Starosta Slavičína: Petra Nečase je mi líto

20.03.2014 13:21

Byť podle slov Jaroslava Končického (ODS) většina krys už potápějící se loď ODS opustila a zamířila jinam, strana stále stojí nad propastí. Vrátí značce její dřívější slávu současný předseda Petra Fiala? Jak hodnotí současné působení nové vlády? A jaké jsou jeho osobní cíle do budoucna? To jsou jen některé otázky, na které se ptala naše redakce.

Starosta Slavičína: Petra Nečase je mi líto
Foto: archiv JK
Popisek: Starosta Slavičína Ing. Jaroslav Končický (ODS)

Expředsedu strany Petra Nečase, jenž je i po ukončení své politické kariéry stále v hledáčku médií, jste znal osobně. S jakými pocity sledujete vyšetřování jeho kauzy a sdílíte názor ODS, že jde o politickou šikanu?

Petra Nečase je mi líto, takový konec politické kariéry si rozhodně nezasloužil. Samozřejmě nemohu vědět, kdo co provedl a kdo za to může. Na to máme orgány činné v trestním řízení, aby to případně vyšetřily. Ale na celém světě je pravda to, co je v novinách, v televizi, v masmédiích. Národ může vycházet jen z takových informací, které se mu dostávají ze sdělovacích prostředků. Kopat do mrtvol (promiň, Petře) je náš oblíbený národní sport. Bohužel to vidíme i v tomto případě. Co ale je a co není politická šikana, bych nechtěl hodnotit. Taková hodnocení bývají často velmi laciná.

Máte nyní důvěru v nového předsedu strany Petra Fialu? Vrátí se s jeho pomocí ODS mezi vrcholové politické strany u nás?

ODS stála a ještě pořád stojí před propastí. Značka ODS je značně poškozená a nejbližší měsíce a roky ukážou, zda je ještě vůbec naděje na její obnovu. Na obnovu důvěry v to, že v ODS jsou lidé, kteří dokáží dobré myšlenky nejen hlásat, ale také uvést do praxe. Pan předseda Fiala je rozhodně novou tváří a jednou z osobností, která má šanci se o to porvat. Startovací pozici má ulehčenou v tom, že většina krys už potápějící se loď ODS opustila a zamířila do jiných politických uskupení. Když zůstanu u příměru lodi – je třeba zacpat díry, vypumpovat nabranou vodu a znovu vyplout. Je třeba věřit kapitánovi a posádka musí makat - jedině tak lze někam doplout.

Jak jste se vyjádřil pro ParlamentníListy.cz, je smutné, kam až se politická kultura v naší zemi dostává. Sdílíte i tyto pocity v souvislosti s novou vládou, nebo očekáváte, že přinese nějakou pozitivní změnu? A co by podle Vás Česku nejvíce pomohlo?

Očekávání směrem k nové vládě nemám žádná. ČSSD se úspěšně hrne do záhuby, stačilo pozorovat jednotu strany po posledních parlamentních volbách. A také slibuje nesplnitelné – což národ pochopí, až to uvidí (nebo naopak neuvidí) ve své peněžence. Vrátím-li se k příměru lodi – kam se asi odstěhovaly krysy z ODS? Uskupení ANO není politickou stranou, ale ekonomickým projektem, stejně jako byly Věci veřejné. Takové projekty nespojují myšlenky, ale kapitál. Myslím, že konec bude obdobný. Řídit stát jako firmu totiž nelze. Ani obec, ani kraj nelze řídit jako firmu. To ví každý, kdo se někdy v pracovním životě setkal s pojmy jako veřejné mínění, veřejný zájem, sociální smír atd. Co si pan Babiš může dovolit jako podnikatel, to si nemůže dovolit jako ministr. Třetím do party jsou lidovci, kteří vždy uměli být „jazýčkem na vahách“, protože vždy uměli „jít s každým“. Asi netřeba dále komentovat. Takže očekávám jen jedno - kdy budou další volby? A co naší zemi přinesou?

Česku by pomohla jedině změna volebního systému tak, aby vítěz voleb mohl vládnout sám a měl možnost ukázat, co umí. A ne se jen vymlouvat na koaliční partnery, že on nic, že to všechno oni. To nikam nevede a nepovede. Jestliže po zasedání vlády mají všichni koaliční partneři tiskovou konferenci a každý tvrdí něco jiného, protože „on nic, on muzikant, to všechno ti druzí…“ – kam to může vést?

Co Vás aktuálně nejvíce trápí jako starostu, ale není ve Vašich možnostech to změnit nebo na to nemá město prostředky?

Jako každého starostu mě nejvíce trápí problém nezaměstnanosti. Na tento problém ale bohužel lék nemáme. Můžeme dělat jen dílčí a pomocné kroky, ale tento problém je pro nás neřešitelný. Finančních prostředků na obnovu a rozvoj města nebude nikdy dostatek. Snažíme se racionálně hospodařit, šetřit a maximálně využívat dotační možnosti. Naše práce ve městě musí být vidět. Pokud by tomu tak nebylo, neměli bychom na radnici co pohledávat a lidé by nás prostě nevolili.

A jaké významné investiční akce letos plánujete?

Letos bude na investice opravu úrodný rok. Čekají nás dvě významné akce - revitalizace čtvrtí Vlára a Malé Pole, dotované z ROP. Tedy chodníky, parkoviště, veřejná zeleň, veřejné osvětlení, mobiliář atd. Pokračovat budeme také v zateplování veřejných budov – škola a školka. Zažádáno máme také o dotaci na zřízení přírodních zahrad ve dvou mateřských školách nebo o další cyklostezku. Rádi bychom také občanům poskytli další kompostéry na třídění bioodpadu. Čeká nás rozsáhlá rekonstrukce smuteční obřadní síně nebo zahájení rekonstrukce hotelu… Prostě investičně bude letošní rok hodně náročný.

Jaké výhody či naopak nevýhody městu plynou z jeho geografické polohy, tedy u hranic se Slovenskem?

Blízkost hranice vnímáme spíše negativně, protože naše město leží na východní výspě Zlínského kraje, takřka na hranici se Slovenskem. Na Slovensko se za prací nejezdí, je tam vyšší nezaměstnanost než u nás. Ani by nebylo čím, veřejná hromadná doprava autobusy prakticky neexistuje, vlaky byly také drasticky omezeny. Ale abych si jen nestěžoval - na Slovensku máme partnerská města a obce, se kterými spolupracujeme na projektech přeshraniční spolupráce – takže alespoň v tomto ohledu máme k sobě blízko. A tato partnerská spolupráce nám přináší opravdu mnoho – cyklostezky, protipovodňová opatření, rozvoj muzejnictví, kulturní a sportovní projekty atd.

Město leží několik málo kilometrů od lázeňského města Luhačovice. Jak významnou rolí je zde tak cestovní ruch a co se snažíte dělat pro jeho podporu?

Cestovní ruch v Luhačovicích je pro nás významný tím, že vytváří pracovní příležitosti. Mnoho našich občanů jezdí do lázní za prací. Jinak Slavičín sám o sobě turisticky příliš lákavý není. Snažíme se to ale změnit. Třeba zatraktivněním turistických cílů, které u nás máme. Také se v letošním roce pustíme do rekonstrukce hotelu, abychom mohli turisty lépe ubytovat. Ke zvýšení turistického ruchu jistě napomůže i minipivovar, který ve Slavičíně v loňském roce vznikl a se kterým spolupracujeme.

I vy byste chtěl letos obhájit Váš mandát. Co očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Slýchávám říkat některé mé kolegy, že znovu kandidují proto, že mají rozdělánu práci a chtěli by ji dotáhnout do konce. Myslím, že hotovo nemůže být nikdy, vždy bude rozdělaná práce, kterou někdo převezme a dokončí. Máte pravdu, chci se pokusit post starosty obhájit. Je na lidech, aby můj výkon posoudili a ohodnotili. Pokud budou spokojeni a hlasy mi dají, bude mi ctí v práci pokračovat. Protože pro mě je post starosty velká čest, důvěra a závazek. Pokud získám důvěru, bude mi ctí tento závazek plnit.

Nemyslím, že přízeň voličů v našem malém městě (6 800 obyvatel) je výrazně závislá na celostátní politice. Můžeme pozorovat několik volebních období, že do zastupitelstva se dostávají v drtivé většině titíž lidé, stejné osobnosti. Neočekávám tedy zemětřesení a změnu v obsazení zastupitelstva v tom smyslu, že by osobnosti vypadly na úkor politických supernov. Že je někdo v té či oné momentálně úspěšné politické straně, vůbec neznamená, že získá důvěru lidí. Tak to prostě není.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Za nejdůležitější považuji, aby nové vedení města táhlo za jeden provaz. Možná se to někomu bude zdát jako klišé, ale podle mých osobních zkušeností je tomu skutečně tak. K tomuto obvyklému rčení dodávám, že to musí být za stejný konec provazu, ne aby každý táhl za jiný konec! Pokud se vedení města, rada a zastupitelstvo vždy dokáží dohodnout podle rčení: „Co je dobré pro město, to je dobré pro mě“, tak to je to nejdůležitější. Síly je třeba věnovat městu a ne zbytečným půtkám a pletichaření. Pokud tohle bude v pořádku, pak se výsledky nutně musí dostavit.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…