Starosta Uherského Hradiště: Zásah považuji za nepřiměřený

26.07.2013 17:06

Pozadí případu neznám, ale neudiví mě, když vyjde najevo, že věci byly mnohem složitější, než se zdálo. Nejen se svým pohledem na zásah ÚOOZ na Úřadu vlády, ale i se svým názorem na omezení imunity zákonodárců, se svěřil Květoslav Tichavský (ODS) našim stránkám. Podařilo se ale již městu dohodnout na splácení dluhu, který vůči němu má Hodonín? A jak se vyvíjí situace kolem uherskohradišťského Slováckého divadla či problémů s nedostatkem parkovacích míst na sídlištích?

Starosta Uherského Hradiště: Zásah považuji za nepřiměřený
Foto: archiv KT
Popisek: Květoslav Tichavský (ODS), starosta Uherského Hradiště

Exposlanci za ODS byli propuštěni po pár dnech z vazby kvůli imunitě, která se na ně v inkriminovaném období vztahovala. Na druhou stranu tím ale nebyla dotčena vina či nevina exposlanců. Toto rozhodnutí vzbudilo ale vášnivé debaty a podle bývalého premiéra to tak potvrzuje akorát skutečnost, že byl zásah nepřiměřený. Souhlasíte? A jak vy osobně jako dlouholetý člen ODS kauzu vnímáte? Setkáváte se s nějakými negativními reakcemi od občanů?

Zásah považuji za nepřiměřený. Myslím si ale, že skutečné důsledky celé kauzy budeme schopni kvalitně zhodnotit teprve s větším časovým odstupem. Pozadí případu neznám, ale neudiví mě, když vyjde najevo, že věci byly mnohem složitější, než se zdálo.

S negativními reakcemi občanů jsem se nesetkal. Lidé mají i jiné starosti, než ustavičně sledovat silně medializované skandály kolem vrcholné politiky.

Pokud se pozastavíme u imunity. Doživotní imunita byla v únoru sice zrušena, nyní ale někteří požadují ještě užší vymezení či dokonce úplné zrušení. Jak se k této otázce stavíte vy osobně?

Pokud poslaneckou imunitu Poslanecká sněmovna a Senát pozmění, je to jejich věc. Podle mě je poslanecká imunita v současném stavu dostačující, a pokud by se měla měnit, pak jedině ve směru užšího vymezení.

Na konci června jste uvažoval o žalobě na hodonínské sdružení Region Slovácko kvůli půjčce, kterou si sdružení před třemi lety vzalo od hradišťského Regionu Slovácko, a kterou dodnes nezačalo splácet. Dohodli jste se již na nějakém řešení? A jak dlouho je ještě město na zaplacení dluhu ochotné čekat?

Stále intenzivně hledáme řešení, přičemž možné varianty předložíme spolu s nositelem projektu regionální radě a bude záležet, jak se k věci postaví. Mimo jiné jsem navrhl, aby se splatnost půjčky prodloužila do konce roku. Při nesplnění ale budu nucen prosazovat řešení soudní cestou.

Pomohly by finance městu například s řešením problémů financování místní knihovny? A vidíte vy osobně optimisticky vyřešení tohoto problému? Jak?

Jakékoliv peníze do městské pokladny pomohou. Slíbit dopředu je ale nemůžeme nikomu, tedy ani knihovně. Kam budou peníze investovány, o tom rozhodnou orgány města.

Naopak pozitivně se vyvíjí situace kolem uherskohradišťského Slováckého divadla, na jehož provoz by mělo dostat dotaci od Ministerstva financí. Již peníze přišly? A má město zažádáno, nebo má v plánu v nejbližší době žádat o nějaké další dotace? A pokud ano, v souvislosti s jakými projekty?

Peníze od Ministerstva financí ještě na účtu nemáme. Ale ani tyto slíbené peníze, pokud je dostaneme, divadlo nespasí, jde o mimořádný příspěvek na rok 2014. Budeme muset hledat zdroje dál, tak jak to činíme dosud. Celkový „propad“ příjmů města na knihovnu a divadlo byl více než 30 milionů korun. Nám nezbývá než dále intenzivně jednat a usilovat o vícezdrojové financování divadla a knihovny. Budeme pokračovat jak v jednáních se Zlínským krajem, tak také s Ministerstvem kultury ČR či s obcemi naší spádové oblasti i se soukromou sférou.

Co se týká projektů a dotací, aktuálně máme zažádáno o dotace na projekty: Konverze bývalého vojenského cvičiště Park Rochus (projekt města cca 34 mil. Kč), Cyklostezka Kunovský les 2 (cca 12 mil. Kč) a Modernizace přírodovědných učeben základních škol města Uherské Hradiště (cca 7 mil. Kč).

Kdy by měla být dokončena stavba nové interny hradišťské nemocnice? A jak byste celkově hodnotil dostupnost zdravotní péče ve městě?

Centrální pavilon v Uherskohradišťské nemocnici, který bude sdružovat všechny chirurgické obory, má být dokončen ke konci příštího roku. Ale zde je město pouze v roli pozorovatele, zřizovatelem nemocnice je Zlínský kraj. Dostupnost zdravotní péče je v našem městě podle mého názoru nadstandardní a plně dostačuje pro všechny spádové oblasti Uherského Hradiště.

Radnice také řeší problém s nedostatkem parkovacích míst na jednom z největších hradišťských sídlišť Štěpnice. Změní se v tomto směru něco v dohledné době? Má radnice na výstavbu nových parkovišť prostředky?

Situací s parkováním ve Štěpnicích se zabýváme už delší dobu. Aktuálně jsme zastupitelstvu, a tím i občanům, předložili územní studii, která nabízí optimální řešení parkování v dané oblasti. Kdy se uskuteční samotné řešení, které by stav parkování ve Štěpnicích zlepšilo a kdo se stane investorem takového projektu, to územní studie neřeší. Možných variant je několik a bude záležet na tom, jaké vzniknou podmínky: Buď parkoviště postaví město, nebo se zapojí soukromá sféra, případně obojí; nevylučujeme ani možnost, aby si lidé místa pro parkování v případě zájmu vystavěli za své a město by jim náklady vykompenzovalo například v nájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…