Starosta Štěpánek ke krizi na radnici Prahy 4: Odvolal jsem tajemníka a jeho kamarádům se to nelíbí

25.03.2015 16:45

Na radnici Prahy 4 to vře. A kvůli varu, do kterého se dostala současná koalice, prý hrozí nejen rozpočtové provizorium, ale i finanční problémy. Není totiž jasno v grantech, není jasno v rozpočtu a tudíž může být i problém s čerpáním dotací a grantů. Minimálně to je verze, kterou ve středu předložili médiím zástupci místní TOP 09 a ČSSD. Za vším podle nich stojí zvláštní jednání starosty Petra Štěpánka (Trojkoalice). Ten to však, jak se dalo čekat, popírá.

Starosta Štěpánek ke krizi na radnici Prahy 4: Odvolal jsem tajemníka a jeho kamarádům se to nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na radnici v Praze 4 se rozpadá vládnoucí koalice. Zastupitelé Čssd a Top 09 tvrdí, že za podivných okolností

Nefunguje prý grantová komise, poněvadž byla zrušena, starosta Petr Štěpánek nejeví snahu o ničem jednat a k ničemu, co se týká koaliční smlouvy a budoucnosti původní koalice, se přes výzvy nevyjadřuje. To je prý momentálně stav, který panuje na radnici Prahy 4.

I proto vzduchem létají podezření, že Trojkoalice v čele s Petrem Štěpánkem se podle zástupců radniční koalice z dvou výše uvedených stran (TOP 09 a ČSSD) prý zhlíží v metodách někdejší ODS. Nedodržuje dohody, vydává nehospodárně peníze a ignoruje své předvolební sliby.

Podepsaná smlouva bez zrušení původní?

„Politické metody na městské části Prahy 4 začínají připomínat doby sesazeného starosty Pavla Horálka z ODS. Dochází k naprostému pohrdání politickými pravidly, osobní aroganci i zvětšujícím se ekonomickým problémům. Došlo ke koaliční krizi, a to poté, co starosta Petr Štěpánek podepsal druhou koaliční smlouvu, aniž tu první zrušil,“ zoufají si radní, kteří se cítí bezmocní. A jak přiznávají, přestože původně nechtěli řešit problémy prostřednictvím médií, nakonec k tomu přistoupit museli. I proto ve středu svolali tiskovou konferenci, na které zaznělo hned několik vážných obvinění.

Z nich mimo jiné vyplývá také to, že starosta Štěpánek, který se prý snaží silou prosadit změnu koalice, blokuje důležitá ekonomická rozhodnutí. Dokonce i bez ohledu na to, že v některých případech již hrozí škoda z prodlení. Nemohou být například schvalovány ani nové smlouvy a kvůli opakovanému rušení zasedání rady nedochází ani ke schvalování běžné majetkové či finanční agendy. To je situace pro tak velkou městskou část, jakou je Praha 4, skutečně vážná. Přitom se k ní schylovalo podle všeho již delší čas. Bylo totiž jasné, že bez schváleného rozpočtu nemůže běžný chod agendy – zejména té, která se týká plánovaných investic – pokračovat.

Bez schváleného rozpočtu to dlouho fungovat nemůže…

Přitom zastupitelé Trojkoalice návrh rozpočtu schválili ve finančním výboru a v radě. Již dvakrát za sebou ale prý znemožnili jeho schválení na zastupitelstvu. „V pátek 20. března se starosta Petr Štěpánek veřejně přiznal, že Trojkoalice má fakticky uzavřené dvě koaliční smlouvy současně. Nové koaliční partnery však dosud nezveřejnil, což je evropský unikát. Toto prohlášení ještě prohloubilo současnou politickou krizi, která se postupně projevovala už na posledních zasedáních rady, kde se Trojkoalice například pokoušela prosadit předražený nákup notebooků nebo zákaz výstavby nájezdové rampy na ulici 5. května,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz důvody rozčarování Jiří Bodenlos, který je zástupcem starosty na Praze 4.

Rozpočtové provizorium - neznalost nebo úmysl?

„Rozpočtové provizorium tak trvá v naší městské části již téměř čtvrt roku. Negativně se tak projevuje na chodu městské části. Například není možné uzavírat nové smlouvy. Vinou neschváleného rozpočtu může také dojít k ohrožení přípravy investičních akcí, kde se počítá s pomocí z evropských fondů, například u mateřských školek, ale třeba i sociálních zařízeních,“ řekl k situaci na Praze 4 též první zástupce starosty Jan Petr (TOP 09). Bodenlos ho doplnil v tom, že u některých kauz už hrozí, že nastane škoda z prodlení.

Evropský unikát Strany zelených?

Jak tedy z představených skutečností vyplývá, znamená to, že jsou vlastně nyní na Praze 4 dvě koaliční smlouvy. Na jednání zastupitelstva před několika dny (20. března) totiž starosta Štěpánek informoval své partnery a vzápětí i veřejnost o vypovězení koaliční smlouvy s TOP 09 a ČSSD. Těsně poté ale oznámil, že Trojkoalice podepsala již novou koaliční smlouvu. S jakými politickými partnery prý ale neupřesnil.

„Vzhledem k tomu, že zastupitelé seděli během tohoto projevu v lavicích, je jasné, že nová koaliční smlouva se uzavřela ještě v době, kdy byla Trojkoalice vázána původní smlouvou – i když má původní koaliční smlouva výpovědní lhůtu tři měsíce. Pikantní je, že si tuto pasáž přitom prosadili právě kolegové z Trojkoalice,“ konstatoval dále Jan Petr (TOP 09).

Noteboooky za 52 tisíc? I to možná přililo olej do ohně sváru radních

„Dvě koaliční smlouvy současně, to je i v české politice asi unikát. Navíc výpověď nám sdělili ústně, ani se nenamáhali nám takto politicky závažné rozhodnutí dát písemně,“ podotkl dále Bodenlos. Toho prý nejvíce mrzí, že se celá věc odehrála tak málo civilizovaným způsobem.

Není již tajemstvím, že poslední zasedání rady Prahy 4 se neslo částečně v konfrontační atmosféře. Trojkoalice totiž předložila návrh na nákup notebooků pro zastupitele v ceně až 52 tisíc korun za kus. „Takovou cenu považujeme za přemrštěnou, proto se nám podařilo tento návrh společně se sociálními demokraty shodit,“ prozradil Jan Petr jeden z důvodů, který k rozkolu také zřejmě přispěl.

Starosta Štěpánek: Jsou to nesmysly. Koalici jsem nedestabilizoval já, ale oni

Starosta čtvrté městské části však nářky a černé vize koaličních partnerů o hrozbě nefunkčnosti největšího pražského obvodu odmítá. „Jsou to naprosté nesmysly. Radnice normálně funguje, hospodaří, i když podle rozpočtového provizoria. I žádosti o evropské granty jsou normálně podány. Do státní správy nijak nezasahuji. Odvolal jsem ale tajemníka Dudru zodpovědného za dvě minulá volební období. Stavební úřad pod ním fungoval všelijak, což dokládají i soudem zrušená rozhodnutí. To se nelíbí jeho kamarádovi, který je místostarostou, tedy panu Petrovi, a ani výletníkovi z Kypru panu místostarostovi Bodenlosovi,“ reagoval na dotaz o vyjádření k celé záležitosti pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek. Jak dodal, situaci v koalici v Praze 4 přitom destabilizovali prý právě tito dva jím jmenovaní. „Jednali o změně koalice i o mém odvolání. Teď se to obrátilo proti nim,“  uzavřel starosta Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…