Starosta Teplic nad Metují: Je smutné, když stát nezvládá základní funkce

21.06.2013 18:20

Teplice nad Metují leží v severní části okresu Náchod v Královehradeckém kraji, na státní hranici s Polskem, zeptali jsme se tak starosty Milana Brandejse, zda souhlasí s kritiky polských potravin a jak se k problému s nekvalitními potravinami staví on sám. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, se také svěřil s tím, proč podporuje zachování současného modelu volby starosty či se svým názorem na řešení problémů s nezaměstnanými.

Starosta Teplic nad Metují: Je smutné, když stát nezvládá základní funkce
Foto: Redakce
Popisek: Krokodýlí stěna v Teplických skalách

Jak vnímáte nejrozsáhlejší policejní akci v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země, jež zapříčinila pád vlády? Domníváte se, že by měly být předčasné volby anebo by podle Vás měla vláda dostat ještě jednu šanci?

Potvrzují se slova nás „menších“ starostů, když říkáme, že jsme pro korupci na nejvyšší úrovni téměř šikanování podobnými normami, jakou je zákon o zadávání veřejných zakázek. Ten má za následek neúměrné snižování cen zakázek s dopadem nejenom na kvalitu, ale i na druhotnou platební neschopnost subdodavatelů… Ryba smrdí od hlavy, a dokud si společnost s tímto nešvarem neporadí, pak bude nedobrá nálada. Lituje všechny slušné především komunální politiky, kteří jsou házeni do stejného pytle s bezohlednými mocipány.

V komunálních volbách jste úspěšně kandidoval jako nestraník pod hlavičkou STAN. Podporujete nyní jejich návrh na zavedení přímé volby starostů nebo souhlasíte s námitkami, že názorové neshody mezi voleným starostou bez jakékoliv vazby na politická uskupení a zastupitelstvem může činnost obcí a měst zcela paralyzovat?

Dovoluji si mít stále stejný názor, kterým je zachování současného modelu volby starosty. A to v obcích všech velikostí. Jedním z důvodů je i potřeba většinové spolupráce zastupitelstva se starostou, případně místostarosty, o kterých se v přímé volbě nehovoří. Dalším důvodem je např. riziko nezdravých předvolebních praktik, které by mohly způsobit nechuť slušných lidí pracovat v komunální politice.

 Prezident Zeman také nedávno na sjezdu STAN přednesl svůj návrh, aby starostou byl ten, kdo dostane nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany. Jak se stavíte k jeho návrhu?

Dovolím si s panem prezidentem nesouhlasit. Co když člověk s nejvíce preferenčními hlasy preferuje svůj obor před komunální politikou? Navíc tato osobnost nemusí být z většinové skupiny zvolených zastupitelů (viz odst. výše). Zároveň přiznávám, že všechny troje volby, ve kterých jsem byl zvolen starostou, jsem neměl nejvíce preferenčních hlasů voličů, ale měl jsem podporu valné většiny zvolených zastupitelů.

Teplice nad Metují leží nedaleko polských hranic. Polsko se však v poslední době stává ze strany občanů ČR terčem kritiky v souvislosti s kvalitou polských potravin.   Jak byste problém s nekvalitními potravinami, nejen z Polska hodnotil vy osobně? Kdo nebo co zde podle vás selhává?

Je smutné, když stát nezvládá základní funkce na ochranu svých občanů. Je to nejenom vůči „polským„ potravinám, ale i např. nekvalitnímu až nezdravému zboží již nejenom na tržnicích.

Na okraji města se také nachází závod, kde vzniká jedna z nejznámějších regionálních značek Toma Natura, o čemž svědčí i etiketa láhví, kde jsou vyobrazeny zdejší skály. Jak se tak vy osobně stavíte k možné těžbě břidlicového plynu, jež by mohla nejen minerálku, ale především krajinu ohrozit?

Jednoznačně jsme se postavili proti již samotnému průzkumu těžby břidlicového plynu. Tento náš postoj jsem obhajoval i na veřejném slyšení v Senátu a nic na svém postoji nezměním. Nejenom naše oblast, ale i celá ČR je nevhodnou lokalitou pro tento zdroj řekněme zdrojů energie.

Do města kvůli přírodě a krásným skalám přijíždí ročně také velké množství cizinců, což jistě napomáhá vzniku nových pracovních míst. Jaká je tak v současnosti ve městě míra nezaměstnanosti? Rýsují se zde letos nějaká nová pracovní místa? A jak se město snaží – aspoň nepřímo – podpořit jejich vznik?

Neznám přesná čísla současné nezaměstnanosti, ale dovolím si tvrdit, že nezaměstnanost je na únosné mezi republikového průměru. Horší situace je s nezaměstnatelnými… Co se turismu týká, je pravda, že je tu potenciál, který nám mohou jiné oblasti závidět, ale potýkáme se s řadou problémů. Pro trvalejší zaměstnanost je problémem krátká, cca půlroční, turistická sezóna. Dalším velkým úskalím je prachbídná kvalita silniční sítě a v neposlední řadě nízká úroveň spolupráce subjektů podnikajících v cestovním ruchu. Kromě projektů do infrastruktury (víceúčelové sportovní hala, investice do skalního města a cyklotras) jsme zakládajícími členy Společnosti pro destinační management Broumovsko, která se snaží koordinovat a propagovat náš region Broumovska. 

Podle názoru starostů ODS by se měla do právního řádu vrátit možnost veřejné služby, jelikož jsou přesvědčeni, že zvyšuje motivaci dlouhodobě nezaměstnaných zapojit se do pracovního procesu a pomáhá omezit práci načerno. Souhlasíte?

Mám názor svůj, který může být podobný jiným, a tím je skutečnost, že by se měl vytvořit takový program pro nezaměstnané, kdy by „bez práce nebyly k(d)oláče“. Povinnost vykonávat veřejněprospěšné práce by, podle mého názoru, vedla k chuti více přemýšlet o zapojení se do aktivního pracovního života s lepším finančním ohodnocením. Není přece možné, aby se nepracovat vyplatilo. Například by se mohli poslanci zamyslet nad možností využít nezaměstnané na údržbě příkopů kolem silnic, které jsou všude na celém území ČR. Jejich čistota a funkčnost by nejenom lahodila oku, zvýšila bezpečnost, ale odvodněné a suché cesty vydrží daleko déle, než ty podmáčené.

Teplice nad Metují se připojili k ,,druhé Zlínské výzvě“ pomocí níž chtějí starostové přimět vládu k transparentnějšímu a rovnějšímu přerozdělování dotací z Evropské unie. Jakou šanci dáváte tomu, že uspějete? A máte nějakou představu o tom, podle jakého kritéria by se měly dotace rozdělovat, aby nedocházelo k znevýhodnění venkovských regionů ČR?

Šance na úspěch vidím podobné, jako u zákona o RUD. Podobně bych si představoval i přerozdělování cca 50% podílu na dotacích z EU. Tyto finance by obce měly povinnost pod hrozbou jejich vrácení využít na financování tabulkově vybraných investic – komunikace, veřejné budovy, atp.

Jaká je úspěšnost Teplic nad Metují v  čerpání dotací a jaké projekty byste v této souvislosti zmínil?

V roce 2009 se nám podařilo otevřít Sportcentrum, na které jsme získali dotaci z ROPu. Nafukovací hala se třemi tenisovými kurty s víceúčelovým využitím pro fotbal, florbal, volejbal, nohejbal… je doplněna squashem, posilovnou a 6 šatnami, což přináší možnost celoročního využití pro místní, ale i nabídku pro podnikatele v turismu. Dále čerpáme dotace prostřednictvím SZIF a MAS na místní komunikace, lesní a komunální technik, byli jsme úspěšní při revitalizaci městského parku, Zelené úsporám a v řadě menších projektů. V současnosti realizuje sběrný dvůr a zateplujeme mateřskou školu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…