Starosta Sedlčan za ODS: Je nutné zvolit zcela nové vedení

09.01.2014 15:03

Již za pár dní čeká ODS kongres. Co od něj očekává Jiří Burian (ODS) a do jaké míry ODS v regionech podle jeho názoru poškozují skandály centrální politiky? Starostou je již od roku 1990 a našim stránkám se svěřil se svými úspěchy i nenaplněnými prioritami a problémy, které ho aktuálně sužují jako starostu. A nejen s tím.

Starosta Sedlčan za ODS: Je nutné zvolit zcela nové vedení
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Strany budoucí vládní koalice už se dohodly na společném programu. Jak se vám líbí sestava ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

Nevím v tuto chvíli, co mohu od budoucí vlády očekávat, ať už jako občan nebo starosta města. Koaliční vládní program jsem zatím nečetl. Spíše vyslovuji přání, aby se vláda konečně ustanovila a hlavně přinesla stabilizaci ekonomiky a klid do společnosti.

Nesnadnou pozici má ale i ODS, jejíž preference se stále pohybují na historickém minimu a podle listopadového průzkumu společnosti SANEP u ODS zůstali jen jejich skálopevní voliči. Čím si vysvětlujte tak dramatický propad preferencí a domníváte se, že se straně podaří tento negativní trend zastavit? Koho byste například preferoval jako nového předsedu?

Za několik dní proběhne kongres ODS, na kterém je nutné otevřeně a podrobně vyhodnotit tvrdou porážku v parlamentních volbách a tím i zásadní ztrátu důvěry voličů. Je nutné na tomto  kongresu zvolit zcela nové vedení ODS, ale i zástupců do Výkonné rady či grémia, zástupce pracovité, nezatížené minulostí a se smyslem pro zodpovědnost.

I v letošním roce nás čekají volby, a to dokonce hned troje. Exposlanec Jan Bureš vidí jako největší hrozbu, že ODS již nebude mít starosty.  Ti budou kandidovat samostatně jako nezávislí. Podle Vás budou ale komunální volby o něčem jiném než o parlamentní politice. Jaká témata budou podle Vás dominovat v Sedlčanech? A budete chtít vůbec znovu kandidovat?

V našem městě, podobně jako ve většině měst, jsou komunální volby o lidech a jsem přesvědčen, že tomu tak bude i v letošních volbách. Vůbec se neobávám, že by značka ODS naší kandidátce uškodila. Nejde o to, zda budu opět kandidovat za ODS, spíše se dívám na můj věk a dlouhodobost  v postu starosty.

Starostou jste již šesté volební období, což je obdivuhodné. Co stojí za tímto vašim úspěchem? A Jak se za tu dobu proměnilo město? Na co jste vy osobně nejvíce hrdý?

Starostou města Sedlčany jsem od r. 1990, tedy plných 6 volebních období. To není vychloubání, to je naopak velká pocta a důvěra od voličů. Úspěchem může být snad to, že běžné problémy života města  nepolitizuji, ale řeším. Dlouhodobá stabilita vedení města tak umožňuje plynulý a kontinuální přechod rozvojových projektů a programů v jednotlivých volebních obdobích. Tím jsou pak viditelné proměny města jako celku. Snažíme se, aby město bylo součástí krásné okolní krajiny a příměstské zeleně a ne jejím trnem.

Je naopak něco, co se Vám nepodařilo a proč?

Město od konce r. 1993 se potýká se zásadním problémem, a to nedostatkem pitné vody. Od r. 2003 tento problém řeším napojením na vodárenskou soustavu Želivka, projektově, vlastnicky a hlavně rozpočtově. Jedná se o investici s rozpočtovými náklady 380 mil. Kč, což je v historii města nebývalé. Za významný úspěch považuji registraci této akce v operačním programu SFŽP s možností získání 85 % finanční podpory. Tak významná a náročná investice má být dle smlouvy zahájena v únoru letošního roku a dokončena v srpnu r. 2015.

Za neúspěch v tomto končícím volebním období považuji odsunutí projektu „Revitalizace autobusového nádraží“, projekt, který je zvláštní (krásný) svou architekturou, řešící parter prostoru v návaznosti na centrum města a nepochybně potřebný pro občany celého regionu Sedlčanska.

Byť nyní potoky v Sedlčanech hlídá nový protipovodňový radar, při červnových povodních jej radnice neměla k dispozici a velká voda se tak nevyhnula ani městu a okolí. Jak zde vypadá situace půl roku po povodních? Podařilo se vám odstranit hlavní škody?

Červnové povodně zasáhly údolní část města potokem Mastník a celkové škody byly v reálu 10.6 mil. Kč jen na majetku města, tj. na sportovištích a místních komunikacích. Vzniklé škody byly v průběhu druhého pololetí postupně odstraněny a finančně uhrazeny částečně z pojistky majetku, z dotací Středočeského kraje, Ministerstva dopravy a několika finančních darů.

A jak byste celkově hodnotil uplynulý rok?

Město bylo vždy a je přirozeným centrem středního Povltaví a je i centrem základní občanské vybavenosti. Pro celý region je dostupné základní školství ve dvou školách, gymnázium a obchodní akademie, učňovské školství, město provozuje i tři mateřské školky, v oblasti kultury provozujeme kulturní dům, městskou knihovnu a městské muzeum, zdravotnictví je zajištěno privátními lékaři a městskou nemocnicí s kapacitou 100 lůžek ve 4 primariátech. Dopravní obslužnost regionu je vyhovující s finančním příspěvkem okolních obcí a Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…