Starosta Tanvaldu: Přístup Německa k uprchlíkům je dlouhodobě neudržitelný pro celou EU

14.10.2015 13:09

Takovou otevřenost a informovanost o činnosti samosprávy, jakou uskutečňujeme v Tanvaldu, jinde jen tak nemají, říká pro ParlamentníListy.cz Vladimír Vyhnálek (Volba pro město). Naopak kriticky se vyjádřil na adresu ministryně Marksové -Tominové. Nevěří totiž, že se jí podaří vyřešit spletitý sociální systém, který rozhodně nepovažuje za spravedlivý. Co mu nejvíce vadí? A kdo je podle něj za současný stav odpovědný? Vymezil se ale i proti politice Německa v souvislosti s uprchlickou krizí a prozradil nám, čeho se nyní nejvíce obává.

Starosta Tanvaldu: Přístup Německa k uprchlíkům je dlouhodobě neudržitelný pro celou EU
Foto: Tanvald.cz
Popisek: Tanvald

Ačkoliv v komunální politice nejste nováčkem, v čele města jste první rok. Jak byste jej hodnotil? Co se za vašeho působení ve funkci změnilo?

Hodnocení mého působení ve funkci starosty města v prvním roce, ale i všech dalších nechám na jiných. Jednoznačně musím říci, že mi hrozně rychle „utekl“. A pořád mě tato práce velice naplňuje a baví. Samozřejmě ještě v mnoha věcech nemám úplnou jistotu, ale velmi dobře působící tým mých spolupracovníků mi všemožně pomáhá.

Stejně jako váš předchůdce byste chtěl pokračovat v „otevírání“ radnice? Jaká opatření plánujete pro větší transparentnost v nejbližší době přijmout?

Protože ihned po mém zvolení jsem se snažil maximálně rychle naplnit moje představy (a tak se i stalo), žádná výrazná další opatření pro podporu transparentnosti v tuto chvíli neplánuji. Myslím si, že takovou otevřenost a informovanost o činnosti samosprávy, jakou máme v Tanvaldě, jinde jen tak nemají. Pro shrnutí uvedu: každé jednání zastupitelstva města mohou občané on-line sledovat z domova, veškeré materiály projednávané zastupitelstvem města mají zastupitelé i občané s předstihem, velice přesný zápis ze zasedání zastupitelstva města je zveřejňován na stránkách města, členové zastupitelstva města dostávají i zápis ze schůze rady města... Prostě se domnívám, že jsme pro transparentnost udělali téměř maximum.

Jak byste hodnotil spolupráci s asistenty prevence kriminality, kteří ve městě působí od léta?

Práce asistentů si velice vážím. Podařilo se nám vybrat velmi schopné osoby, jejichž aktivní přístup je nevídaný a již několikrát byly při své pochůzkové službě nápomocny při řešení mimořádných událostí. Jsem tomu moc rád, protože ve stadiu úvah o této formě prevence jsem byl vystaven velké kritice. Jak už bývá zvykem, když se tento projekt osvědčil, je ze strany kritiků „ticho po pěšině“.

Není to tak dlouho, co jste diskutovali s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou-Tominovou o negativních sociálních jevech či příspěvcích na bydlení. „Věřím, že se nám do konce tohoto volebního období podaří nastartovat a uskutečnit změny, které napraví několikaletý spletitý sociální systém,“ slíbila mimo jiné na jednání ministryně. Jste i vy takový optimista? Vidíte za dva roky působení vlády nějaké pozitivní změny?

Snahu paní ministryni nemůžeme odepřít, avšak velký optimista nejsem. Relativně štědrý systém sociálních dávek se zatím podařilo zredukovat minimálně. Jinými slovy řečeno: „Je motivující, pokud určitá rodina získá přibližně stejně vysokou finanční částku ze systému sociální podpory, jako kdyby si ji vydělala prací?“

Proč se podle vás problém s ubytovnami a tzv. nepřizpůsobivými tak rozmohl? A především co s tím?

Protože více méně není účinná a důsledná kontrola. Je nutné stanovit standardy ubytovacích zařízení a jejich kategorizaci, a tím možnost kontroly vyplácení těchto dávek. Tím myslím např. situaci, kdy na byt se suchým WC jde stejná podpora jako na byt „běžný“.

Radnice aktuálně připravuje Strategický plán rozvoje města pro roky 2015–2026. Prozradíte nám svoji vizi?

Strategický plán rozvoje města se stále ještě tvoří, takže komentář by byl zatím předčasný. Předpokládáme, že bude schvalován na listopadovém jednání zastupitelstva. Pak si ho každý bude moci prostudovat.

Regulace množství uprchlíků je nutná a musí být koordinovaná v rámci celé EU. To jsou vaše slova. Jak v tomto kontextu vnímáte skutečnost, že Česká republika a další státy odmítající kvóty byly na jednání ministrů vnitra zemí EU přehlasovány? Jak podle hlasování o kvótách vás poznamená EU do budoucna? Objevují se i názory, že tímto momentem započal rozklad EU. Souhlasíte?

Ano, to jsem řekl a na tom si trvám. Jenže Německo trochu hodně „nekoordinovaně v rámci EU“ otevřelo brány dokořán všem uprchlíkům. Bez jakékoliv selekce. A to je dlouhodobě neudržitelné pro celou EU. A jsem zvědav, jestli to má konce. Osobně se domnívám, že v této věci není vidět „světlo na konci tunelu“ a současný počet je pouze předvojem daleko většího přílivu, který nás čeká po zimním období. A některé predikce říkají, že se do Evropy chystají desítky milionů migrantů. A reakce Evropanů se už nyní v některých částech radikalizují...

Otázka na závěr. Co ještě Tanvald čeká tento rok?

Doufám, že nás nezastihnou žádné „jobovky“ a vše bude v režimu konce roku. Takže usilovně pracujeme na tvorbě rozpočtu na příští rok, ukončujeme projekty zateplení budov MŠ a DDM, připravujeme projekty na příští rok. Nejbližší akcí je ukončení rekonstrukce tzv. Četnického domu a jeho zprovoznění. Pro nás to v tuto chvíli znamená hlavně přesun sídla městské policie do této budovy. Později bude v tomto objektu i část sociálního odboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…