Starosta Veselí nad Lužnicí: Na rozdíl od svých předchůdců chci jít cestou decentralizace úřadu

19.12.2014 10:07

Jako politickému nováčkovi se mu jedinému podařilo utvořit ve městě většinovou koalici a příští čtyři roky povede radnici ve Veselí nad Lužnicí. V rozhovoru, který poskytl naší redakci Ladislav Sýkora (ANO), zhodnotil nejen průběh koaličních vyjednávání a jeho první týdny ve funkci. Vrátili jsme se ale i k povolebním vyjednáváním. Prozradil nám, proč vítězná ČSSD skončila v opozici či jaké jsou plány nové vzniklé koalice, ale i jeho vlastní priority.

Starosta Veselí nad Lužnicí: Na rozdíl od svých předchůdců chci jít cestou decentralizace úřadu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora (ANO)

Pane starosto, po volbách jste nahradil v čele úřadu Václav Matějů (TOP 09). Jak byste zhodnotil první dny ve funkci? Je něco, co Vás překvapilo, kladně nebo záporně?

Nemohu říci, že bych ničím překvapen nebyl. Tak například jsem předpokládal, že to bude - zejména zpočátku – velký náraz nových informací, povinností, rozhodování, ale skutečnost byla ještě o kousek jinde, než jsem čekal. Ale na druhou stranu jsem se zde potkal s mnoha schopnými lidmi počínaje místostarostou – kterým je právě bývalý starosta pan Matějů – kteří mi tu prvotní orientaci v úřadu dosti usnadňují, takže mohu své povinnosti zvládat, i když občas za cenu delšího pobytu v kanceláři (jako například při psaní těchto odpovědí, ke kterým bych se přes den asi nedostal).

Vyjednávání o koalici stejně jako volba starosty neprobíhala úplně hladce. Vnímáte to jako nevýhodu?

Nesouhlasím s tvrzením, že volba starosty neprobíhala hladce. Opozice sice navrhla svého protikandidáta, ale koalice jasně deklarovala svůj postoj k volbě starosty, takže já jsem v samotné volbě žádné problémy neviděl. Co se týče vyjednávání o koalici, pak si myslím, že na konečném výsledku vyjednávání se projevila nejvíce určitá personální krize ve vítězné ČSSD, která nedokázala přesvědčit dosavadní koaliční partnery k další spolupráci, ačkoliv měla pro vyjednávání vzhledem k počtu mandátů nejlepší podmínky. Spolupráci v koalici vnímám prozatím jako velmi dobrou a stávající uskupení sil v zastupitelstvu nevnímám jako nějakou nevýhodu. Myslím, že se na mnoha otázkách směřování města dokážeme s většinou opozičních zastupitelů shodnout a ochotu ke spolupráci jsme deklarovali i tím, že jsme funkce předsedů kontrolního a finančního výboru přenechali zástupcům opozice.

Je také třeba vyzdvihnout, že nejvíce hlasů získal lídr ČSSD Jaromír Novák.  Jenže většinovou koalici se podařilo sestavit jen Vám. Podpořilo Vás totiž dvanáct kolegů, zatímco Jaromíra Nováka jen devět. Čím jste podle Vás přesvědčil zastupitele?

Hnutí ANO představilo při koaličním vyjednávání svým možným partnerům zcela jasný program a názory, včetně představ o možné spolupráci s ostatními stranami a uskupeními. Při jednáních jsme zjistili, že názory hnutí ANO korespondují v naprosté většině případů s názory ostatních stran a uskupení v možné koalici. Naše názory jsme neměnili, protože jsme předkládali jen to, o čem jsme byli přesvědčeni, že je správné. Tedy se dá říci, že jsme „nepolitikařili“ v tom špatném slova smyslu. Nemohu komentovat koaliční vyjednávání, které vedla ČSSD, protože jsme k nim nebyli - s výjimkou jednoho dvoustranného jednání - zváni. Evidentně ale ČSSD – na rozdíl od hnutí ANO - nedokázala představit možným koaličním partnerům takové personální obsazení důležitých postů na radnici, které by bylo pro ně akceptovatelné.

Co bylo hlavním důvodem toho, že se nebylo možné dohodnout s vítěznou ČSSD, která tak skončila v opozici? Někteří to označují za podvod na voliče. Jak se na to díváte Vy?

Částečně jsem odpověděl výše. Pokud někdo výsledek koaličních jednání považuje za podvod na voliče, pak zřejmě nedocenil, že 5 mandátů je méně, než čtvrtina všech mandátů a tedy více, než ¾ mandátů získaly ostatní strany a hnutí. Koalice disponuje 12 mandáty v zastupitelstvu, což je samozřejmě více, než polovina všech mandátů. Mám tedy za to, že koalice reprezentuje více, než polovinu voličů a o nějakém podvodu nemůže být řeči. Hnutí ANO navíc nebylo proti účasti v širší koalici včetně ČSSD, ale obdobně, jako ostatní koaliční strany jsme měli určité personální požadavky, které ČSSD nebyla ochotná respektovat.

Město povede v příštích čtyřech letech koalice šesti stran, a to KDU-ČSL, TOP 09, Sport pro město, Ano 2011, Ženy pro město a ODS. Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být pro šest stran mnohdy složití? Kde podle Vás budou největší třecí plochy?

Jak jsem již uvedl výše, při koaličních vyjednáváních jsme došli k závěru, že v naprosté většině našich názorů a postojů se shodujeme. Pro oblasti, kde nemusí panovat jasná shoda, jsme si stanovili pravidla pro jejich projednávání tak, abychom byli schopni určitých dohod. Důležitým bodem je důsledná snaha o vzájemnou komunikaci při řešení jakýchkoliv problémů. Při takovém přístupu se každá třecí plocha dá dosti zmenšit.

Jaké jste si stanovili hlavní priority?

Naše hnutí šlo ve Veselí do voleb se sloganem „Aby tu bylo veseleji nám i naším dětem“. Takže kromě snahy pokračovat ve všem dobrém, co započali naši předchůdci, jsme si stanovili řadu priorit, z nichž vybírám:

-          Otevřené vedení úřadu města s co největším přístupem občanů k informacím a výstupům

-          Transparentní zadávání veřejných zakázek

-          Podpora podnikání a vzniku nových pracovních příležitostí

-          Zvýšení počtu parkovacích míst ve městě

-          Zlepšení aktivit města jako kulturního a turistického centra

-          Podpora mimoškolních aktivit dětí a mládeže

-          Práce na budování sociální sítě pro znevýhodněné občany města

Těch priorit je více a všechny mají za cíl harmonický rozvoj města a péči o blaho jeho obyvatel.

Co je pro Vás hlavní prioritou pro první rok?

Pokud bych měl vybrat jednu prioritu pro mé vlastní konání, tak by to asi bylo zaprvé důkladné seznámení se s fungováním samosprávy a městského úřadu a jeho vyhodnocení a zadruhé snaha o zefektivnění a zkvalitnění tohoto fungování tam, kde to bude možné a potřebné. Cílem je kvalitně a odpovědně vést úřad při co největší vstřícnosti k občanům a tomu bych se chtěl hodně věnovat.

Co budete chtít dělat jinak, než Váš předchůdce a v čem na něj budete chtít naopak navázat?

Myslím, že není vhodné po tak krátkém pobytu ve funkci šmahem hodnotit fungování předchozího vedení. Přesto ale mám dojem, že předchozí starostové si – pravděpodobně s dobrými úmysly - „zcentralizovali“ do svých rozhodovacích pravomocí více, než bylo nutno. Já bych rád – po důkladném zvážení samozřejmě – nechal opět větší důvěru a pravomoc při rozhodovaní (anebo přípravě rozhodnutí) jednotlivým složkám úřadu, neboť se domnívám, že starosta – jakkoliv si myslí, že je dobrý – nemůže být nejlepší odborník na všechno. Co se týče mého přímého předchůdce, je to velmi pracovitý člověk, v čemž bych určitě na něj rád navázal.

Čeho byste chtěl v čele úřadu dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Možná se zopakuji, ale rád bych, aby město vzkvétalo a aby tu bylo veseleji nám i naším dětem :).

Pomalu, ale jistě se blíží konec roku. Na závěr se tak zeptám, prozradíte nám, jak trávíte svátky Vy sám? A máte nějaké předsevzetí do nového roku?

Vánoční svátky trávím zásadně v rodinném kruhu doma. Období mezi svátky a na Silvestra se zpravidla kromě návštěvy rodičů snažíme využít pro zimní radovánky někde na českých horách. Posledních více, než 10 let jezdíme k našim známým do Beskyd.

Do nového roku mám úmysl zůstat pokud možno stejný, jako dosud a i nadále se snažit dělat svou práci nejlépe, jak umím. Taky bych chtěl rozdat co nejvíce radosti a pohody všem kolem sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…