Starosta Stříbra: Kvóty pro přijímání uprchlíků nejsou rozhodně řešením

26.06.2015 11:02

Karel Lukeš (Nezávislí) je téměř o generaci mladší než jeho předchůdce, a byť uznává, že je práce starosty limitující řadou zákonů, je rozhodnut i navzdory byrokracii prosadit své záměry. Co konkrétně plánuje ve městě nového? Nejen s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Nevyhnuli jsme se ale ani aktuálním problémům s uprchlíky. Proč je podle něj třeba změnit systém vyplácení sociálních dávek?

Starosta Stříbra: Kvóty pro přijímání uprchlíků nejsou rozhodně řešením
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Stříbra Karel Lukeš (Nezávislí)

Ačkoliv v komunální politice nejste nováčkem, ve funkci starosty jste první volební období. Co je pro vás v nové úloze nejnáročnější?

Nemohu říci, co je nejnáročnější, spíše co nás limituje. Protože přicházím ze soukromého sektoru, byl jsem zvyklý rozhodnout a začít pracovat. V samosprávě se však samozřejmě musí dodržovat zákony, směrnice a respektovat lhůty, což rozhodování protahuje. Jinak funkce starosty je náročná na čas, člověk musí být připraven zvedat telefon i v noci, např. při různých mimořádných událostech.

Jste téměř o generaci mladší než váš předchůdce, plánujete tak nějaké změny uvnitř úřadu?

Věk starosty nemá vliv na fungování úřadu a úředníků. Jako místostarosta jsem již v minulosti mohl poznat, který úředník je jak schopný. Změny nebyly třeba dělat, pouze ukázat směr a zvýšit tlak na výkony.

Politici si většinou dávají cíle nepřekračující horizont jejich funkčního období. Vy byste mohl být i vhledem ke svému mladému věku výjimka. Máte představu, co udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Je pravda, že si dáváme cíle přesahující jedno volební období. Určitě bychom rádi připravili pozemky pro výstavbu rodinných domů. Chceme do Stříbra dostat mladé rodiny, absolventy SŠ a VŠ i nové spoluobčany. Bytová výstavba je jednou z priorit, kterou je třeba vyřešit. Pracovní možnosti ve Stříbře a okolí jsou velké, poptávku po bytech a domech lze tedy očekávat.

Jaké jsou vaše politické ambice do budoucna?

Obhájit pozici v příštích volbách.

Jaká nejdůležitější rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Máme před sebou rozhodnutí, jakým směrem se budeme ubírat v řešení některých smluv a problémů, které jsme zdědili z minulosti.

Váš předchůdce často kritizoval spolupráci uvnitř koalice. Jak byste spolupráci nynější koalice, na níž jste se dohodli s ČSSD a ANO 2011, hodnotil po prvních měsících vy sám?

Nehrajeme si zde na koalici a opozici, na to jsme příliš malé město. Formuloval bych to tak, že se po volbách domluvili lidé, kteří mají společný zájem. Tím je fungování a rozvoj našeho města. Pokud tedy mohu hodnotit tento tým lidí, jsem velmi spokojen. Zkušenosti např. pana místostarosty v oblasti stavebnictví jsou velkým přínosem pro město.

Problémem, který řeší řada měst včetně Stříbra, je nedostatek míst k parkování. Jak jej hodláte řešit?

Nedostatek míst je především v sídlištích, která nebyla v době své výstavby dimenzována na tolik aut v rodinách. Máme v hlavě myšlenku parkovacího domu, který by tento problém v jednom z našich sídlišť mohl řešit.

Co vám jako starostovi dělá vrásky, ale není ve vašich možnostech to ovlivnit?

Zatím jsem docela mladý na to, abych si dělal vrásky. Spoustu věcí lze ovlivnit i nepřímo. Uvidíme, zda se časem objeví něco, co nebudeme schopni vyřešit či ovlivnit.

Aktuálním problémem, který vy sám nemáte moc možností ovlivnit, je řešení problému s uprchlíky. Co říkáte na kvóty? Jde o nejlepší řešení v rámci současné tíživé situace? Eventuálně jak jinak situaci řešit?

Kvóty rozhodně nejsou řešením. „Násilně“ nařizovat, kolik a kdo má přijmout uprchlíků, není koncepčním řešením. Řešit je třeba příčina v místě, ne důsledek.

Česká společnost je od světové války etnicky dost jednotná. Neprojevuje se to podle vás nyní ve vyšší xenofobii?

Takto to nevidím. Spíše bych řekl, že pokud nastavený systém sociálních dávek bude podporovat lidi, kteří nikdy nepracovali a nemají zájem pracovat, protože dostávají dávky, pak samozřejmě slušní a pracující lidé cítí křivdu.

Druhý pohled je samozřejmě ten, že pokud uprchlíci nerespektují zvyky, kulturu a historii dané země, jsou vnímáni negativně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…