Starosta Sušice: Pro ODS žádný zázračný recept na úspěch ve volbách neexistuje

29.08.2013 13:57

Starosta Petr Mottl (ODS) především doufá, že se ODS konečně poučí. Jaký dopad bude mít ale podle jeho názoru současná krize ODS na komunální politiku a volby v příštím roce? On sám měl jako starosta spoustu vizí. Jak se mu je daří naplnit? S tím, ale i se svým pohledem a řešením rostoucího sociálního napětí napříč společností, se svěřil pro PL.

Starosta Sušice: Pro ODS žádný zázračný recept na úspěch ve volbách  neexistuje
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Sušice Petr Mottl (ODS)

Pane starosto, jaký očekáváte výsledek předčasných voleb? A co je podle vás třeba udělat, aby se ODS podařilo dosáhnout, co nejlepší výsledku? Podle posledního srpnového průzkumu agentury SANEP by ODS získala jen 7, 8% hlasů. 

Upřímně si myslím, že v současné době neexistuje pro ODS žádný zázračný recept na dobrý volební výsledek. S důvěrou voličů Je to podobné jako například s důvěrou mezi přáteli - lehce se ztratí a velice těžce získává.

ODS má stále silnou základu na komunální či regionální úrovni. Ve vysoké politice se ale mluví o vyprahlosti strany po nových tvářích, které by ODS opět pozvedli. Jaká jména byste například vy osobně uvítal na kandidátkách ODS do PS tak, aby byli přijatelní pro co nejvíce občanů? A neobáváte se, že příští rok krize ODS ovlivní i komunální volby?

Nedostatek „nových tváří“ a to zejména ve vrcholné politice je problémem všech politických stran. Osobně zastávám názor, že na volitelných místech kandidátek, by se měla objevovat jména osobností, za kterými jsou vidět výsledky např. z komunální politiky a těch má ODS stále ještě dostatek. Bohužel se v minulosti často stávalo, že ty pouze posloužili jako „nosiči vody“, pro ty, kteří doposud stáli někde v pozadí. Jsou prostě lidé, kteří do politiky vstupují pro prospěch svůj a ti, co ji dělají pro prospěch druhých. Jen doufám, že i z tohoto se ODS konečně poučí.

Nejsem zcela přesvědčen o tom, že dnešní krize ODS musí nutně ovlivnit její výsledek v komunálních volbách v příštím roce. A to právě proto, že v obcích a městech voliči dávají vysvědčení spíše konkrétním lidem za konkrétní činy, než za členství v politické straně. Spíše vnímám stále větší nechuť občanů se politicky angažovat v době, kdy slovo politik je v podstatě vnímáno jako sprosté slovo.

Jako starosta jste přednesl mnoho vizí, které byste chtěl ve městě postupně realizovat (např. výstavbu nového bazénu a rekreačního zařízení). Co se vám již podařilo realizovat a co naopak plánujete ještě do konce volebního období?

Volební program v tomto i minulém funkčním období je pro mne závazkem. Slibem, který se má plnit a nejen slibovat v období volební kampaně. Z tohoto pohledu si myslím, že „jdeme do finále“.

Byla dokončena již většina z připravovaných projektů za desítky mil. Kč. Např. rekonstrukce kina s galerií, výstavba nové knihovny a komunitního centra, rekonstrukce ostrova Santos, vznikla nová sportoviště, revitalizoval se bytový fond, opravila se celá řada komunikací atd. Na jaře příštího roku bude dokončena i výstavba krytého plaveckého bazénu.

Projekty, které město plánuje, budou také finančně velmi nákladné. Z čeho by měly být financovány? Budete žádat o dotace, nebo má radnice na revitalizaci města vlastní prostředky?

Celá řada zásadních projektů by nemohla být realizována, kdyby se nám nepodařilo na jejich financování získat prostředky z fondů EU i jiných dotačních titulů a to v objemu mnoha desítek mil. Kč.

České Budějovice nedávno rozšířily počet měst, kde došlo k eskalaci sociálního napětí. Neobáváte se podobného scénáře i v Sušici? Jsou zde s nepřizpůsobivými nějaké zásadnější problémy? A jak se je snažíte, i preventivně, řešit?

Každé město má a bude mít své nepřizpůsobivé občany i s tím spojené problémy. Jsem však přesvědčen, že u nás k podobné eskalaci nejsou důvody. Neexistují jednoduchá řešení. Osobně jej vidím v důsledném dodržování pravidel a zákonů této země všemi občany a v zamezení zneužívání sociálních dávek. Nesouhlasím s dělením společnosti na většiny a menšiny, ani se snahou zvýhodňovat jednu skupinu před druhou. Desítky milionů určené na různé preventivní programy, akce a instituce, považuji za neúčinné a neúčelně vynaložené prostředky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…