Starosta Uničova z ODS: Strana je zralá na to, aby prošla očistným ohněm voleb

20.06.2013 8:45

Podle starosty Dalibora Horáka (ODS) je vláda v krizi již delší dobu. On sám nebyl jejím nadšeným příznivcem a i po posledních sněmovních volbách upřednostňoval vznik koalice s ČSSD, popř. doplněné o některé další politické subjekty. Nečase v pozici předsedy strany ale velmi litoval. Proč? A koho by v případě, že vláda dostane druhou šanci, uvítal jako nového premiéra? Na to, ale i na investice, které město plánuje a do jaké míry ovlivnila rozpočet města novela RUD, odpovídal našim stránkám.

Starosta Uničova z ODS: Strana je zralá na to, aby prošla očistným ohněm voleb
Foto: Redakce
Popisek: Starosta Uničova Dalibor Horák (ODS)

Pane starosto, jak vy osobně nahlížíte na současnou vládní krizi? Preferoval byste v současnosti předčasné volby anebo se domníváte, že by měla koalice dostat možnost pokračovat ve vládě?

Mám dojem, že vláda je v permanentní krizi už delší dobu. Nikdy jsem nebyl nadšeným příznivcem současného vládního konceptu. V politice se pohybuji už dlouhou dobu, proto dávám přednost spolupráci s politickými subjekty s jistou historií a i po posledních sněmovních volbách jsem upřednostňoval vznik koalice s ČSSD, popř. doplněné o některé další politické subjekty. Bohužel to nebylo, především díky negativistické rétorice bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, možné. Za to teď sklízí celá republika kyselé ovoce. V případě větší vstřícnosti zavedených politických stran nemuselo dojít k dalšímu eskalování politického boje a politickým reprezentacím napříč spektrem mohl zůstat větší prostor pro řešení problémů, které Českou republiku a její obyvatele skutečně trápí.

Z tohoto pohledu je zřejmé, že osobně preferuji předčasné volby v co nejbližším možném termínu, byť jejich konání není z krátkodobého pohledu pro občanské demokraty výhodné. Domnívám se, že naše strana je zralá na to, aby prošla očistným ohněm voleb, z dlouhodobého hlediska se jí to nepochybně vyplatí.

V důsledku kauzy skončil ve funkci předsedy strany a premiéra Petr Nečas. Jak byste jeho působení hodnotil? A kdo by jej měl podle vás nahradit?

K Petru Nečasovi jsem měl osobně vždy velmi blízko a dlouhodobě jsem ho podporoval. V pozici předsedy současné vlády jsem ho však velmi litoval. Bylo na něm vidět, že se trápí a ten neustálý sled nepříjemností se projevuje na jeho psychické i fyzické kondici. Osobně mě velmi mrzí, že nedokázal udržet své rodinné vztahy. To je podle mne nutný základ, který komukoli umožňuje maximální koncentraci na vlastní práci. Za dodržení této podmínky se Petr nečas mohl vyhnout současným nepříjemnostem.

Pokud by nedošlo k předčasným volbám, osobně je mi velmi sympatický ministr dopravy Zbyněk Stanjura, který by mi především z lidského hlediska vyhovoval na pozici předsedy vlády. Ten byl ještě poměrně nedávno úspěšným primátorem Opavy. Domnívám se, že naše centrální politická scéna by potřebovala jako sůl příliv nových osobností z regionů, které by na současné problémy pohlížely střízlivě, bez zkreslení pražskou optikou. O novém předsedovi strany rozhodnou demokraticky členové strany na kongresu, ať už v řádném, nebo mimořádném termínu.

Jaký dopad bude mít podle vás kauza na preference strany? Již před kauzou se ODS potýkala se ztrátou svých příznivců. Na druhou stranu Pravdou je, že po zatčení Davida Ratha ČSSD ve volbách nepoškodilo.

Ze stranického pohledu je škoda, že celá kauza přišla v době, když se preference strany začaly opět konsolidovat. V našem místním i oblastním sdružení jsme nějaký mimořádný pokles členské základny, na rozdíl od některých jiných, nezaznamenali. Vzhledem k tomu, že v celé současné kauze je řada nejasností, nemohu ani vyloučit, že příznivci se naopak semknou k obraně strany a jejich představitelů. Nicméně věc je velmi čerstvá a v tuto chvíli nelze vyloučit žádný scénář.

Již loni jste pro naše stránky vyslovil nesouhlas se zvyšováním DPH, přesto k němu došlo.  Jak se díváte na Agendu 2014? Není to návrh řešení trošku s křížkem po funuse?

Význam tohoto dokumentu nijak nepřeceňuji. Za více než dvacet let ve straně jsem takovýchto dokumentů zažil již mnoho, jejich platnost většinou neměla dlouhého trvání.

Od novely RUD jste očekával až dvojnásobný nárůst investic. Naplnilo se vaše očekávání? A jaké investice, které tak budou i díky RUD letos realizovány byste zmínil a především kolik bude investováno letos do infrastruktury, jejíž špatný stav trápí obyvatele?

Při sestavování rozpočtu pro rok 2013 jsme byli velmi obezřetní a příslušné položky rozpočtu jsme navýšili pouze v řádu jednotek milionů. Tento postoj se nám vyplatil, i když samozřejmě investiční aktivity nemohly dosáhnout původně plánovaného rozsahu.

Nedá se říct, že by Uničov trpěl špatným stavem infrastruktury. Snad se to dá říct pouze o stavu části silniční sítě, která je převážně v majetku kraje. V letošním roce jsme se zaměřili především na investice, které budou generovat budoucí úspory. V této oblasti je těsně před zahájením snižování energetické náročnosti dvou školních budov, tedy zateplení, výměna oken a dveří a rekonstrukce otopných systémů v celkovém objemu přibližně 20 mil. Kč, kde 80 % nákladů pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí. Před zahájením je rovněž druhá etapa regenerace jednoho z panelových sídlišť, obnovou zde projdou chodníky, vzniknou nová parkovací stání a vysazena bude nová zeleň. Náklady představují částku přibližně 10 mil. Kč, 4 mil. Kč z této částky představuje dotace Ministerstva pro místní rozvoj.

Téměř jeden milion korun z vlastních prostředků již byl investován, především v souvislosti s probíhajícími oslavami 800. výročí založení města, do obnovy muzejních budov a budovy městského kina. Částky vždy okolo 1 mil. Kč budou letos investovány také do obnovy hrací plochy házenkářského hřiště, výstavby multifunkčního hřiště a generální rekonstrukce jednoho mostu na místní komunikaci. Poslední dvě akce budou realizovány v místních částech města.

Na okraji zájmu nezůstává ani životní prostředí. Opět zhruba 1 mil. Kč město zaplatilo za výsadbu jedné nové aleje a obnovu zeleně ve dvou svých místních částech. Do konce roku ještě budou vybaveny rodinné domy a zahrádkářské kolonie nádobami na svoz biologicky rozložitelného odpadu, popřípadě kompostéry. 

Již devět let působíte také v zastupitelstvu kraje, kde řadu let vládla také koalice ODS spolu s ČSSD a KDU-ČSL.  To se ale po loňských krajských volbách změnilo a koalici v kraji uzavřela ČSSD s KSČM. Jak byste koalici hodnotil? A jak byste hodnotil možnosti opozice?

Tak tahle informace není tak úplně pravdivá. Členem zastupitelstva Olomouckého kraje jsem byl pouze mezi lety 2004 – 2012. V posledních stranických primárkách jsem, vzhledem k volebnímu zisku, získal pouze nevolitelné místo na kandidátce. Někteří straničtí kolegové zřejmě měli jiné představy o činnosti v krajském zastupitelstvu než já. Paradoxem je, že právě se svými kolegy v Uničově jsme přispěli výrazně k jejich zvolení, když jsme v podzimních volbách dosáhli o téměř 8 % lepšího volebního výsledku, než byl krajský a republikový průměr. Náš zisk byl nejlepší v rámci měst Olomouckého kraje a jeden z nejlepších v rámci celé republiky.

Přesto, že jsem měl přirozeně jiné představy o výsledku voleb a krajské koalici, s hejtmanem Jiřím Rozbořilem mám velmi pěkné vztahy a považuji ho za odborníka na svém místě. Přátelské vztahy mám také s jeho náměstky a dalšími zastupiteli napříč politickým spektrem, se kterými se znám již mnoho let.

Opozice je vzhledem k výsledkům voleb málo početná a napříč politickými subjekty roztříštěná. Poměrně velká část opozičních zastupitelů nemá předchozí zkušenosti z politické činnosti a těmto skutečnostem odpovídají také faktické možnosti opozice jako celku.

Město celý rok slaví osmisté výročí svého založení. Na co byste občany v rámci oslav o prázdninách do města pozval?

Akce, připravené v rámci oslav města probíhají permanentně po celý rok a hlavní oslavy proběhly právě v minulých dnech. V prázdninových měsících probíhají především jednotlivé akce pravidelného Uničovského kulturního léta. Za zmínku stojí vystoupení uničovského finalisty Československé Superstar Martina Šafaříka, které se koná 8. srpna v 19 hodin na nádvoří městského úřadu.  Kulturní nabídku zpestří také výstava děl naivního malíře a známého herce Josefa Hlinomaze v městské galerii.

Domnívám se, že zájem diváků by mohla upoutat také premiéra divadelní hry Jana Sulovského, v níž jsou zakomponovány významné okamžiky z dějin města. Dílo má název Královské město v povodí Oskavy, a ansámbl pod vedením autora ho uvede ve čtvrtek 29. srpna také v 19 hodin na nádvoří úřadu. Celoroční program oslav je možné najít na adrese http://www.unicov800.cz/kalendar-akci/, program samotného kulturního léta najdou zájemci na adrese  http://unicovske-kulturni-leto.webnode.cz/. Zájemce o historii bych také upozornil na novou obsáhlou a výpravnou publikaci s názvem Uničov – historie moravského města, na které pracoval tým předních moravských historiků posledních pět let. Knihu je možné zakoupit za dotovanou cenu v Městském informačním centru na Masarykově náměstí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…