Starosta Světlé nad Sázavou: Tomáše Halíka si umím představit v roli prezidenta

26.08.2014 15:53

O současném, ale i možném budoucím prezidentovi, o návratu lidovců do sněmovny a především o blížících se komunálních volbách jsme hovořili se starostou Janem Tourkem (KDU-ČSL). To, že se strana nedostala v minulých letech do sněmovny, ji podle jeho slov posílilo a je přesvědčen, že je nyní v dobré kondici. Řeč přišla ale i na aktuální problémy s nedostatkem míst v mateřských školách, či na nezájem investorů ve městě o novou průmyslovou zónu.

Starosta Světlé nad Sázavou: Tomáše Halíka si umím představit v roli prezidenta
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Světlá nad Sázavou Mgr. Jan Tourek (KDU-ČSL)

Stejně jako v roce 2010 jste neuspěl ani v rámci předčasných voleb do sněmovny. Jak byste nyní hodnotil působení nové vlády, a to především z hlediska programu a priorit KDU-ČSL? Bylo pro stranu dobré vstoupit do vlády?

Myslím si, že v předčasných volbách naše strana uspěla a opět se vrátila do sněmovny. Nebála se přijmout odpovědnost za vládnutí v naší zemi. Podařilo se nám vyjednat i zajímavé rezorty. Mám tím na mysli zejména Ministerstvo zemědělství, kde může naše strana plnit svoje programové priority při obnově venkova apod. Myslím si, že jsme vstupem do vlády neprohloupili, naši ministři jsou dostatečně odborně zdatní a i podle mého názoru poměrně dobře hodnocení.

Očekáváte, že kromě Moravy, která je baštou lidovců, strana letos v komunálních volbách posílí i v jiných krajích? V jaké kondici se strana podle vás nyní nachází?

Samozřejmě, že očekávám velmi dobré výsledky minimálně v Kraji Vysočina, ale i v jiných krajích. Vím, že to bude znít zvláštně, ale jsem rád, že v předposledních volbách jsme se jako strana nedostali do Poslanecké sněmovny. Díky tomu odešli lidé, kteří podle mého názoru brali lidovou stranu jako určitý druh zaměstnavatele, místo toho aby brali lidovou stranu jako organizaci, která slouží českému člověku. V současné době řídí naši stranu noví a podle mého názoru šikovní lidé, a proto jsem přesvědčen, že je v dobré kondici.

Ve Světlé nad Sázavou vyhrála v posledních komunálních volbách KDU-ČSL vůbec poprvé. Domníváte se, že se vám podaří prvenství obhájit? A budete vy osobně chtít pokračovat v započaté práci?

Pro letošní komunální volby jsme samozřejmě postavili naši kandidátku, na které najdete spoustu kvalitních lidi z různých oborů lidské činnosti. Pokud budu mluvit za sebe, tak mojí ambicí je opět získat post starosty města a pokračovat tak v započaté práci.  

Jaký problém je třeba ve městě vyřešit, ale do voleb to již nestihnete?

Město Světlá nad Sázavou nemá žádný zásadní problém, který je třeba urgentně řešit. Samozřejmě, že chceme pokračovat v nastoleném trendu – dále opravovat a rozvíjet infrastrukturu města, nezapomínat ani na kulturní či sportovní aktivity a vytvářet pro ně patřičné podmínky a zázemí atd.

Jedním z cílů vašeho programu bylo vytvoření průmyslové zóny, na kterou se sice podařilo získat dotace, zájem investorů je ale velmi malý. Jak situace aktuálně vypadá? A co je hlavním problémem, na který při jednání s potencionálními investory narážíte?

Bohužel, toto je jedna z věcí, která se nepodařila v tomto volebním období vyřešit. Jsem ale optimista a věřím, že do Světlé nad Sázavou se nám podaří ve spolupráci nejen s  CzechInvestem nové investory přilákat. Hlavním problémem je poloha města – Světlá nad Sázavou leží cca 15 km od dálnice, a to zatím investorům vadí i přesto, že jsou zde levné pozemky, šikovní lidé apod.

Jednou z dalších vašich priorit bylo zajištění dostatečné kapacity míst v mateřských školách. Jak byste hodnotil vaši úspěšnost v tomto směru? A je nedostatek míst nejen v MŠ, ale i ZŠ ve městě velkým problémem?

Ve Světlé nad Sázavou není v současné době problém s kapacitou MŠ ani ZŠ. Město se snaží o objekty škol řádně pečovat. Získali jsme dotaci a v současné době probíhá zateplování fasád a výměna oken na těchto objektech.

Ve Světlé nad Sázavou se nachází známé sklárny Crystalite Bohemia. Právě odtud putuje sklo třeba do Ruska či arabských států. Neobáváte se negativních dopadů například v podobě propouštění zaměstnanců v souvislosti se sankcemi vůči Rusku? Jaký na ně máte názor?

Světelské sklo se stává skutečně kvalitní značkou a jako takové si najde podle mého názoru svého odběratele po celém světě. Ale obecně nejsem zastáncem jakýchkoli sankcí, které ohrožuji obyčejného českého člověka a jeho práci.

Do prezidentských voleb zbývá ještě hodně času, už nyní se ale hlásí první vyzyvatelé Miloše Zemana. Po místopředsedovi Senátu Zdeňku Škromachovi (ČSSD) uvažuje o kandidatuře na post hlavy státu i kněz Tomáš Halík. Co vy na to?

Myslím si, že do příštích prezidentských voleb zbývá ještě opravdu velmi dlouhá doba a ještě se můžeme dočkat řady překvapení. Co se týká osoby Tomáše Halíka, tak to je člověk, kterého si umím představit v roli prezidenta.

Jak byste hodnotil na Hradě současného prezidenta? Překvapil vás něčím?

Současný pan prezident je jistě schopný rétor s nejen velkým ekonomickým přehledem. Samozřejmě, že se všemi jeho kroky nemůžu souhlasit, ale je to řádně zvolený nejvýznamnější činitel našeho státu a jsem přesvědčený, že se nepřísluší jeho kroky nějak zásadně kritizovat již minimálně proto, jak málo vzájemné úcty v současné politice je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…