Starosta Slavičína: Je smutné, kam se politická kultura v naší zemi dostává

23.07.2013 17:17

O tom, jak vnímá dopady vládní krize a nakolik podle něj ovlivní komunální volby, jsme se zeptali starosty Jaroslava Končického (ODS), který se také zná osobně s Petrem Nečasem, a svěřil nám tak i svůj pohled na konec jeho politické kariéry. Co jej ale jako starostu nejvíce štve a jaké změny zákonů by uvítal? Bude obhajovat příští rok mandát, a jaké jsou nyní jeho cíle? Na to, ale i na plánové investice či pracovní příležitosti ve Slavičíně, odpovídal pro PL.

Starosta Slavičína: Je smutné, kam se politická kultura v naší zemi dostává
Foto: archiv JK
Popisek: Starosta Slavičína Ing. Jaroslav Končický (ODS)

Pane starosto, setkáváte se jako starosta a člen ODS v souvislosti s pádem Nečasovy vlády i s nějakými zápornými reakcemi od občanů? Domníváte se, že příští rok ve volbách ovlivní kauza preference komunálních politiků za ODS? A jak vy osobně celou kauzu vnímáte?

S nikterak výraznými reakcemi se nesetkávám. Sám totiž „velkou“ politiku nedělám. Pro mě je ODS značkou pragmatického pravicového uvažování, které prosazuji a věřím, že jsem takto veřejností vnímán. Samozřejmě se najdou lidé, kteří Vám nepřejí a škála důvodů, proč Vám nepřejí, může být opravdu široká. Někomu nejste sympatický, jinému jste v něčem nevyhověl, dalšímu se nelíbí Vaše rodina nebo také někdo vidí za všemi členy ODS pražskou politiku a staví se proti Vám, aniž s Vámi v životě mluvil… Je faktem, že když má politická strana vysoké celostátní preference, ovlivní to i komunální volby. Totéž musí logicky platit i při preferencích nízkých. Ale s tím se musíme vyrovnat a občané musí vidět více naši práci pro město a ne to, jestli jsem ve vládnoucí straně nebo v opozici.

A jak vnímám celou kauzu – Petr Nečas je poctivý a slušný člověk, kterého osobně znám léta. Byl ve strašně těžké pozici v koaliční vládě a ať koalice nebo opozice se na něj snažila dlouhou dobu něco najít, aby jej zdiskreditovali. A když se to nepodařilo přes veřejné zakázky, podezření z korupce či něco podobného, jako záminka naprosto stačila běžná politická dohoda s některými poslanci, která roztočila nepředstavitelný kolotoč. Co na tom, že část není pravda a druhá část je vymyšlená. Přece na každém šprochu je pravdy trochu a proč si beztrestně neplivnout… Je to smutné, kam až se politická kultura v naší zemi dostává.

Máte vy osobně nějaká zkušenosti s korupcí?  A jaké nástroje v boji s korupcí byste do budoucna uvítal? Co podle vás nejvíce v současnosti korupci nahrává?

Zkušenosti s korupcí nemám příliš velké. Tak nějak mi nikdo nic nenabízí. Je to asi proto, že naše město nemá žádné horentní prostředky na investice (a tudíž veřejné zakázky). Zákon o zadávání veřejných zakázek považuji za dostatečný nástroj proti korupci. Bude stačit, pokud bude dodržován a ten, kdo jej poruší, ponese za to osobní zodpovědnost. Pokud je zakázka dělána v intencích zákona, pak je prakticky nemožné zakázku ovlivnit. Proto na otázku firem :“Co máme udělat pro to, abychom zakázku získali?“ vždy odpovídám :“Dejte v soutěži nejlepší nabídku a zakázku získáte.“

Jakou změnu zákona byste nejvíce uvítal jako starosta? Co vám osobně nejvíce stěžuje práci?

Jedním z největších problémů je stát, který se k městům a obcím chová macešsky. Ten, kdo zkusil od státu získat třeba nějaký pozemek, tak ví, o čem mluvím. Stavěli jsme např. cyklostezku se státní dotací mj. na státním pozemku. Všechny pozemky máme dávno vykoupené nebo zřízená věcná břemena, se státem je to řízení na roky. A nám teď hrozí, že kvůli státu, který na nás pozemek nepřevede, témuž státu budeme vracet dotaci na stavbu, kterou nám poskytl. Kdyby to nebylo smutné, tak by to bylo směšné. Hotový Aburdistán. A každý se ohání zákony. Anebo se snažíme získat do vlastnictví státní pozemky, na nichž máme již desítky let postaveno koupaliště, jehož provoz ročně dotujeme statisíci korun. Stát nám říká, že je koupaliště je podnikatelský záměr, a tudíž nám pozemky pouze prodá za slušnou sumu. Prosím pěkně, koupaliště, ve které obci či malém městě, není dotováno z veřejných zdrojů? Který podnikatel by takto mohl podnikat?

A co mě štve dost je zákon na ochranu osobních údajů. Pořád se mluví o transparentnosti, ale pokud občan něco ukradne v obchodě, tak to obchodník ani nemůže zveřejnit. Stejně tak město má neplatiče např. nájmu z bytů a také je nemůže zveřejnit. Ptám se proč? Nemá společnost vědět, kdo a jak se chová?

Město spolupracuje celkem se čtyřmi slovenskými městy. Jak byste spolupráci hodnotil? A neuvažujete rozšířit seznam partnerský měst i o další města z jiných zemí?

Máme navázánu poměrně širokou spolupráci se slovenskými partnery a jsme za ni velmi rádi. Ležíme v příhraniční oblasti, a proto je spolupráce v oblasti životního prostředí, protipovodňových ochran, bezpečnosti nebo třeba cyklotras logická. Vzhledem k blízkosti řeči i mentality je spolupráce bezvadná. Vždy jsme se dohodli na vzájemných potřebách a dokážeme se podpořit. Tato spolupráce má pro obě strany velmi výrazné ekonomické, společenské i kulturně-sportovní přínosy.

Rozšíření spolupráce do jiných zemí v současné době neplánujeme. Je ale možné, že v budoucím plánovacím období EU bude spolupráce rozšířena o některé město ze sousedních států. To bude záležet na projektech, které budeme připravovat. Nechceme ale dělat mezinárodní spolupráci jen na oko, že spolupráci máme a utrácet zbytečně peníze. Dobře – jednou ročně se podíváme my k Vám a pak Vy k nám? Jaký ale bude konkrétní výsledek? Co tato spolupráce přinese našemu městu, našim občanům? To je základní otázka, kterou si klademe u všech projektů.

Podle údajů Zlínského úřadu práce Ve Zlínském kraji klesla míra nezaměstnanosti ke konci května na 7,7 procenta. Jaká je nezaměstnanost ve Slavičíně? A snažíte vy osobně, alespoň nepřímo, podpořit vznik nových pracovních míst?

Nezaměstnanost ve Slavičíně je na celokrajské úrovni. Jsme sice na východní výspě kraje na hranici se Slovenskou republikou, ale pomáhá nám blízkost lázeňského města Luhačovice, kde přes sezónu přeci jen práce je.

Město Slavičín je majoritním akcionářem společnosti Regionální centrum kooperace, a .s., která spravuje průmyslový areál (býv. Vlárské strojírny) a má na starosti jak jeho běžný provoz (komunikace, inženýrské sítě atd.), tak jeho rozvoj. Jinak jsou nástroje spíše nepřímé – bude-li se ve městě dobře žít, pak zde lidé budou zůstávat. Denní dojíždění za prací se sice teprve učíme, ale už víme, že to asi bude potřeba.

Jaké investice čekají město v druhé polovině roku?

Ve druhé polovině roku 2013 dokončíme zateplování veřejných budov. V současné době se realizuje zateplení celkem devíti objektů města (jsou to školy, školy, dům dětí, hasičárna atd.). Takže je třeba úspěšně dokončit – nejlépe do září, než půjdou děti do školy. Pracuje se také na výměně oken v některých městských bytech nebo v obchodním domě. Čeká nás také rekonstrukce 3 menších kotelen. Věnovat se budeme opravě místních komunikací a chodníků, zahájíme opravu obřadní síně na radnici. Nezapomeňme na naši perličku – v Pivečkově lesoparku, což je zásadní turistický cíl ve městě, obohatíme nabídku stavbou menší zříceniny hradu podle pověsti o vzniku názvu města Slavičína. Takže stavíme i zříceniny J.

Co je vaší osobní prioritou do konce volebního období? A budete se snažit obhájit váš mandát?

Priorit, pokud se týká investic, by bylo na dvě strany textu. Proto vzpomenu jen zásadní a tou je oprava místního koupaliště. Chceme ale také opravit smuteční obřadní síň na hřbitově, postavit hřiště pro malé děti, opravit tenisové kurty s umělou trávou, měli bychom se pustit do revitalizace veřejných prostranství ve čtvrti Vlára, postavit zase kousek cyklostezky atd. Neinvestičních priorit je také nemálo, ale řeknu jen mou zásadní vizi – chci dosáhnout toho, aby město Slavičín bylo dobrou adresou pro žití, aby zde obyvatelé byli spokojení a hrdí na své město. Vím, že jsem idealista, ale člověk si má klást mírně nepřiměřené cíle.

Pokud se týká dalšího volebního období, budu se o obhajobu mandátu opět ucházet. Občané mi vystaví ve volbách účet, a buď mi řeknou, abych pokračoval dále, nebo mi doporučí, abych šel tam, odkud jsem přišel. To je samozřejmě riziko funkce starosty či místostarosty. A je správné, že tu je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…