Starosta Šlapanic: KDU-ČSL do Parlamentu patří

31.05.2013 15:55

Starosta Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) působí v komunální politici již řadu let. Co jej do politiky vedlo a co považuje za své největší úspěchy? V příštím roce se také opět pokusí kandidovat za KDU-ČSL do Poslanecké sněmovny. Jaké šance straně dává a co stojí podle něj za úspěchem TOP 09, která se vlastně odloupla od lidové strany, ale na rozdíl od ní se v roce 2010 do Parlamentu dostala? A jaký názor má na tzv. církevní restituce? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Šlapanic: KDU-ČSL do Parlamentu patří
Foto: Redakce
Popisek: starosta Šlapanic Jaroslav Klaška, KDU-ČSL

Ústavní soud nyní rozhoduje o stížnosti opozičních politiků, kteří chtějí zákon umožňující vracení majetku církvím zrušit. Jakou dáváte stížnosti šanci na úspěch a především, jak se k zákonu, jež byl přijat přes protest opozice, ale i veřejnosti, stavíte vy osobně?

Jak dopadne stížnost (nebo stížnosti) opozičních politiků u ÚS, opravdu nevím, nejsem právní expert a nedokážu předvídat jeho rozhodnutí a ani tak podrobně nesleduji všechny právní argumenty. Podle mého osobního názoru má kauza několik rovin: Pro obce a města je určitě dobře, že přijetím zákona došlo k odblokování nakládání s pozemky, tedy k možnosti je kupovat, prodávat nebo směňovat. To umožňuje další územní rozvoj obcí tak, jak si přejí, zejm. u liniových staveb (komunikace, cyklostezky, inženýrské sítě atd.). Konkrétně u nás ve Šlapanicích nebylo dlouhou dobu možno pokračovat v záměru výstavby supermarketu, který u nás chybí a moji spoluobčané jej toužebně chtějí. Nebo komunikační obchvat a dopravní připojení některých místních provozoven – dosud tam zajíždějí velké a těžké kamiony nevhodně přes obytné lokality po silničkách, které k tomu nikdy nebyly určeny. Dále mě mrzí, že kauza je dnes zpolitizovaná a rozdělující národ a myslím, že nějaký billboard dokonce „brnkal“ na temnou strunu lidské psychiky. Každý má jistě právo na svůj názor, ale majetkové vyrovnání se řeší už dlouho a neúspěšně. Již mnoho vlád, snad všech rozhodujících politických stran, mělo možnost tuto záležitost vyřešit, ale nevyřešilo. Já respektuji a souhlasím s dohodou mezi vládou a církvemi.

Pokud se nemýlím, od roku 2002 působíte jako zastupitel města a nyní jste již druhé volební období starostou. Co vás do politiky vedlo a podařilo se vám zatím naplnit vaše vize? Co považujete za svůj největší úspěch?

Do politiky mě pozvali moji přátelé tím, že mi nabídli v r. 1998 být předsedou stavební komise u nás a měl jsem možnost nominovat většinu jejich členů. Byla to tehdy dobrá parta a něco jsme pro Šlapanice připravili (novou lokalitu rodinných domů, dětské hřiště, nějaká parkování apod.). Moje vize se naplňují postupně: Jednak to je překonávání dávné zaostalosti rozbitých nebo neexistujících silnic, chodníků, oprýskaných městských domů a celého prostředí a jednak podpora kulturního, společenského a sportovního dění ve městě. Také reagujeme na dnešní životní styl, např. dopravní koncepcí vč. parkování. Konkrétně jsme po dokončení výstavby splaškové kanalizace postupně opravili většinu komunikací, chodníků a veřejných prostranství ve městě a stále v tom pokračujeme, postupně opravujeme rozlehlý areál základní školy (dosud za 48 mil. Kč) a máme připravenu II. etapu za cca 100 mil. Kč, ze sto padesáti míst v mateřských školách máme dvě stě padesát, revitalizované venkovní plochy sídliště, doplněná dětská hřiště, kamerový systém a jezdí městský Seniorbus – dopolední speciální doprava pro seniory. Letos se chystáme na cyklostezky, revitalizaci zeleně po městě, nové sběrné středisko odpadu, zateplení budovy městského úřadu, podporujeme výstavbu toužebně očekávaného supermarketu a připravujeme řadu dalších akcí. Za největší úspěch snad budu moci považovat velmi výrazně rekonstruovaný a modernizovaný areál základní školy a fakt, že se ve Šlapanicích stále něco děje: výstavy, přednášky, divadlo, koncerty a rozmanité akce různých spolků a organizací ve městě. To dříve nebylo, lidé jezdili za vším do Brna.

Jaké jsou naopak v současnosti největší problémy, které musíte jako starosta řešit?

Myslím, že jsou to finančně náročné investice do úpravy dopravy, tedy komunikací, přechodů pro chodce, chodníků a parkování. I u nás výrazně zesílila automobilová doprava a parkuje se, kde se dá… Pochopitelně také starostí je, kde na to všechno zajistit finance – často a snad i docela úspěšně předkládáme projekty a žádáme o dotace.

V roce 2010 jste kandidoval za KDU-ČSL do Poslanecké sněmovny, kam se ale strana nedostala. Podle voličských preferencí nejste tolik úspěšní jako TOP 09. V čem jsou podle vás důvody, že TOP 09, která se vlastně odloupla od lidové strany, dokáže překročit desetiprocentní hranici, ale KDU-ČSL se to nepovedlo? A domníváte se, že se příští rok strana do Parlamentu dostane? Budete vy osobně opět kandidovat?

Kandidovat budu, byl jsem o to i požádán. To, že se KDU-ČSL nepovedlo v minulých volbách dostat se do Parlamentu, přisuzuji tehdejším vnitřním rozporům ve straně, jak jste již naznačila. Nebyli jsme pro voliče dost důvěryhodní. Na voliče se nijak nezlobím, obvykle mám zkušenost, že jsou spravedliví a dají jasně najevo, co si myslí. TOP 09 byla tehdy nová, měla výhodu „nepopsaného listu“ a dokázala zaujmout jasným tématem a probudit naději. Pro to, aby se KDU-ČSL dostala zpět do Parlamentu, musíme udělat maximum v tom pozitivním smyslu. Myslím, že do standardního politického spektra i naší země strana našeho typu patří. Vždyť v okolních zemích je křesťanská demokracie výrazným a úspěšným prvkem, často i vládnoucím.

Šanci na úspěch dávají KDU-ČSL ale i politologové, stejně jako SPOZ. Naopak minimální pravděpodobnost dávají VV a LIDEM a po zkušenostech s VV vidí malou šanci na úspěch i u jakýchkoliv nových stran. Souhlasíte? A jak byste působení VV a později i LIDEM hodnotil?

Hodnotit by měli především voliči. Pokud se ptáte na můj názor, myslím, že VV i LIDEM, původně jedno uskupení, vzbudili naději jako „nový a čerstvý vítr“, ale o svůj kredit přišli vlastními rozbroji a aférami. Určitě jim nepomohla i účast v několika vládních krizích. Lidé od nich očekávali něco jiného.

Jaké největší investice město letos čekají a kolik budou stát?

Jak jsem se již zmínil, bude to letos a v příštím roce probíhající II. etapa rekonstrukce základní školy za cca 100 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…