Starosta Tachova: Nemám ambice umřít v práci

12.08.2014 14:56

Podle starosty Ladislava Macáka (ČSSD) se práce v samosprávách mění k horšímu. Po šestnácti letech v čele radnice je tak rozhodnut z politiky odejít. Co mu povolání starosty dalo, či vzalo? Jak se za tu dobu proměnilo město? A jaký největší problém čeká na jeho nástupce? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Starosta Tachova: Nemám ambice umřít v práci
Foto: Senát.cz
Popisek: Starosta Tachova Ladislav Macák

V čele radnice jste již čtvrté volební období. Na podzim však již nechcete mandát starosty obhajovat. Proč? A jaké jsou tak vaše plány do budoucna?

Důvod je jeden – jsem již 50 let v pracovním procesu a rád bych si alespoň chvíli užil důchod. I zdraví si o to již říká. Nemám ambice umřít v práci. Plány do budoucna nemám.

Budete odcházet s čistým štítem, nebo víte o nějakém problému, který je třeba vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Jsem přesvědčen, že odcházím s čistým štítem. Nikomu jsem vědomě neublížil, ani jsem nijak nezbohatl. Problémy se vždy nějaké objeví. O kterých jsme věděli, jsme řešili. Nové budou řešit nástupci.

Šestnáct let v politice je dlouhá doba. V čem se podle vás za tu dobu proměnila k lepšímu či horšímu?

Práce v samosprávách se bohužel mění k horšímu „díky“ oklešťování rozhodovacích pravomocí zastupitelstev, přidávání práce v přenesené působnosti státu a zhoršení chování některých lidí. V neposlední řadě jsou i komplikace při realizaci zakázek, kdy výběr dodavatele a vyřešení všech možných odvolání, případně rušení výběrových řízení trvá neúměrnou dobu. Z toho důvodu se nevyčerpají peníze ve schváleném rozpočtu města a realizace se odsouvá do doby, na kterou ještě rozpočet města není schválen. To nemluvím o termínech stanovených při čerpání dotací. Těch narůstajících potíží je mnohem více, ale to už bylo řečeno mnohokrát, bohužel bez kladného výsledku. Naopak se vymyslí další kontrolní orgán a další omezující zákon nebo vyhláška.

Co vám osobně povolání starosty dalo, či naopak vzalo?

Dalo mi práci, kterou jsem dělal rád. Vzalo mi úplně soukromí, ale to k té funkci patří.

Jednou z vašich priorit je předat město nezadlužené. Domníváte se, že se vám to podaří? V jakém stavu jsou aktuálně finance města?

Ano. Město má splacené všechny úvěry z minula. Letos jsme si vzali překlenovací úvěr na předfinancování realizovaných staveb z dotací EU. Tento úvěr bude splacen po proplacení dotačních peněz. Město má dostatek svých finančních prostředků i pro nečekané situace.

Jak byste celkově hodnotil své současné působení v čele úřadu? Vidíte za sebou konkrétní výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný?

Sám sebe nemůžu a ani nebudu hodnotit. To mohou hodnotit pouze občané města. Osobně mě nejvíce těší záchrana naši jízdárny, která se z ruiny stala národní kulturní památkou.

Je něco, co se vám nepodařilo prosadit? Proč?

Nevím o ničem.

Po úspěchu Andreje Babiše se podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Ti se navíc často hrdě hlásí k tomu, že nejsou politiky. Přibližujeme se podle vás k nepolitické politice, o níž hovořil již Václav Havel? A jaké dopady to bude mít na politiku a občany?

Podle mého názoru nepolitická politika nemůže být.  Každá práce potřebuje určité zkušenosti a veřejná práce není byznys, je to práce pro občany.

Kdo podle vás bude absolutním vítězem voleb?

Netipuji, ale přeji si, aby vítězi byli především občané tím, že si zvolí schopné a rozumné zastupitele, kteří si nebudou hrát na parlamentní politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…