Starosta Velkého Týnce: Tato země jde kupředu

14.01.2015 10:09

Uplynulý rok se nesl ve znamení oslav 25. výročí sametové revoluce a nejen o proměně společnosti a o tom, jak vidí naši budoucnost, jsme hovořili se starostou Petr Hanuška (Nestraníci). V komunálních volbách získal nejvíce hlasů a s přehledem obhájil mandát. Jaké jsou jeho cíle pro nadcházející volební období? A jak zpětně hodně uplynulý rok? I na to odpovídal pro ParlamentníListy.cz

Starosta Velkého Týnce: Tato země jde kupředu
Foto: archiv starosty
Popisek: Petr Hanuška, starosta obce Velký Týnec

Pane starosto, v uplynulém roce se Vám podařilo úspěšně obhájit Váš mandát a přeskočil jste dokonce lídra strany. Čemu svůj úspěch přičítáte?

Přesnou odpověď nevím. Tu znají pouze mí voliči. Mohu se snad domnívat, že jsou spokojeni s nastoleným trendem postupné modernizace naší obce, přičemž se s kolegy v zastupitelstvu obce snažíme zachovat její vesnický ráz. Jako člověka, který jde před sousedy se svou kůží a pověstí na trh, mě výsledky samozřejmě nesmírně potěšily. Snad platí pravidlo, o kterém jsem na tomto místě již svého času psal. Být starostou znamená starat se, být ve službě pro občany 24 hodin denně, být vlídný a vstřícný při řešení problémů, pokud to jen jde. Samozřejmě že ne vždy můžete požadavkům vyjít vstříc, ale i to případné „ne“ by nemělo postrádat lidský rozměr.

Co pro Vás celkově rok 2014 znamenal?

Ocitl jsem se na velké profesní křižovatce. Uplynulo totiž dvanáct let od chvíle, kdy jsem opustil univerzitní lavice a tím i své milé studenty. Musel jsem se rozhodnout, zda případně budu pokračovat ve svém působení ve veřejné správě, nebo se vrátím k vědě. Lákají mě totiž obě oblasti, ale nelze plnohodnotně sedět na dvou židlích. Do jisté míry jsem nechal rozhodnutí na své okolí, a to rodinném i voličském. Dobrovolně jsem uvolnil místo lídra svému kolegovi a nechal promluvit vůli lidu. Jeho mínění respektuji a budu se snažit nic neslevit ze svých představ ani z nasazení.

A jak byste jej ve stručnosti hodnotil? Považujete uplynulý rok za úspěšný?

Myslím, že uplynulý rok byl úspěšný. Během šesti měsíců jsme museli zvládnout modernizaci a rozšíření čistírny odpadních vod, revitalizaci centra obce, výstavbu dětského hřiště v místní části Čechovice, rekonstrukci chodníků a komunikace nejdůležitější ulice Na Zabrání v místní části Vsisko, vyměnit okna a natřít fasádu společenského domu, provést parkovou úpravu před budovou 1. stupně základní školy, provést rekonstrukci komunikace kolem římskokatolického kostela ad. To jen z těch významnějších investic, rekonstrukcí a oprav… 

Existuje nějaký problém či rest, který budete muset z předchozího roku vyřešit?

Konečně bychom rádi zahájili rekonstrukci kanalizace v místní části Čechovice, na kterou máme přiznanou dotaci z Ministerstva zemědělství.  Ruku v ruce s ní by zde měla probíhat rekonstrukce krajské komunikace, takže nás čekají opravy chodníků, které ji lemují. Ano, tam cítím dluh, neboť čechovičtí občané jsou velmi trpěliví a nesmírně příjemní lidé.

A prozradíte nám Vaše cíle pro ten letošní?

Ten hlavní jsem popsal v předchozí odpovědi. Jinak bychom chtěli vyměnit okna v mateřské škole a v hasičské zbrojnici – tam navíc natřít i fasádu. Dále bychom měli dokončit čtvrtou etapu výstavby chodníku na místním hřbitově, čímž by toto místo posledního odpočinku definitivně získalo důstojnou tvář. Čekají nás rekonstrukce chodníků a komunikací v týneckých ulicích Zabrání a Zamlýní, výstavba veřejného osvětlení v nových ulicích Sadová a Polní, oprava kanalizace v ulici Tovární, obměna dětských herních prvků v místní části Vsisko. To je výčet jen těch nejdůležitějších staveních akcí. Chceme nadále podporovat bohatý kulturní, spolkový a duchovní život, který lidé velmi oceňují. A věřte, že konkurovat nabídce krajského města není zrovna jednoduché.

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, hospodaří od Nového roku dočasně hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Je to i Váš případ?

Ano, je to i náš případ. Děláme to tak každý rok, protože chceme ve svých plánech vycházet z přesných čísel uplynulého kalendářního roku. Z hlediska příjmů nás ten loňský mile překvapil, takže se budeme moci solidně nadechnout, i když nás čekají splátky dvou úvěrů.

V jaké finanční kondici je vlastně radnice?

Myslím, že v dobré. Snažíme se utrácet jen tolik, na co v té naší obecní pokladně máme. Pokud jsme si půjčili, tak na věci, na které bychom nebyli schopni našetřit ani během jednoho volebního období. Tedy na výstavbu vodovodu a modernizaci a rozšíření čistírny odpadních vod. A jak známo, pokud tyto důležité projekty nezrealizujete dnes, zítra vám už na ně nikdo žádnou solidní podporu nedá…

Jaké hlavní investice v letošním roce plánujete? A z čeho by měly být financovány?

S těmi hlavními investicemi jsem se pochlubil již výše. Stejně tak jsem prozradil ten nejdůležitější dotační zdroj. Jinak bychom opět chtěli zaklepat i na bránu Ministerstva pro místní rozvoj. Vše ostatní samozřejmě ze svého.

V uplynulém roce jsme si připomněli mimo jiné čtvrt století od sametové revoluce. Jak ale vidíte budoucnost Česka? Podle výsledků většiny průzkumů, které se v souvislosti s výročím konala, je většina lidí polistopadovým vývojem zklamána. Domníváte se, že svítá na lepší časy? Proč?

Víte, já už na tuto otázku několikrát odpovídal. Myslím, že tato země jde kupředu, i přes všechny dílčí pády a přetrvávající nedostatky. A proč? Protože má šikovné a zapálené lidi, kteří ve valné většině něco umějí a kteří chtějí budovat, modernizovat, opravovat, rozvíjet se, umět konkurovat. V poslední době jezdím často křížem krážem naší republikou a nestačím se divit, kolik je tady krásných míst. A to nejen zásluhou přírodních dispozic, ale i díky lidské přičinlivosti. Možná si řeknete, že jsem naivní fantasta a vlastenec obrozeneckého střihu, ale pevně věřím, že se dožiji takového prostředí, které obdivujeme na jih a na západ od našich hranic.

U nás doma tleskám a dle svých možností podporuji každou soukromou aktivitu, ať už jde o vylepšení fasády domu, zušlechtění předzahrádky nebo založení obchodu či restaurace. Vážím si dobrovolné práce ve spolcích všeho druhu. Mám radost z toho, když lidé říkají, že Týnec považují za dobrou adresu a svůj domov.  

Z čeho podle Vás pramení nespokojenost občanů téměř se vším?

Víte, chtělo by to hlubší sociologický rozbor, kterého já nejsem schopen. Uvědomuji si, že mnozí lidé hledají velmi obtížně své uplatnění na trhu práce. Většina z těch, která práci má, platově nedosahuje proklamovaného celostátního průměru. Do toho politické půtky, příliš rychlé výměny vlád, skandály, kauzy, příliv mediálního negativismu. Zkuste si jen udělat statistiku kladných a záporných zpráv, které slyšíte v televizních zprávách, které si přečtete v novinách nebo na webbových stránkách. Končí to poměrem tak 5:1 ve prospěch zla, problémů, konfliktů, soudních kauz apod. A to nemluvím o běžných lidských vlastnostech, jako je závist, nepřejícnost, osočování, hledání viny v druhých apod.

A přesto přese všechno uvedené sám za sebe musím říct, že se v drtivé většině potkávám s lidmi, kteří jsou milí a vstřícní, dokáží konstruktivně řešit problémy, umějí se smát a dívat se na rozličné životní i pracovní situace s nadhledem. A to platí jak pro styk se sousedy v obci, tak při jednání na městském či krajském úřadě. No řekněte, neměl ten publicista Petr Třešňák pravdu, když před několika lety v jedné souvislosti prohlásil, že jsem naivní (i když dnes již nezačínající) komunální politik?  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…