Starosta Tovačova: Obáváme se, že vláda nepřinese nic pozitivního

28.05.2014 10:09

Změna trestního zákona, která má řešit stoupající počet trestních kauz v komunální politice, je podle starosty Leona Bouchala (ODS) úsměvná. Stejně tak nesouhlasí s návrhem zákona o registru smluv. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme se ohlédli také za uplynulými eurovolbami, kde ODS ztratila 7 mandátů a poměrně zevrubně jsme hovořili i o blížících se komunálních volbách, kde by chtěl on sám obhájit mandát. Spolu s tím jsme mluvili i o investicích, o něž by se chtěl v Tovačově zasadit.

Starosta Tovačova: Obáváme se, že vláda nepřinese nic pozitivního
Foto: Redakce
Popisek: starosta Tovačova Mgr. Leon Bouchal (ODS)

Velké obavy budí u řady starostů malých a středních obcí návrh zákona o registru smluv. Obávají se, že zavedení této povinnosti bude natolik náročné, že může v krajním případě ohrozit i samotné fungování místní samosprávy. Souhlasíte? Jaké dopady by mělo schválení zákona na obec?

Souhlasím. Pro menší obce a města se skutečně jedná o problém. Je to další úkol od státu převedený na obce, který nenabízí nic jiného než další nárůst administrativy bez jakéhokoliv dalšího efektu. V menších obcích je často jen neuvolněný starosta, který nemá k dispozici žádný úřednický aparát.

Stanislav Polčák zvažuje také změnu trestního zákona. Důvodem je stoupající počet trestních kauz, ve kterých figurují komunální politici, ale především situace, kdy se přístup a názory na jednotlivé případy u různých policejních orgánů zásadně liší. Co vy na to?

To je úsměvné. Zatímco poslanci a senátoři požívají výhody imunity, komunální politici jsou často kriminalizováni bez zjevných důvodů. Na komunální úrovni k likvidaci představitele obce nebo města stačí jen pouhé podezření. A to se šíří po obci často rychlostí světla. Presumpce neviny se většinou v praxi vůbec neřeší. Nevím, jak je možné, že se v řadě korupčních a jiných trestních kauz vyskytují komunální politici. Já nikoho takového ve svém nejbližším okolí neznám.

Jestliže hovoříme o záměrech vlády, je naopak nějaký, který vy osobně vítáte?

Obávám se, že tomu tak prozatím není.

Máme za sebou eurovolby, v nichž dle očekávání zvítězilo hnutí ANO a upevnilo si tak své pozice. Naproti tomu ODS ztratila 7 mandátů. Jak velkou konkurencí je podle vás pro stranu do budoucna? Přeci jen na podzim nás čekají také komunální volby.

Nemyslím si, že je hnutí ANO přímou konkurencí pro ODS. Nejedná se o politickou stranu v pravém slova smyslu a až čas ukáže, jestli bude tato alternativa schopna udržet si své voliče déle než jedno či dvě volební období. Já jen nerozumím tomu, jak je možné, že jeden z nejvlivnějších podnikatelů v zemi může současně zastávat post ministra financí! A to ještě s podezřením na spolupráci s StB. Nedovedu si představit, že by něco podobného prošlo ODS.

Komunální volby jsou v mnoha ohledech naprosto odlišné od voleb krajských, parlamentních, senátních a také těch do Evropského parlamentu. Na komunální úrovni, a to zejména v menších městech a obcích, lidé volí spíše osobnosti než politickou stranu. Proto také ve většině případů získávají nejvíce hlasů nezávislé kandidátní listiny různých místních uskupení. Letos na podzim to bude patrně stejné. 

Nabízí se tak i otázka, zda budete chtít obhájit mandát starosty?

Ano. Rozhodnutí již padlo. Post starosty v Tovačově se obhájit pokusím. Bude to ale asi velmi těžké.

Jak byste po rozvojové stránce hodnotil své současné působení v čele města? Považujete je za úspěšné?

Myslím si, že jsme úspěšní byli. Nikdy to ale není zásluha jednoho člověka. Z programového prohlášení, kterým jsme se našim voličům zavázali na čtyři roky, jsme splnili téměř vše. Úspěšní jsme byli také v získávání dotací. Bez nich bychom některé velké investiční akce nemohli realizovat. V uplynulých dvou letech jsme z patnácti žádostí o dotace ve všech patnácti případech uspěli. Rozpočet města (35 mil. Kč/rok) jsme tak posílili přibližně o 20 mil. Kč.

Existuje priorita vašeho programu, u které jste si 100% jistý, že se nesplní? Proč?

Tak to se naštěstí nestane. Je ale jedna akce, kterou jsme sice v programu měli jen ve fázi příprav a následně jsme ji chtěli realizovat také v terénu. Tou byla cyklostezka do sousední obce Troubky. Mělo to být něco navíc. Projekt je hotov, dokonce jsme získali i příslib dotace, ale bohužel nás zastavilo vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu, za které jsme měli uhradit 16 mil. Kč, a to v případě pouze jednoho asi hektarového pozemku. To je o 4 mil. Kč více, než měla stát celá cyklostezka. Dokud nedojde ke změně zákona a stavby v tzv. veřejném zájmu nebudou od úhrady osvobozeny, nebudeme schopni tuto akci realizovat. Tato záležitost mě osobně mrzí velmi.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, asi nejvíc naše občany trápí neuspokojivý stav některých místních komunikací v našem městě. Jaké investice tak plánujete v nejbližší době?

Tak v současné době právě probíhá rekonstrukce ulice Jiráskova. Jedná se o kompletní revitalizaci za asi 6 mil Kč. Dotaci jsme získali z ROP SM. Akce bude dokončena v polovině července tohoto roku. Další ulici připravujeme k rekonstrukci od začátku srpna. Opět se jedná o komplexní revitalizaci. Tuto akci asi za 2 mil. Kč budeme hradit přímo z našeho rozpočtu. Občané se tak dočkají oprav, po kterých volají snad již 20 let.

A co služby? Jste spokojen s jejich nabídkou ve městě?

Myslím, že to nejdůležitější naši občané ve městě najdou. Patří sem kompletní základní a mateřská škola se školní jídelnou, které jsme zřizovatelem, pobočku zde má základní umělecká škola, je zde také střední škola řezbářská. Dále pak městská knihovna, která se nachází v budově radnice, domov se službami pro seniory, který provozujeme, městské zdravotní středisko s pediatrickou ordinací, dvěma ordinacemi pro dospělé, třemi zubními ordinacemi, oční, kožní, gynekologickou a ortopedickou ordinací. Ve městě je zatím stále ještě každý den otevřená pošta, 3x týdně spořitelna a k dispozici jsou dva bankomaty. Dobře funguje klub seniorů a klubovna pro děti a mládež, obě v městských prostorách. Pro sportovce je k dispozici městská sportovní hala, fit centrum, školní hřiště s umělou trávou, tenisové kurty, areál dráhového golfu a sportovní areál Pod Břízami. Mladé rodiny s dětmi se dočkaly nového veřejně přístupného dětského hřiště. Většina těchto zařízení se nachází v městských nemovitostech nebo na městských pozemcích.

I tak si ale myslím, že je stále co zlepšovat. Týká se to zejména nabídky ubytování, stravování a různých prodejen. Tuto oblast však můžeme ovlivnit pouze nepřímo, a to tak, že našim podnikatelům budeme vytvářet dobré podmínky. No a to se snažíme. Jak se nám to daří, je otázka spíš pro ně a naše občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…