům otevřená a vstřícná a dávala jim možnost aktivně do ní vstupovat.

Před rokem jste v předčasných volbách podpořil kandidátku ANO. Jak byste hodnotil účast hnutí ve vládě? Ministři hnutí jsou totiž často terčem kritiky.

Hnutí ANO jsem vnímal jako nový politický subjekt, který deklaroval změny politické kultury a mně byl z tohoto pohledu sympatický. I já jako nestranický kandidát jsem totiž nešvary na naší politické scéně zažíval těžce a v tomto hnutí jsem viděl určitou naději na změny k lepšímu.

Do hodnocení ministrů za hnutí ANO se nemohu a ani nechci pouštět, protože nejsem ani politik na parlamentní úrovni, ani jsem se s konkrétními dopady jejich rozhodnutí na úrovni komunální politiky našeho města zatím nesetkal. Sleduji určitou kritiku jejich práce z některých míst, ale to spíš patří do oblasti hodnocení premiéra nebo prezidenta republiky.

Proč za hnutí ANO nekandidujete i nyní? Bylo Vám to nabídnuto?

To, že v komunálních volbách kandiduji na kandidátce politického uskupení nezávislých kandidátů Společně pro Roudnici n. L. a ne na kandidátce hnutí ANO, dává jasný signál, že mám vlastní představu o způsobu vedení a cílech směřování našeho města.

Pokud se vrátíme k Roudnici nad Labem. Jak byste z hlediska rozvoje města hodnotil své současné působení na radnici? Co se Vám povedlo a s čím příliš spokojený nejste?

Podařilo se oddlužit a stabilizovat městský rozpočet, který jsme zdědili od předchozího vedení města v neuspokojivém stavu.

Podařilo se zahájit nebo připravit řadu investičních akcí ať již v působnosti města nebo kraje. Jako jeden příklad za všechny uvedu přípravu stavby obchvatu města, který je v odpovědnosti kraje a řeší se již několik volebních období.

Vstřícným postojem a vlivem města se podařilo uchovat potřebnou kvalitu a rozsah zdravotnické péče nejen pro roudnické občany v Podřipské nemocnici s poliklinikou.

Rovněž svým osobním přístupem a aktivní politikou vedení města jsme zabránili snaze sloučení roudnického gymnázia s gymnáziem v Litoměřicích. Zachováním samostatnosti tohoto vzdělávací zařízení v širším kontextu historických souvislostí a z pohledu praktického života školy to byl jistě důležitý čin ve prospěch občanů Roudnicka.

V rekordně krátkém čase se podařilo znovuzprovoznit krytý plavecký bazén, který byl značně poničen povodní v roce 2013. V současné době je připraveno finanční krytí na nutné zateplení, rekuperaci a bezbariérový přístup pro tělesně postižené návštěvníky.

Podařilo by se toho ještě víc, kdyby se nešvary v politice některých politických stran na celostátní úrovni nepřenášely až na úroveň komunální. To mělo důsledek v nejednotném přístupu k řešení různých otázek rozvoje města. To je věc, se kterou rozhodně spokojen nejsem.

Pokud byste uspěl v nadcházejících volbách, co považujete za nejdůležitější?

Na základě zkušeností z posledního volebního období a reálných výsledků voleb současných bych kladl důraz na výběr spolehlivého koaličního partnera, který by sdílel podobné hodnoty a principy dalšího rozvoje města.

Následně bych vyvolal jednání k posouzení strategického plánu rozvoje města, zejména jeho schopnosti realisticky reagovat na potřeby vývoje města, s případným dopadem do úpravy územní ho plánu.

Dále bych všemi dostupnými prostředky seznámil občany města s cílem a úkoly vzniklé koaliční komunální politiky na další volební období. Zároveň bych zahájil diskusi s ostatními politickými subjekty a občany města k jejímu objasnění a vyzval občany k aktivní účasti na její realizaci.

Litoměřicko je v rámci Ústeckého kraje regionem s nejnižší mírou nezaměstnanosti. V Roudnici nad Labem se také společnost Johnson Controls rozhodla o tři roky prodloužit provoz ve svém závodě na stříhání a šití autopotahů. Jaká je tak aktuální míra nezaměstnanosti ve městě?

Nezaměstnanost je oblast, která bude vždy středem pozornosti našeho politického uskupení Společně pro Roudnici n. L., protože má přímý dopad na kvalitu života občanů. Jedním z našich hlavních cílů je dále rozvíjet kvalitu života ve městě.

Proto budeme hledat vhodné formy spolupráce se všemi významnými zaměstnavateli v našem městě a jeho blízkém okolí, aby byly vytvářeny podmínky pro růst zaměstnanosti.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

 V nadcházejících volbách budeme rozhodovat o osudech našich občanů na další čtyři roky. Je potřeba si uvědomit, že v životě to chodí jako ve známé společenské hře Člověče, nezlob se, kdy vám jednou padne jednička, jednou třeba trojka nebo pětka, dokonce vás může soupeř i vyhodit ze hry. Ale pouze šestka vás znovu postaví na nohy, znovu vás do hry vrátí a významně posune dopředu. Proto, roudničtí občané, přijďte k volbám a hoďte šestku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…