Starosta Rýmařova: V zastupitelské demokracii by měli rozhodnout volení zástupci, nikoliv referendum

12.03.2015 15:13

Ačkoliv volby v Rýmařově vyhrála ČSSD, starostou se již počtvrté v řadě stal Petr Klouda (SNK ED) a vítěz voleb putoval do opozice. Koalici jsem s nimi nemohl uzavřít, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Proč? A jak hodnotí spolupráci současné koalice, jež je ve městě do velké míry novinkou? Vyjádřil se také k prioritám radnice pro letošní rok a nejen k tomu.

Starosta Rýmařova: V zastupitelské demokracii by měli rozhodnout volení zástupci, nikoliv referendum
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rýmařova Petr Klouda (SNK ED)

Pane starosto, v komunálních volbách jste obhájil mandát starosty, a to již počtvrté. Čemu přičítáte takový úspěch? Co pro Vás tento závazek znamená?

Myslím si, že mému úspěchu nejvíce napomohla poctivá práce ve prospěch města a seriózní přístup k lidem ve městě a k řešení jejich problémů. Znamená to pro mě velmi mnoho – je to pro obrovský pracovní impuls, závazek k voličům a pro mě osobně velký pocit štěstí z životního a pracovního naplnění.

Je ale třeba vyzdvihnout, že volby v Rýmařově vyhrála ČSSD. Co bylo hlavní příčinou toho, že jste se dohodli s ostatními stranami a vítěze voleb vyšachovali? Proč nebylo možné uzavřít koalici i s ČSSD? Údajně Vám totiž nabídla i post starosty.

Zastupitelé za ČSSD mi nabídli místo starosty, ale až po tom, co si obešli všechny ostatní zastupitele a zjistili, že s nimi nikdo nejde. Za mnou přišli jako za posledním. Koalici jsem s nimi nemohl uzavřít z řady důvodů, které nechci popisovat. Výmluvné snad je, že na svoji stranu nezískali nikoho dalšího. Podle mého názoru musí jít sami hluboko do sebe a pojmenovat si příčiny neúspěchu.

Vznikla tak koalice SNK ED, KDU-ČSL, KSČM, ODS s podporou dalších uskupení, jež je ve městě novinkou. Nevnímáte to jako moc velké riziko? Jak byste hodnotil první měsíce spolupráce?

Nevnímám to jako riziko. Jsou to všechno poctiví lidé, kteří upřednostňují zájem města nad svými osobními nebo partajními zájmy, a to je pro práci zastupitelů nadevše. To, že se navzájem liší v názorech, je normální.  Pět zastupitelů je zcela nových – ti se musí učit, jak to v zastupitelstvu chodí. Spolupráce s nimi je dobrá – respektují navzájem svoje názory a uvědomují si, že se ve sporných bodech musí najít kompromis. 

Co nového ve městě letos plánujte?

Tak je to rekonstrukce komunikace a chodníků na ul. Hornoměstská, rekonstrukce autobusového nádraží, Školního náměstí, oprava čističky odpadních vod, separace a likvidace odpadů a další. Snažíme se k financování využít dotační tituly a to může realizaci nebo pořadí staveb ovlivnit.

Rýmařovská radnice vypsala anketu na budoucí využití městského divadla a kina. S jakou zpětnou vazbou jste se setkal? A nakolik budou pro rozhodnutí radnice výsledky ankety závazné?

Na budoucí využití budovy jsme několik názorů získali. Snad nám pomohou při rozhodování. Občané to mají při svém rozhodování ale snadnější – většinou se neohlížejí na finanční náklady a četnost využití. Městské peníze je moc netrápí. 

Rok 2014 přinesl také velké množství referend, především v souvislosti s regulací hazardu. Většina však skončila fiaskem. Máte s referendem zkušenosti i v Rýmařově? A jste jeho zastáncem? Proč?

Nemáme žádné zkušenosti a já osobně nejsem zastáncem referenda. V zastupitelské demokracii by měli rozhodnout volení zástupci. Měli by mít odvahu k převzetí odpovědnosti a vysvětlit důvody svého i rozhodnutí občanům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…