Starosta Tovačova z ODS: Nečas se obklopoval špatnými lidmi

20.06.2013 12:55

Starosta Leon Bouchal (ODS) nesdílí názor, že by mělo nyní dojít k předčasným volbám. "Současná vládní koalice připravila několik důležitých projektů, které by bylo třeba dokončit.“ Naopak kritický je k dotacím, a to i přesto, že město bylo úspěšné ve všech z patnácti žádostí o dotace, které v minulém roce podalo. Co stojí za tímto úspěchem? A jaké investice město čekají? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Tovačova z ODS: Nečas se obklopoval špatnými lidmi
Foto: Redakce
Popisek: starosta Tovačova Mgr. Leon Bouchal (ODS)

Pane starosto, jak vy osobně nahlížíte na současnou vládní krizi? Preferoval byste v současnosti předčasné volby, nebo se domníváte, že by měla koalice dostat možnost pokračovat ve vládě?

Myslím si, že to, čeho jsme svědky v několika posledních dnech, je pro řadové členy ODS doslova šok. Přesto si ale myslím, že by v současné době nemělo dojít k předčasným volbám. Současná vládní koalice připravila několik důležitých projektů, které by bylo třeba dokončit.

V důsledku kauzy skončil ve funkci předsedy strany a premiéra Petr Nečas. Jak byste jeho působení hodnotil? A kdo by jej měl podle vás nahradit?

Petra Nečase jsem vždy vnímal jako zkušeného politika a slušného člověka. To stále platí. Bohužel pro něj a pro nás všechny se částečně obklopil špatnými lidmi. Stále si ho vážím za to, co pro tuto zemi odpracoval. Kdo by ho měl nahradit? To je těžká otázka. Asi bych se přiklonil k jmenování současného zastupujícího předsedy ODS Martina Kuby.

Jaký dopad bude mít podle vás kauza na preference strany? Již před kauzou se ODS potýkala se ztrátou svých příznivců. Na druhou stranu pravdou je, že zatčení Davida Ratha ČSSD ve volbách nepoškodilo.

Každá vládní strana se ke konci svého mandátu potýká s poklesem preferencí.  Vláda v demisi byla vládou rozpočtové odpovědnosti. Jako taková musela nutně provádět řadu nepopulárních kroků, které se netěšily přízni veřejnosti. No a ODS je hlavní vládní stranou. To, co se stalo v posledních dnech, bude určitě znamenat pokles zájmu voličů a bohužel také další odliv příznivců, kteří ODS stále ještě věřili.

V ODS je ale stále ještě řada mimořádně schopných a slušných lidí, se kterými se potkávám, a kteří pro svá města a obce poctivě pracují. Bohužel i je tato kauza poškozuje.

Město Tovačov bylo úspěšné ve všech z patnácti žádostí o dotace, které v minulém roce podalo. Co stojí za vaším úspěchem? Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Já jsem ve funkci starosty města druhé volební období. Přebíral jsem město po osmi letech vlády ČSSD, ne právě v dobré kondici. Nebylo moc na co navázat a ve skříních bylo plno podivných kostlivců. Trvalo nám opravdu čtyři roky, než jsme se důkladně připravili (studie, projekty, záměry) a než jsme se na mimořádně nepřehledném poli různých dotačních programů začali orientovat. Jsem rád, že jsme se to naučili a že jsme konečně uspěli. Za úspěchem stojí spousta práce a úsilí.

Jste vy osobně příznivcem dotací? Proč?

Příznivcem dotací určitě nejsem. Je nedůstojné stále někde žádat o peníze na rozvoj města. Každý starosta přece ví, co jeho obec nebo město potřebuje a většina z nás také bojuje s nedostatkem financí. Osobně bych přivítal zrušení většiny ministerských dotačních programů a přesun takto uvolněných prostředků přímo do rozpočtů měst a obcí. Realizovat by to bylo možné například důkladnou změnou zákona o rozpočtovém určení daní.

Jaké investice čekají město v druhé polovině roku?

Investičních akcí bude několik, ale některé, podporované dotacemi, se budou asi rozjíždět pomaleji, než jsme předpokládali. Pokud vše půjde dobře a podaří se nám do konce července uzavřít smlouvy o poskytnutí dotace, začneme s výstavbou nové cyklostezky do sousední obce Troubky, zahájíme památkovou obnovu Spanilé věže zámku Tovačov a spustíme zateplení objektu městské víceúčelové haly v našem městě.

Na začátku července se také začne budovat nové veřejně přístupné dětské hřiště, budou se měnit okna na domě se službami pro seniory a na jedné budově základní školy. Dokončit bychom měli památkovou obnovu altánu v zámeckém parku a také opravu části dvorního traktu hotelu U Tří králů. Bude toho celkem dost a to je také dobrá zpráva zejména pro stavební firmy v našem regionu.

Co aktuálně trápí obyvatele města, ale nejsou na to zatím peníze nebo to ani z pozice vedení města nejde řešit?

Asi nejvíc naše občany trápí neuspokojivý stav některých místních komunikací v našem městě. Ve schváleném programovém prohlášení jsme jim mimo jiné slíbili nápravu i v této oblasti. Velmi rádi bychom ty nejhorší ulice uvedli do řádného stavu. Doufám, že to zvládneme.

Na co byste čtenáře do Tovačova pozval?

Tak určitě především na prohlídku našeho zámku. Každoročně ale také pořádáme řadu velmi zajímavých  kulturních a společenských akcí. K těm nejpopulárnějším patří:

  • Pálení čarodějnic                                            30. dubna
  • Noční prohlídky zámku                                   poslední sobota v červnu
  • Svatováclavské hody                                       28. září
  • Slavnostní výlov Hradeckého rybníka           v polovině měsíce října
  • Vánoce na zámku                                            v polovině měsíce prosince

Sportovní rybáře bych určitě pozval na lov trofejních sumců a kaprů na naše krásná Tovačovská jezera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…