Starosta Újezdu: Magistrát Prahy fungoval nejlépe za primátora Béma

17.08.2015 14:42

Ačkoliv ve srovnání s předchozím vedením hodnotí Václav Drahorád (Pro Prahu) současnou koalici v hlavním městě pozitivně, kriticky se vyjádřil k aktuální kauze, která způsobila rozkol v kolaci, a kterou považuje za neseriózní vůči městským částem. Proč? I když neuspěl v uplynulých krajských volbách, prozradil nám, jak se hnutí Pro Prahu připravuje na volby nadcházející. Během rozhovoru upozornil i na investice, které radnice plánuje do rozvoje městské části a vyjádřil se k řadě problémů, které Újezdu plynou z jeho polohy v centru metropole.

Starosta Újezdu: Magistrát Prahy fungoval nejlépe za primátora Béma
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Újezdu Václav Drahorád (Pro Prahu)

Pane starosto, na co nového se mohou těšit občané v druhé polovině roku?

Občané se mohou těšit na zahájení výstavby nové mateřské školy, která nabídne 58 míst a několik pracovních příležitostí. V na konci  srpna bude ukončené výběrové řízení na samotnou výstavbu.  Městská část od roku 2013 vyčlenila ze svého rozpočtu 2 miliony Kč na financování kompletní projektové dokumentace včetně všech potřebných povolení.  Na základě vyhlášení výběrového řízení na dodavatele stavby MŠ Formanská bylo odevzdáno 8 nabídek. Dne Zastupitelstva MČ Praha19.srpna - Újezd bude předložena nejvhodnější nabídka ke schválení. Pokud se nikdo z účastníků výběrového řízení neodvolá, tak se stavba mateřské školy zahájí v září letošního roku. Do provozu by měla být uvedena v září 2016.

Předpokládané náklady na stavební část (stavba školky, oplocení, umístění plynu, vody, elektřiny, veřejného osvětlení, dešťové a splaškové kanalizace a komunikace s parkovištěm) jsou 32 mil. Kč. V letošním roce jsme z rezervy Magistrátu hlavního města Prahy získali 15 milionů Kč. Současně jsme podali žádost o vyčlenění finančních prostředků pro rok 2016 ve výši 17 mil. Kč z rozpočtu Hlavního města Prahy.

Vnitřní vybavení nábytkem (včetně lehátek, ložního prádla, ručníků), didaktickými pomůckami, hračkami apod. bude městská část hradit ze svého rozpočtu. Částka na vybavení tříd bude činit 2 x 500 000,- Kč, na vybavení kuchyně 1 000 000,- Kč (částka obsahuje kompletní gastronomické vybavení), na vybavení kanceláří 300 000,- Kč a na vybavení zahrady herními prvky 1 000 000,- Kč. Rozpočet ve výši 3 300 000,- Kč pokryje městská část finančními prostředky ze svého spořícího účtu.

Jaká nejdůležitější rozhodnutí jsou pro Vás v nejbližších (tý)dnech?

Žádná důležitá rozhodnutí mě momentálně nečekají. A pokud by nějaká byla, tak by o nich rozhodovalo Zastupitelstvo městské části Praha - Újezd.  

Vysoká kriminalita charakterizuje centrum města stejně jako prostituce a drogoví dealeři. Co se snažíte v rámci svých možností dělat pro bezpečnost obyvatel?

Tuto otázku bych raději nechal na odborníky, kteří se zmíněnou problematikou zabývají. 

Praha je vyhledávaným cílem turistů, což s sebou přináší své klady, ale i zápory. Velké množství turistů totiž negativně ovlivňuje život samotných občanů. Jak se snažíte problém řešit? 

Problém žádným způsobem neřeším. Mám jen názor. Turismus se v Praze podporuje poměrně dost. Myslím si, že samotní občané z toho nemají nic. Jen ti vlastníci nemovitostí, co provozují nebo pronajímají nemovitost k podnikání. Ohledně zvýšení bezpečnosti  bych určitě podporoval více policistů v ulicích. 

Magistrát nyní zvažuje změnit ceník parkovného. Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek nevylučuje, že by se v případě velkých městských částí zvýšila cena parkovného v případě, že by někdo chtěl parkovat ne pouze v oblasti svého bydliště, ale v celé městské části, tedy v konkrétních případech i ve vzdálenosti mnoha kilometrů, na 4350 korun. Co Vy na to? Pomohlo by to podle Vás vyřešit problém s nedostatkem parkovacích míst v centru? Nebo jak byste problém s nedostatkem parkování řešil Vy sám? Přeci jen prostory pro nová parkoviště jsou zejména v centru značně omezená.

Samotné zdražení nezajistí  více parkovacích míst. Magistrát by měl urychlit výstavbu záchytných parkovišť na okrajích Prahy.  

Loni jste také kandidoval za hnutí Pro Prahu do zastupitelstva hlavního města. Proč se podle Vás hnutí, na rozdíl od nedávno vzniklého hnutí ANO, na magistrát neprobojovalo? 

Hnutí Pro Prahu vedl Zbyněk Passer  a bylo spojováno s developerskou činností jeho bratra Radima Passera. Většina voličů si myslela, že pro Passerinvest Group, v případě úspěchu, připravujeme na magistrátu půdu pro výhodné změny územního plánu. Voliči se zmýlili. Nikdy nic jsme takového neplánovali. Pan Radim Passer přispěl na naši volební kampaň a také přispíval jiným politickým subjektům. Také nám nepomohla kauza Zbyňka Passera odvysílána v pořadu Reportéři ČT těsně před volbami v roce 2014. V současné době je zvolené nové vedení hnutí, ve kterém nefiguruje nikdo z rodiny Passerů. Budeme se prezentovat v pražském volebním obvodu naším kandidátem v senátních volbách v roce 2016. Také se připravujme na komunální volby v roce 2018.   

Ač je má otázka nyní irelevantní. Pokud byste uspěl, co byste chtěl změnit?  

Podle mého názoru bylo minulé volební období promarněno. Čtyři roky magistrát nepracoval.  Pamatuji se na pana primátora Béma, za kterého magistrátní úředníci pracovali a byl nastolen jasný řád. V současné době to není na magistrátu moc jednoduché. Veliký problém je v tom, že úředníci jsou ovlivňováni politiky. V první řadě bych se zaměřil na chod celého úřadu, zjednodušil vyřizování různých žádostí a oddělit stání správu od politických vlivů. 

A jak byste současné vedení Prahy hodnotil?  

Paní primátorka nemá jednoduchou úlohu. Všechny městské části očekávají změny. Změny v komunikaci magistrátů versus městské části. Musím konstatovat, že se komunikace výrazně zlepšila. Bylo by dobré, aby se zrychlily přípravy výběrových řízení na jednotlivé stavební akce. Chválím za rozdělování finančních prostředků na realizaci a obnovu školských zařízení. Jsem potěšen, že se jedná o zvýšení finanční dotace na provozní náklady městských částí. Hodnotím vedení Prahy celkem pozitivně až na poslední kauzu. Jedná se o neschválené Pražské stavební předpisy (PSP) tento týden v radě. Pan náměstek Stropnický  PSP  věnoval poměrně dost času. Svaz městských částí hl.m. Prahy (MČ Praha - Újezd je jedním zakládajícím členem) nechal zpracovat za nemalé finanční prostředky připomínky. A dnes jsme na začátku. Ode dne doručení máme 15 dnů na vyjádření nových PSP schválených radou toto úterý.  Vůči městský částem mi jednání připadá neseriózní.  

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…