Starosta Vinoře: Je třeba více chránit naši svobodu

07.08.2015 12:39

Za své celoživotní postoje a úctu k bojovníkům za svobodu získal František Švarc (ODS) pamětní medaili. Jak vnímá aktuální celosvětové hrozby? Na co bychom neměli zapomínat? Nejen nad tím se zamýšlí pro ParlamentníListy.cz. Okomentoval ale také více či méně závažné problémy Vinoře. A nejen to…

Starosta Vinoře: Je třeba více chránit naši svobodu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vinoře František Švarc (ODS)

Není to tak dlouho, co jste byl oceněn pamětní medailí od předsednictva Českého svazu bojovníků za svobodu. Prozradíte nám, za co konkrétně jste medaili získal?

Zřejmě za své celoživotní postoje a úctu k bojovníkům za svobodu.

V současnosti čelíme řadě hrozeb. Od situace na Ukrajině přes uprchlíky až po problémy s Islámským státem. Máte v souvislosti s aktuálním děním ve světě strach o naši budoucnost a svobodu?

Země je s přihlédnutím na ničivý vojenský potenciál velice křehkou nádobou. Ano, mám strach a celosvětové společenství by se mělo ostře vymezit k nebezpečným konfliktům, ať jde o Islámský stát nebo Rusko.

Nemáte obavu, že dnešní generace již zapomněla na to, jaké hrůzy s sebou válka přináší? A co by se podle vás mělo případně změnit, abychom na dobu a skutky tehdejších hrdinů či bojovníků nezapomněli?

U našich pomníků padlým bojovníkům vždy říkám, že žádná válka nemá vítěze, jen poražené a spousty pomníků. Přesto je neustále zapotřebí hlavně školní mládeži připomínat, že dnešní svoboda je vykoupena těmi pomníky a spoustou statečných životů.

Daniel Korte (TOP 09) nedávno řekl, že má-li volit mezi svobodou a bezpečím, volí svobodu, i když je nebezpečná. Souhlasíte? Proč?

Minulý režim byl bezpochyby nesvobodný, možná pohodlnější, vše rozhodovala jedna „neomylná“ strana, ale rozhodně upřednostňuji systém svobodný, demokratický, s veškerým nebezpečím. Jen je v něm zapotřebí tu svobodu ještě více chránit. Souhlasím s Danielem Kortem.

Co vás aktuálně nejvíce pálí jako starostu?

Zákon o Hl. m. Praze, zákon o zadávání veřejných zakázek, vandalismus.

Na co nového se mohou občané Vinoře těšit ve druhé polovině roku?

Otevření nové mateřské školky, zahájení rekonstrukce zdravotního střediska, nové chodníky, celá řada kulturních akcí.

V listopadu loňského roku byly objeveny v rodinném domku uprostřed vilové čtvrti ve Vinoři stovky zbraní a více než milion nábojů, které zde skladovali dva podnikatelé. Vy jste nařídil sklad přestěhovat do vhodnější lokality. Kam konkrétně a byl již veškerý materiál odvezen?

Já bohužel nemohu v této věci nic nařizovat, pouze jsme se obrátili na Krajské ředitelství Policie hl. m. Prahy se žádostí o přešetření legálnosti skladu zbraní a střeliva. Hlavně díky médiím a veřejnému tlaku byl tento sklad přestěhován, není mi známo, kam.

Podařilo se vám zjistit, kdo uskladnění povolil, nebo byla munice uskladněna nelegálně?

Udělení licence vydává Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy, uskladnění bylo legální, na základě platné legislativy a všech potřebných dokladů. Uvedl jsem, že zde je díra v zákoně, kdy k takovému skladování v obytné zóně není potřeba souhlasu zastupitelstva nebo rady dané městské části. Bohužel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…