Starosta Uničova: Za úspěch ODS bych považoval v eurovolbách zisk dvou mandátů

26.03.2014 10:49

Jako dlouholetý komunální politik od nové vlády mimo jiné očekával výraznou snahu o napravení různých dluhů vůči městům a obcím, zatím je k záměrům vlády skeptický. Dalibor Horák je již od roku 1992 let člen ODS a od roku 2000 místopředsedou oblastního sdružení Olomouc. První volební období je také v čele Uničova a mandát by chtěl letos obhájit. S jakým cílem? A jaké šance na úspěch dává v letošním roce ODS? Pomůže straně personální změna?

Starosta Uničova: Za úspěch ODS bych považoval v eurovolbách zisk dvou mandátů
Foto: Redakce
Popisek: Starosta Uničova Dalibor Horák (ODS)

Vaše znepokojení nad fungováním ODS v minulém volebním období jste prezentoval otevřeně mnohokrát. Po posledních volbách, kde strana utrpěla drtivou porážku, změnila nejen své vedení, ale opustila ji také řada jejích členů. Vnímáte tento vývoj pozitivně, či naopak? Přeci jen například Jiří Pospíšil patřil dlouhodobě mezi nejpopulárnější politiky ODS.

Výsledky lednového volebního kongresu vnímám velmi pozitivně. S panem profesorem Fialou jsem se sešel již před kongresem a seznámil jsem ho ze svého pohledu s neduhy, které v té době naši stranu tížily. Jsem přesvědčený, že se jedná o osobnost s vysokou morální integritou. Mou důvěru mají také všichni místopředsedové. S Martinem Novotným na platformě olomoucké oblastní rady spolupracuji již od roku 2000. Těší mě, že kromě pana Novotného, bývalého primátora Olomouce, se stali místopředsedy strany také další dva představitelé samosprávných orgánů. Z mého pohledu je nové vedení strany zárukou dostatečné reflexe stranické krize v minulém období. Kongres také formou usnesení akceptoval můj návrh na pravidelné setkávání vrcholných představitelů strany s představiteli měst a obcí. To by mělo být zárukou, že se nové vedení vyhne excesům pramenícím z neznalosti situace v nejnižších patrech strany.

Co se týče stavu členské základny, je důležité, jakou optikou se na tuto problematiku díváme. Z pohledu místního sdružení Občanské demokratické strany v Uničově, kterého jsem předsedou, se v této době nejedná o žádné dramatické výkyvy. Jeden zakládající člen strany nedávno zemřel, dvě členky se odstěhovaly mimo město a v současné době nemám potvrzeno, jestli příspěvky pro letošní rok zaplatí další tři členové. Předpokládám, že uvedený výpadek se podaří v průběhu roku nahradit přijetím nových členů. S dramatickými výkyvy nepočítám ani v případě olomouckého oblastního sdružení, kde působím ve funkci místopředsedy. Spíše mne děsily dřívější účelové masové nábory „členů“ v některých oblastech napříč republikou, ale toto je už snad za námi. Velmi jsem také litoval často masového odchodu kvalitních členů strany a zániku celých místních sdružení v souvislosti s eskapádami některých představitelů strany na centrální a regionální úrovni v minulém období. Pana doktora Pospíšila jsem osobně příliš neznal, pouze několikrát jsem s ním prohodil několik slov při oficiálních stranických akcích, proto se k jeho osobě nechci příliš vyjadřovat. Velmi mne však překvapila jeho reakce na volební neúspěch, zejména rychlé nalezení velmi lukrativního angažmá v jiných barvách. Sám jsem za dvacet dva let v ODS prohrál mnoho vnitrostranických volebních klání, ale takový je život. Poslední kroky pana Pospíšila tedy asi o jeho integritě vypovídají a je otázkou, jestli za jeho popularitou nestála především aféra s náhlým a nevysvětleným ukončením jeho vládního angažmá ze strany tehdejšího premiéra Petra Nečase. Na druhé straně určitě vnímám, že se tyto záležitosti na veřejnosti velmi těžko vysvětlují.

A k jakým dalším změnám by mělo podle vás dojít?

Ta potřebná základní změna mi připadá velmi jasná. Politické strany v minulosti v obecné rovině vznikaly proto, aby prosazovaly potřeby svých členů, přirozených příznivců a voličů. Jejich současná krize vyplynula ze skutečnosti, že v posledních letech na tento cíl v podstatě rezignovaly a prosazovaly tak maximálně potřeby nějakých záhadných zákulisních hráčů. Základní změna by tedy nejen v případě Občanské demokratické strany měla spočívat v obnovení stranické práce ve prospěch jejich podporovatelů a ve stanovení dílčích kroků, vedoucích k uskutečnění smysluplných programových cílů.  Všechny ostatní dílčí změny by se od tohoto základu měly odvíjet.

Váš tip, že vzhledem k preferencím voličů a rozmělnění politické scény nás po volbách čeká delší angažmá vlády Jiřího Rusnoka, byl správný. Nový kabinet jmenoval prezident až 95 dní od voleb, což je nejdelší doba v historii samostatné ČR a prvenství má tak i Rusnokova vláda, která vládla nejdéle bez důvěry. Co ale očekáváte od nové vlády? A domníváte se, že budete mít dlouhé trvání?

Jako dlouholetý komunální politik jsem od nové vlády mimo jiné očekával výraznou snahu o napravení různých dluhů vůči městům a obcím, kterých nadělaly minulé vlády víc než dost. Zatím se ale v této oblasti nic zásadního neudálo. Domníval jsem se, že současná vládní reprezentace přijme razantní opatření proti obchodu s chudobou a zamezí vykořisťování těch nejchudších vrstev obyvatelstva prostřednictvím majitelů různých ubytoven. Tato otázka velmi tíží mnohá města a obce napříč republikou. Velmi mne proto překvapilo nedávné vyjádření paní ministryně práce a sociálních věcí Marksové, že se za současného stavu věcí touto záležitostí nebude zabývat. Přestože v médiích občas registruji nesoulad jednotlivých představitelů vládní koalice k některým otázkám, trvání této koalice si však v současné době netroufám tipovat. Domnívám se, že všechny koaliční subjekty vyvinou maximální snahu o udržení současného stavu.

Letošní rok je supervolební. Jakou šanci dáváte na úspěch ODS? Podaří se straně získat zpět své voliče? Přeci jen politologové popisují pravicového voliče jako charakterního, zásadového a neodpouštějícího chyby.

Co se týče nejbližších voleb do Evropského parlamentu, domnívám se, že tyto volby budou odrážet dosavadní vývoj na politické scéně. Za úspěch pro Občanskou demokratickou stranu bych považoval zisk dvou mandátů. V podzimních komunálních a senátních volbách bude podle mého názoru velmi záležet na pozici strany v jednotlivých městech a obcích a ve volebních obvodech. Výsledky voleb se budou velmi různit podle kvality senátních kandidátů a komunálních kandidátek. Vaše charakteristika pravicového voliče je pravdivá, zapomněla jste však na jednu skutečnost. Pravicový volič se o veřejné záležitosti intenzivně zajímá a kandidáty zná, ať už v dobrém, nebo ve zlém. Komunální volby budou pro Občanskou demokratickou stranu tím pravým prubířským kamenem, který uvnitř strany ukáže, kdo je kdo.

I vy byste chtěl letos obhájit váš mandát. Co očekáváte od dvou následujících voleb, s čím do nich jdete?

O tom, kdo povede v letošních komunálních volbách kandidátku Občanské demokratické strany v Uničově, rozhodne místní sněm v nejbližších měsících. Budu rád, když mi kolegové k tomuto úkolu, stejně jako v minulosti, dají silný mandát. V tom případě vyvinu maximální snahu o sestavení co nejkvalitnější kandidátky, na které bude zastoupeno co nejpestřejší spektrum představitelů různých profesních, sociálních a věkových skupin občanů města, jak straníků, tak příznivců bez politické příslušnosti. Za jednotlivými kandidáty určitě musí být vidět dosavadní odvedená práce a pevné občanské postoje. Bezpochyby budu usilovat o další vítězství kandidátky občanských demokratů, účast v radniční koalici a obhájení pozice starosty.

Také v senátních volbách uničovské místní sdružení nabídne voličům svého kandidáta. O jeho nominaci rozhodne sněm volitelů v nejbližší době. Jestliže plán vyjde, bude se jednat o osobnost, která je schopná voliče napříč volebním obvodem zaujmout.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Přál bych si, aby kvalitní kandidátky postavily i další politické subjekty. Ať volby dopadnou pro jednotlivé politické subjekty jakkoli, nejdůležitější je, aby nová polická reprezentace města udržela výborné ekonomické parametry, navázala na úspěchy z předchozích let a dále pracovala na trvale udržitelném rozvoji města ku prospěchu občanů.

Neobáváte se v souvislosti s blížícími se volbami negativní kampaně? Máte nějaké takové signály?

Občanští demokraté v Uničově i v rámci olomoucké oblasti takovouto kampaň odmítají a nikdy ji aktivně nevedli. Na druhé straně jsme náznaky nekorektní kampaně zaznamenali při komunálních volbách v roce 2010 ze strany jednoho v té době nového politického subjektu. V takových případech platí, že na hrubý pytel patří hrubá záplata.

A co je pro vás prioritou nyní, do konce volebního období?

Je třeba zahájit a úspěšně dokončit celou řadu pro letošní rok naplánovaných investičních akcí. Největší z nich je rekonstrukce tří ulic v historickém jádru města s přispěním dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava. Jedním z posledních úkolů tohoto volebního období bude v podzimních měsících připravit návrh vyrovnaného rozpočtu města na rok 2015 tak, aby ho nové zastupitelstvo města mohlo v závěru letošního roku schválit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…