Starosta Svitav: Bude trvat ještě několik generací, než se proměníme v kultivovanou společnost

20.01.2015 15:07

Navzdory výsledku voleb, se rozhodlo vítězné Sdružení pro město Svitavy uzavřít ve městě širokou koalici. Proč a jaké si stanovili hlavní priority? Nejen na to jsme se zeptali starosty Davida Šimka (Sdružení pro město Svitavy). Jako již tradičně město první měsíce v roce hospodaří v rozpočtovém provizoriu a nás zajímalo, nejen jaké plánují investice, ale i řada dalších témat.

Starosta Svitav: Bude trvat ještě několik generací, než se proměníme v kultivovanou společnost
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Pane starosto, v uplynulém roce se Vám podařilo jako lídrovi Sdružení pro město Svitavy se ziskem více jek 35% hlasů úspěšně obhájit Váš mandát a ačkoliv Vám stačilo uzavřít koalici jen se dvěma subjekty, do městské rady jste přizval zástupce rady  KDU-ČSL, ODS, ČSSD i hnutí ANO. Proč? Neobáváte se, že spolupráce pěti stran může být mnohdy obtížná? Kde vidíte potencionální třecí plochy?

Ačkoliv naše uskupení získalo 10 z 26 mandátů, rozhodli jsme se, že vytvoříme širokou koalici. Důvodem byla shoda všech subjektů společně rozvíjet náš volební program. Proto se také domnívám, že najdeme vždy společné řešení pro další rozvoj našeho města.

Co pro Vás osobně celkově rok 2014 znamenal?

Rok 2014 byl pro mě hektickým rokem. Kromě přípravy komunálních voleb jsme museli dokončit mnoho projektů, na které jsme získali dotace z EU.

Existuje nějaký problém či rest, který budete muset z předchozího roku vyřešit?

Chtěl bych v tomto roce věnovat více času své rodině. Děti rychle odrůstají a navíc se nám má v létě narodit další potomek.

A prozradíte nám Vaše cíle pro ten letošní?

Město Svitavy koncem roku získalo ocenění Evropské město sportu 2015. Byl bych moc rád, kdyby se nám podařilo tohoto titulu využít pro získání dotací na novou sportovní halu a zastřešení zimního stadionu. Dále bych byl moc rád, kdyby se podařilo zahájit výkupy pozemků pod budoucím obchvatem města. Posledním klíčovým cílem pro rozvoj města je zaplnění průmyslové zóny potencionálním investorem, se kterým nyní probíhají intenzivní jednání.

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, hospodaří od Nového roku dočasně v rozpočtovém provizoriu. Je to i Váš případ?

Ano, pro město Svitavy je to tradiční záležitost. Nový rozpočet bude projednáván na březnovém jednání zastupitelstva.

Podařilo se vám již nalézt řešení problému s veřejným prostranstvím, jež kazí městu prestiž? Dohodl jste se již nějak s vlastníky pozemků? A co finance, které byly jedním z hlavních problémů?

Dlouhodobě řešíme opětovnou obnovu objektů na našem náměstí. Rekonstrukce proběhla před dvaceti lety a zub času se opět objevuje. Proto jednáme s vlastníky objektů a finanční podporou je motivujeme k opětovné rekonstrukci objektů. V loňském roce se nám podařilo opravit část podloubí a několika fasád. Věřím, že i v roce letošním s obnovou náměstí budeme pokračovat a to nejen u objektů soukromých, ale i vlastních. Rádi bychom se totiž pustili do rekonstrukce objektu staré radnice na svitavském náměstí.

A jak to vypadá s žádostí o finanční podporu na vybudování humanitárního centra? Podařilo se vám ji získat? A kdy by mohlo vzniknout?

Dotaci se nám nepodařilo získat. Nicméně stále na tomto projektu pracujeme a v dalším programovacím období budeme hledat možný dotační titul.

V uplynulém roce jsme si připomněli mimo jiné čtvrt století od sametové revoluce. Jak ale vidíte budoucnost Česka? Podle výsledků většiny průzkumů, které se v souvislosti s výročím konala, je většina lidí polistopadovým vývojem zklamána. Domníváte se, že svítá na lepší časy? Proč?

Já sám jsem moc rád, že mohu žít ve svobodné zemi. Nicméně bude trvat ještě několik generací, než se naše společnost promění ve společnost kultivovanou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…