Starosta Telče: Tradičním stranám chybí vůdčí osobnosti

11.03.2015 10:34

Být počtvrté zvolen starostou je samozřejmě zavazující, říká v rozhovoru pro naše stránky Roman Fabeš (BPP). O co by se chtěl v příštích letech zasadit a co plánuje ve městě nového? Rozpovídal se také o nezaměstnanosti, která je palčivým problémem města. A nejen o tom…

Starosta Telče: Tradičním stranám chybí vůdčí osobnosti
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Telče Roman Fabeš (Sdružení nezávislých a SNK Evropští demokraté)

V uplynulých komunálních volbách jste se obhájil mandát starosty. Co pro Vás tento závazek znamená, čeho byste chtěl v příštích čtyřech letech dosáhnout?

Být počtvrté zvolen starostou je samozřejmě zavazující. Na jedné straně je to uznání dosavadní práce pro město, na straně druhé ale také závazek dotáhnout to, co se doposud nedařilo. Nechci tady vypisovat náš volební program a jeho priority. Když bych vše shrnul do jedné věty, chtěl bych, aby se v Telči dobře žilo. 

V komunálních volbách, ale nejen v nich, celkově posílili místní sdružení či nové strany na úkor těch tradičních. Někteří politici ale i politologové říkají, že tady skončila polistopadová éra a začala éra nová, kdy voliči hledají nějakou jinou cestu než volbu tradičních politických stran. V čem vidíte příčinu a nedomníváte se, že na tom mají lví podíl samotné strany?

Nebudu se pouštět do spekulací o konci polistopadového období. I já jsem nezávislým starostou za Sdružení nezávislých a SNK ED.  Dle mého nelze srovnávat politiku na komunální a celostátní úrovni. V obcích se spíše než strany volí konkrétní lidi. Ale faktem je, že tradiční strany ztrácejí. Myslím, že je ubíjí vnitřní spory a nedořešené „kauzy“ z minulosti.  Ale hlavně jim chybí vůdčí osobnosti, které by daly jejich politice jasný směr. 

Jaký si myslíte, že bude další vývoj politického dění v ČR?

Nechci se pasovat do role prognostika. Uvidíme, co přinesou krajské volby v příštím roce. Zatím ale nevidím moc signálů, které by měly naznačit změnu dosavadního rozložení sil ve prospěch tradičních stran.

Podle průzkumu agentury STEM viděli občané stav naší společnosti v roce 2014 lépe, než v roce 2013. Souhlasíte? V čem konkrétně?

Myslím, že hlavní podíl na tom má mírné oživení ekonomiky.

Máte Vy sám nějaký recept na, lidově řečenou, blbou náladu?

Pokusit se kolem sebe šířit tu dobrou náladu. Ale neříkám, že se mi to vždy daří. Třeba některé nové zákony berou starostovi úsměv z tváře…..

Jestliže se vrátíme zpět k městu. Na spolupráci jste se dohodli s ČSSD a nezávislí, Čas změny a s ODS. Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

Zapomněla jste na KDU-ČSL, která obsadila post místostarosty. V radě města je zastoupeno 5 uskupení a zbývající tři do zastupitelstva zvolená uskupení mají místa ve výborech. Jinak ale v Telči dlouhodobě platí, že na vedení města se podílí všichni zastupitelé a že neřešíme politiku, ale konkrétní potřeby města.

V letošním roce je hlavní investicí výstavba nového zimního stadionu. A pak příprava projektů, které se budou ucházet o dotace – nový domov pro seniory, revitalizace historických budov na náměstí, rekonstrukce ulic, cyklostezky atd. Na práci je toho pořad dost.

Několik desítek nových pracovních míst přinesl před koncem roku do Telče nový zaměstnavatel. Je to firma Maxxisample, která se zabývá výrobou vzorníků pro sluneční a stínicí techniku. Radnice i vzhledem k vysoké míře nezaměstnanosti ve městě příchod nového zaměstnavatele vítá. Co se však snažíte udělat pro příchod nových investorů Vy sám? A rýsují se nějaká další pracovní místa?

Samozřejmě jsem velmi rád, že se ve městě objevil nový zaměstnavatel. A my se snažíme intenzivně hledat další. Absolvoval jsem řadu jednání, naposled třeba na Česko-bavorské hospodářské komoře. Máme zpracován katalog nevyužívaných budov a ploch ve městě a snažíme se ho nabízet hospodářským komorám i firmám.  V současné době se pracuje na dokončení studie průmyslové zóny, která snad nějaké zájemce osloví. Pokud jde o pracovní místa, nějaké projekty jsou v jednání, ale bylo by předčasné je nyní prezentovat.

Na nezaměstnanost má vliv i kvalita infrastruktury, která v Teči ale bohužel není dobrá. Již v minulosti jste zmínil, že se radnice snaží řešit situaci investicemi do opravy komunikací. Je infrastruktura jediným problém, na který při jednání s investory narážíte? Případně jaké jsou ty další?

Ta informace o špatné infrastruktuře asi pochází z našeho rozhovoru před pár lety. Rád ale konstatuji, že přímo ve městě došlo za poslední období k významnému zlepšení. Za všechny investice uvedu kompletně zrekonstruovaný průtah městem včetně inženýrských sítí. Bohužel ale vzdálenost k dálnici nezkrátíme.

Očekáváte, že nová vláda svými opatřeními deklarovanými v programovém prohlášení umožní snížit nezaměstnanost? Eventuálně jaká opatření byste uvítal Vy sám?

Hlavně nastavit jasná pravidla pro investice a čerpání dotací a průhledný daňový systém pro podnikatele. Neustálé změny nikomu neprospějí. A ani to, že se marně čeká na otevření dotačních titulů z fondů EU. Běží druhý rok nového plánovacího období a není jasné, kdo a na co vlastně bude moci čerpat. To se těžko vysvětluje zahraničnímu zájemci o koupi pozemku v průmyslové zóně?!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…