Starosta Veselí nad Lužnicí: Postoje prezidenta jsou mi cizí

20.01.2016 9:16

O naplňování programového prohlášení, o přínosech změn, které nastaly po obměně vedení, ale také o tom, co ve městě nejvíce chybí a jaké problémy je třeba prioritně vyřešit. To jsou jen některá z témat, o nichž jsme hovořili s Ladislavem Sýkorou (ANO). Nepatrně v čase jsme se vrátili i k nedávné návštěvě prezidenta Veselé nad Lužnicí a prozradil nám, proč on sám nepatří mezi jeho příznivce. Řeč přišla také na dotace či na přebujelou byrokracii v Česku.

Starosta Veselí nad Lužnicí: Postoje prezidenta jsou mi cizí
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora (ANO)

Jak byste ve stručnosti charakterizoval uplynulý rok a současně svůj první rok ve funkci? Jak je denní realita práce starosty blízká vaší původní představě o této práci?

Kdybych měl uplynulý rok charakterizovat opravdu stručně, tak byl velmi zajímavý, hodně pracovní a hodně poznávací. Denní realitu práce starosty jsem si popravdě nijak zvlášť dopředu nemaloval. Spíše jsem měl představu, že do toho půjdu jako vždycky; tedy s otevřenýma očima, se snahou o maximální porozumění problémům i lidem a se svým pohledem na svět. A ono to nějak jde.

Co konkrétně se vám v prvním roce podařilo prosadit ze svých priorit a co naopak čeká na své řešení?

Dá se říci, že mou prioritou číslo jedna je dělat věci tak, jak se dělat mají (to bylo také motivem mé kandidatury za hnutí ANO). To se ovšem člověku samotnému těžko vyhodnocuje. Z programových priorit koalice je více oblastí, kde se nám daří je postupně naplňovat. Z těch více viditelných jsou to například investiční akce, jako například regenerace panelových sídlišť, zateplování městských budov – školky, bytové domy, budova policie na náměstí aj., opravy chodníků a komunikací ve městě, dále rozšíření nabídky třídění odpadů ve městě instalací kontejnerů na bioodpad, kovy a použité oleje, otevřenější úřad vůči občanům (úřad je občanům přístupný i mimo oficiální úřední hodiny), zlepšování údržby veřejné zeleně a čistoty města obecně, podpora kulturních a společenských aktivit ve městě atd. Mezi ty méně viditelné, avšak neméně významné patří postupná příprava nových parcel pro výstavbu rodinných domů, výkup pozemků pro parkoviště či přestupní terminál u nádraží, dokončení protipovodňového plánu a prověrka funkčnosti celého protipovodňového systému města, příprava rekonstrukce opuštěného železničního náspu na cyklostezku spojující sídliště U zastávky s nádražím ČD (v prvním kroku smlouva se SŽDC o pronájmu). Mnoho z uvedených akcí je teprve v běhu, anebo dokonce čeká na rozběhnutí, jako například rekonstrukce zázemí sportovního a relaxačního areálu, naší největší plánované investiční akci za posledních několik let.

Jak se ve městě osvědčil tzv. den starosty? Tedy čas, kdy se na vás jednou měsíčně mohou občané obracet se svými dotazy/náměty/požadavky?

Myslím, že den starosty se osvědčil velmi dobře, čehož důkazem je, že zájem občanů neopadá, naopak nejvyšší návštěva v loňském roce byla zaznamenána v prosinci. Musím kladně hodnotit, že občané většinou přicházejí s rozumnými náměty a požadavky, kterým je město – nejčastěji přes Veselské služby – zpravidla schopno vyhovět. Také již mnoho občanů ocenilo, že se o některých záležitostech města mohou dozvědět nezkreslené a bezprostřední informace. Pokud bude zájem občanů trvat, budou určitě pokračovat i dny starosty.

V polovině září uplynulého roku schválilo zastupitelstvo nejtěsnější možnou většinou jedenácti  hlasů, že město získá bývalé kino za pozemek města se stavebninami a doplatek jednoho milionu. Víte již, co bude nyní s nemovitostí do budoucna? Máte pro ni využití?

Do budoucna počítá město s rekonstrukcí budovy kina na multifunkční centrum s tělocvičnou a klubovnami zejména pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, ale i jiných zájmových skupin. Již nyní evidujeme zájem například z Domu dětí a mládeže a rodičovského centra Semaforáček. Do části původního přísálí plánujeme také přemístit lékařskou pohotovost. Uvažujeme i o částečném využití pro některá poradenská centra, například pro prevenci kriminality, drogovou prevenci, osamělé matky či jiná témata současné doby.

Jaké nejdůležitější investice a v jaké výši plánujete letos do rozvoje města?

Jak jsem již výše zmínil, největší letošní investicí bude rekonstrukce zázemí sportovního a relaxačního areálu, která je naplánovaná na dva roky s celkovým rozpočtem přes 50 mil. Kč. Je to největší investice města za poslední roky. Nutno dodat, že je ale také velmi potřebnou, protože současné zázemí je již dlouhodobě nevyhovující prakticky po všech stránkách. V letošním roce máme na tuto investici vyčleněno 37 mil. Kč, a to znamená, že na ostatní investice již moc nezbude. Určitě bude ale dokončena další etapa revitalizace sídliště U zastávky a plánujeme vybudovat kotelnu v kulturním domě. U ostatních investic bude záležet na tom, jak se podaří sehnat dotace z jednotlivých programů, a zásadní bude, zda se povede získat dotaci na zmíněné zázemí relaxačního a sportovního areálu.

Do jaké míry jste ve městě spokojen s občanskou vybaveností?

Nemohu říci, že bych nebyl vůbec spokojen se současnou občanskou vybaveností. Máme tři v nedávné době rekonstruované či zateplené mateřské školky, Dům dětí a mládeže, máme kulturní dům, kde byl zbudován nový multifunkční sál, máme poměrně slušná městská sportoviště (holt až na to zázemí) a v porovnání s okolními městy jsme na tom dobře i s péčí o seniory – máme domov pro seniory, domy s pečovatelskou službou, již zmíněnou lékařskou pohotovost, azylový dům pro muže, chráněné bydlení v domě sv. Františka. Přesto je stále co zlepšovat. Kromě zmíněného zázemí a přestavby bývalého kina uvažujeme do budoucna například o rozšíření domova pro seniory o Alzheimer centrum, jeho propojení s domem sv. Františka, určitě chybí azylový dům pro ženy a čeká nás také budování cyklostezek ve městě i okolí.

S cílem získat co možná nejvíce dotací na plánované investice jste v létě zřídili na úřadě samostatný odbor investic a dotací. Jak byste s odstupem času hodnotil jeho význam a přínos pro město?

O časovém odstupu se zatím nedá hovořit. Jednak u tohoto odboru jsou výsledky patrnější až z dlouhodobějšího hlediska a jednak nová vedoucí odboru pracuje teprve od září loňského roku. Takže bych s hodnocením ještě chvíli počkal. Přesto určitě stojí za zmínku, že město v loňském roce dokázalo dosáhnout na dotace v celkové výši přes 16 mil. Kč. Odbor investic a dotací jsme nezaložili „na zelené louce“. Již předtím pracovali pod městem samostatný investiční technik a samostatná referentka pro dotace a veřejné zakázky. S postupem času se ale stává agenda zejména kolem přípravy a podávání žádostí o dotace z různých zdrojů stále komplikovanější. Posílení v této oblasti tedy vidím každopádně jako krok správným směrem.

„Parlament zřizuje každou chvíli nový a nový úřad,“ zaznělo nedávno z úst druhé hlavy státu. Souhlasíte? Nebo jak vy vnímáte byrokracii v Česku?

I na mě to občas působí dojmem, že byrokracie je u nás přebujelá. Jsem ale dalek toho, abych bezhlavě kritizoval vznik každého nového úřadu. Podle mého názoru může ve většině případů jít o snahu zefektivnit řízení či kontrolu nějaké oblasti našeho hospodářství, školství, armády atd. Výsledek je ale patrně často ovlivněn nedostatkem času, stresem, protichůdnými zájmy jednotlivých politických uskupení a vůbec negativními jevy dnešní doby. Více mi ale vadí, že současná legislativa staví samosprávy (zejména obce) do role potenciálního přestupkáře, ne-li přímo zločince. To, co musí obec při různých příležitostech dokladovat, dokazovat, k čemu se musí zavazovat a čím vším je při rozhodování omezená, je podle mého názoru nepřiměřené jejímu postavení. Dalo by se to přirovnat k zákazníkovi, který než vstoupí do obchodu, musí prokázat, že má v kapse peněženku, kolik v ní má peněz, vyplnit formulář, zda chce nakupovat, nebo se jen chce na zboží podívat, dále prokázat, že v posledních pěti letech nic neukradl, že nemá žádné půjčky, a když, tak jaké, množství zboží musí odpovídat počtu členů domácnosti, zavázat se, že zboží bude následujících pět let používat pouze pro jeden účel atd. Možná to v tomto případě zní úsměvně, ale…

V létě navštívila město také současná hlava státu. Jak byste Miloše Zemana jako prezidenta hodnotil?

Pan prezident Zeman se mi při návštěvě Veselí nad Lužnicí jevil jako zdvořilý, sympatický a inteligentní člověk, který i při diskusi s občany na náměstí dokázal odpovídat zdvořile a s vtipem na veškeré dotazy z publika. Tolik k návštěvě. Můj celkový pohled na prezidenta Miloše Zemana je ale takový, že nejsem jeho voličem a ani bych jej patrně nevolil, kdyby kandidoval znova. Zejména jeho přístup k některým institucím v ČR a také jeho postoje k některým domácím i zahraničněpolitickým otázkám mi jsou dost cizí a s některými přímo nesouhlasím. Konkrétněji se ale teď nebudu k tomuto tématu vyjadřovat.

Jestliže se ještě vrátíme k dotacím. Jak vy sám hodnotíte jejich význam a jak důležitým zdrojem příjmu jsou pro Veselí nad Lužnicí? Podle poslance Herberta Pavery (TOP 09), pokud by to šlo, zrušil by dotace úplně a rozděloval je rozpočtovým určením daní. Co vy na to?

Odpovím na obě otázky najednou. Při současném nastavení jsou dotace samozřejmě velmi významnou součástí příjmu nejen pro Veselí nad Lužnicí a hodláme se na jejich získávání zaměřit v maximální možné míře. Podívám-li se ale na problematiku dotací s trochou nadhledu, vychází mi, obdobně jako panu poslanci Paverovi, že by možná bylo lepší, kdyby se obce nemusely spoléhat na nejisté dotace a finanční prostředky jim byly přidělovány v rámci rozpočtového určení daní. Předešlo by se tak mnohým negativním jevům, mezi něž – odhlédneme-li od obligátního tématu možné korupce a snaze jí předcházet – patří i deformovaný pohled na zdroje financování a způsoby jejich získávání. I pan poslanec tam má ale tu vedlejší větu: „pokud by to šlo“…

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…