Starosta Sokolova: Věřím, že Bohuslav Sobotka má šanci přilákat ČSSD nové voliče

27.02.2015 11:16

Ačkoliv není v komunální politice nováčkem, přiznává, že jej překvapila časová náročnost a rozsah starostovských starostí. A situaci mu nezlehčuje ani slabá podpora regionu ze strany státu a vedení ČSSD. Mezi nejpalčivější problémy patří zejména nezaměstnanost a nejen o ní jsme hovořili se starostou Sokolova Janem Pickou (ČSSD). Jakým způsobem se bude snažit zajistit nová pracovní místa a předejít obavám z eskalace sociálního napětí ve městě? A jaký je jeho pohled na prolomení těžebních limitů? I na to odpovídal pro ParlamentníListy.cz.

Starosta Sokolova: Věřím, že Bohuslav Sobotka má šanci přilákat ČSSD nové voliče
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Pane starosto, loni v říjnu nahradil v čele úřadu svého stranického kolegu Zdeňka Berku, který již mandát obhajovat nechtěl. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

Samozřejmě, že je a to i navzdory tomu, že jsem v komunální politice 9. Rokem (8 let zastupitel a z toho 4 roky radní). Nechci překvapení hodnotit jako kladná nebo záporná, ale spíše jako překvapení „pracovní“. V Sokolově jsme se chopili velkých témat, kterými jsou např. boj s nezaměstnaností a realizace projektů z ROP a tak tzv. čas na rozkoukání by pro nás byl opravdovým přepychem. Přiznávám, že mě přeci jen trochu překvapila časová náročnost a rozsah starostovských starostí.

Jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice, na níž jste se dohodli se zástupci ANO a Hnutí pro město Sokolov 2014 (ODS a nezávislí)? Domníváte se, že vyjednaná koalice, vydrží celé volební období?

O tom, že koalice vydrží celé volební období, jsem naprosto přesvědčený. Přestože na některé projednávané věci máme rozdílné názory, což je logické, je jednání věcné a vždy vede k rozhodnutí ve prospěch města. Takže k Vašemu dotazu, spolupráci hodnotím pozitivně.

Co očekáváte od sjezdu ČSSD, který se uskuteční příští měsíc? Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že sociální demokracie potřebuje barevnější vedení, jinak se oslabí dojem před veřejností, souhlasíte s ním?

Pak bych se musel zeptat, co to znamená barevnější vedení. Je to více žen ve vedení ČSSD podle předepsaných kvót? Pak bych se s jeho názorem neztotožnil, protože jsem přesvědčený o tom (a stejně jsem odpovídal ve vnitrostranickém referendu), že schopné ženy si svoji pozici umí vybojovat i bez umetání cesty. Pokud měl p. Paroubek na mysli různorodost názorů, pak souhlasím. Tím ale neříkám, že tomu již dnes tak není.  

Jak byste hodnotil Bohuslava Sobotku jako předsedu a lídra strany? Má šanci přilákat nové voliče?

Protože pana předsedu osobně neznám, je pro mě jakýmsi lakmusovým papírkem ohlas veřejnosti nejen na něj samotného, ale na vládu jako celek. A protože, alespoň dle různých průzkumů, převažuje celkem slušné ohodnocení, nemůžu se s ním příliš rozcházet. Co postrádám, a věřím, že nejen já, je větší zájem vedení ČSSD o obce a města, která velikostí nedosahují třeba na bývalé krajské metropole. Sokolov by častější osobní návštěvy těch, kteří mohou našemu regionu pomoc, jen a jen uvítal. Věřím, že Bohuslav Sobotka má šanci přilákat nové voliče. Bude za tím ovšem stát velký kus úsilí. Nejen on, ale my všichni členové ČSSD musíme své okolí přesvědčovat o tom, že oranžový hlasovací lístek má své opodstatnění a že na toho, kdo jej do volební místnosti přinese, nezapomeneme hned za pár dnů. 

Vraťme se ale zpět k městu. Není to tak dlouho, co jste se sešel s ministrem průmyslu. Hovořili jste hlavně o nezaměstnanosti a dalších problémech, vzniklých postupnou restrukturalizací průmyslu a ukončováním těžby. Ministr Vám mimo jiné přislíbil podporu v řešení chybějícího dopravního spojení. Rychlostní silnice R6 totiž nemá návaznost ani na ostatní české dálnice, natož na evropskou dálniční síť. Jste optimista? A na čem dalším jste se dohodli?

Pan ministr průmyslu seznámil vedení města a vedení Sokolovské uhelné a.s. (největšího zaměstnavatele v kraji) spíše s obecným náhledem na situaci kolem těžby uhlí a vzhledem k tomu, že Sokolovska se přímo těžební limity netýkají, nebylo mnoho konkrétních témat. Trošku smutně dodávám, že také díky krátké době, kterou pan ministr našemu městu, pro časovou vytíženost, mohl věnovat. Ale jedním z konkrétních témat byla situace kolem Rychlostní silnice R6, kdy jsme byli ve shodě v tom, že její dálniční dokončení do Prahy, ale i napojení na německou dálnici je pro náš region životně důležité. Za důležité považuji také setkání s náměstkem pana ministra Mgr. Karlem Novotným, se kterým bych rád doladil velký seminář s podnikateli našeho města a okolí. Připravuje se velká finanční podpora ministerstva právě pro podnikatele a považuji za důležité, aby se právě tato zaměstnanecká skupina o vše potřebném dozvěděla.

Jakou z variant narovnání limitů těžby hnědého uhlí, které připravuje ministr, preferujete Vy sám?

Osobně jsem pro prolomení limitů a to s ohledem na zaměstnanost hornických regionů. Samozřejmě chápu odpor obyvatelů, kteří budou vytrženi ze svých domovů, a o to víc bych se zaměřil na to, abychom i s těžbou a následně vyrobenou energií hospodařili právě s ohledem na to, za jakou finanční i lidskou cenu, uhlí dobýváme.

Jaký má město potenciál pro investory z jiného odvětí než je průmysl? A jakým způsobem budete chtít invertory přilákat? Přeci jen jste se nechal slyšet, že intenzita předchozího vedení nebyla silná.

Bohužel, naše město bylo vždy městem průmyslovým, chemickým a uhelným. Mnoho jiných variant nevidím. Musíme tedy vsadit na již osvědčené a pak nezbývá než zkusit obracet se na investory v chemii a strojním průmyslu. Pro ty město podmínky má (areál chemických závodů, areál strojíren apod.). Možné řešení pro ostatní investory vidím v průmyslové zóně, kterou připravuje Sokolovská uhelná a.s.

Jak to vypadá se zřízením organizace, která má snížit nezaměstnanost?

Jsme v přípravné fázi, kdy je diskutována struktura této společnosti. To znamená, jestli společnost bude příspěvková nebo zisková. Zatím nevíme, jestli bude mít 2,3 zaměstnance nebo víc. Tuto situaci komunikujeme v koalici a samozřejmě ještě letos bychom chtěli pro náš návrh řešení najít podporu zastupitelstva (a to napříč zastoupením) a vznik společnosti realizovat. Vzniklá společnost by měla nejen lákat investory do našeho města a nejbližšího okolí na k tomu určené pozemky, ale mohla by také nabízet majetek, který chce město prodat.

V souvislosti s uzavřením Sokolovské uhelná se také obáváte zvýšení sociálního napětí ve městě. Co se budete snažit udělat proto, aby k nim nedošlo?

Jsem přesvědčený o tom, že už několik let děláme. Snažíme se pracovat na ostatních pilířích, na kterých stojí spokojený občan a které město může samo ovlivnit. To znamená, že chceme, aby město Sokolov bylo příjemné pro život. Pokud již není v našich silách (město bohužel nemá pozemky, kde by případná průmyslová zóna mohla vzniknout) přímo ovlivnit možnou narůstající nezaměstnanost a budeme rádi, pokud obyvatelé Sokolova najdou uplatnění v přijatelné dojezdové vzdálenosti, chceme, aby se z práce domů k nám rádi vraceli. A to proto, že je u nás čisto a bezpečno, že nabízíme dostatek sportovního a kulturního vyžití, že nabízíme slušné bydlení za přijatelné finance apod. Jako starostu města mě těší ohlasy na to, že Sokolov opravdu roste do krásy.

Sokolov dle Vašich slov také nutně potřebuje průmyslovou zónu. Čím je podmíněn její vznik a co se proto budete snažit udělat Vy sám?

Vznik průmyslové zóny je podmíněn chutí jí vybudovat, a zde je na místě poděkovat Sokolovské uhelné coby vlastníkovi pozemků, na které by měla vzniknout a snahou přilákat do této zóny investory. Právě k té druhé podmínce se Sokolov chce přihlásit a proto také vznikající společnost. V otázce hrozící nezaměstnanosti musí být mezi městem a největším dosavadním zaměstnavatelem znaménko rovná se.

Problém řady měst, kde průmyslová zóna vznikla, bývá ale často problém s jejich obsazením. Nemáte podobné obavy?

Z každého svého rozhodnutí mám tu větší, tu menší obavy, vždyť nejednám za sebe. Každé rozhodnutí si sám před sebou obhajuji a rozhodnutí podporovat průmyslovou zónu samozřejmě není výjimkou.  Nicméně věřím, že mnohdy i trpělivé hledání toho správného investora se vyplatí a po pravdě, jinou cestu jak nezaměstnanost udržet alespoň na stávající úrovni, nevidím. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…