Starosta Vizovic: Česká republika se chová jako bezprávní stát

19.07.2013 8:19

,,Část politické scény se najednou otáčí, aby ten, který má být odsouzen, se najednou stal „útočníkem“.“ Se starostou Vizovic Romanem Persunem (Hnutí nestraníků) jsme hovořili nejen o korupci a zatýkání ve vrcholné politice, ale především o infrastruktuře a zdravotnictví ve městě. Již v minulosti vyjádřil starosta také znepokojení nad jednostranným způsobem informování veřejnosti Vizovic v době, kdy byla starostkou exministryně Hanáková. Co se ale nyní změnilo za jeho působení a jak hodnotí působení Hanákové na ministerstvu kultury?

Starosta Vizovic: Česká republika se chová jako bezprávní stát
Foto: Archiv RP
Popisek: Starosta Vizovic Ing. Roman Persun (hnutí Nestraníků)

Pane starosto, domníváte se, že zatýkání v nejvyšších patrech politiky je dobrým signálem v boji s korupcí? A jak se stavíte k názorům, většinou podezřelých, že jde o vykonstruované politické kauzy, což nyní tvrdí nejen bývalý premiér, ale před rokem i David Rath?

Jsem rád, že jsem do komunální politiky města Vizovice mohl vstoupit právě na kandidátce „Nestraníků“, a tudíž mám názorovou svobodu. Mým vnitřním přáním vždy bylo a je, aby se do malých obcí a měst pokud možno co nejméně vnášela politika a cílem každého starosty by měla být práce pro občany svých obcí bez ohledu právě na politickou příslušnost. Naše republika má ve světě nechvalnou pověst ve vztahu ke korupci. Ano, souhlasím s Vaší otázkou, zda je v pořádku, že se zatýkání dotklo reprezentace nejvyšších pater politiky. Právě tito politici dostali mandát od svých voličů, kteří jim dali důvěru, aby dobře a poctivě spravovali náš stát. Vrcholoví politici však mají stejnou lidskou hodnotu jako normální řadový občan, a tudíž by podle svých provinění měli být také spravedlivě souzeni. Vzhledem k tomu, jak se v posledních týdnech celá kauza kolem několika obviněných osob politických „špiček“ stáčí, jsem natolik pesimistický a domnívám se, že náš stát je již natolik prohnilý a zkorumpovaný, že řadový občan bude stěží získávat korektní odpovědi na mnohé otázky, které právě tuto kauzu „zatýkání“ vyvolaly. Proto pokládám otázku: proč se tedy přestalo hovořit o desítkách milionů korun a desítkách kilogramů zlata, které byly nalezeny v bezpečnostních schránkách… , téma však přechází na výhodné „trafiky“ několika rebelů, ale jsem přesvědčen, že všechny občany naší země hlavně zajímá, jak byly získány a kde se poděly výše zmiňované finanční prostředky. Jestli se jedná o současnou kauzu několika politiků či kauzu „Rath“, obě mají společného jmenovatele, a tím jsou právě nezdůvodněné „finanční odměny“.  Část politické scény se najednou otáčí, aby ten, který má být odsouzen, se najednou stal „útočníkem“. Nejvyšší soud rozhodl o vyjmutí obviněných z pravomoci orgánů v trestním řízení… a téměř všichni poslanci hledají nejrůznější cesty, aby současná Poslanecká sněmovna vydržela do řádných Parlamentních voleb s cílem neřešit problematiku korupcí, ale udržení svých postů.

Domníváte se, že budou ještě další obvinění?  A máte vy osobně s korupcí nějaké osobní zkušenosti?

Naváži na předchozí odpověď. Zda-li budou obviněny další osoby je dle mého mínění vcelku jedno, protože otevřeně zastávám názor, že Česká republika se chová jako bezprávní stát a kromě legislativy a práva bude potřeba obnovit ryzost, důstojnost a čestnost české osobnosti, což bude ten největší úkol pro budoucí léta. Naštěstí osobní zkušenost s korupcí nemám a věřím, že po zbytek mého působení na radnici nebudu mít.

Před rokem jste pro naše stránky vyjádřil své znepokojení nad jednostranným způsobem informování veřejnosti Vizovic v době, kdy byla starostkou exministryně Hanáková. Co se vašeho starostování v tomto směru změnilo? A jak byste hodnotil působení paní Hanákové na ministerstvu kultury?  (Ona sama rezignovala ještě před tím, než padla vláda.)

Názory, které jsem Parlamentním listům sdělil před rokem, jsou stejné a neměnné. Našim spoluobčanům se snažíme podat maximum informací skrze městský dvouměsíčník, webové stránky města či rozhlas. Nečiníme žádnou cenzuru ve vztahu k politické příslušnosti. Pokud jsou informace korektní a pokud lze stoprocentně zaručit pravdivost obsahu článku, tak nemáme důvod jej neotisknout.  Co se týká exministryně paní Mgr. Aleny Hanákové, tak je stále platnou členkou městského zastupitelstva, i když musím s politováním konstatovat, že jednání zastupitelstev se v posledních dvou letech nezúčastňuje. Budu upřímný, příležitostně jsem si přečetl nějakou problematiku, která se točila kolem Ministerstva kultury anebo osoby paní ministryně, ale cíleně jsem její výsledky práce nevyhledával. Myslím si, že každý z nás, kteří jsme vstoupili do politiky, nebo raději použiji výraz, jsme byli delegování od spoluobčanů pro výkon určitých pověřených funkcí, bychom měli skládat své účty v pravý čas.

Od ledna letošního roku mohou občané navštěvovat nové zdravotnické zařízení. Jaké nové služby občanům nabízí? A jak byste celkově hodnotil dostupnost zdravotnických služeb ve Vizovicích? Je vše bez problémů dostupné?

Jsem rád, že se konečně dostáváme k praktické otázce. Jak jste zmínila, od ledna letošního roku je v provozu nové Zdravotní středisko, které bylo spolufinancováno z ROPu Střední Morava. Služby poskytují praktičtí lékaři pro dorost a dospělé, dětská lékařka, gynekolog, chirurg, zubní lékařka včetně stomatologické laboratoře, rehabilitace, sanitní služby a prostorné lékárny, vše soustředěné v jedné budově téměř v centru města s vynikajícím přístupem a dostačující parkovací plochou. Nyní můžeme po desetiletích říct, že město Vizovice poskytuje slušný zdravotní servis pacientům na evropské úrovni.

Začne se v dohledné době realizovat stavba nového autobusového terminálu, který by zajistil úspěšnější propojenost dopravy ve Vizovicích a okolí? Podařilo se získat na projekt peníze?

K tomuto dotazu nevím, jestli Vám přesně odpovím. Myšlenkou dopravního terminálu byla snaha koordinovat autobusovou dopravu společně s vlakovým dopravcem. Studie byla vypracována v roce 2011 a vzhledem k poměrně vysoké realizační částce je zatím v nedohlednu. Jako reálnější se však jeví projekt KORIS (Komplexní, odbavovací, řídící a informační systém veřejné hromadné dopravy) ve Zlínském kraji, do kterého je zapojeno i město Vizovice. Technickým řešením pro naše město by měla být elektronická informační tabule na autobusovém nádraží, která by měla informovat cestující o požadovaných spojích. Realizace by měla proběhnout v letech 2014 -2015.

V polovině dubna získaly Vizovice dotaci ze státního fondu infrastruktury na realizaci akcí z programu určeného ke zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupňování osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Kdy se s realizací začne? Jaké je celková výše dotace a co koncertně z ní bude realizováno?

Jistě máte na mysli dotaci ze SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury). V letošním roce nám byla přidělena dotace ve výši cca 70% alokačních prostředků na rekonstrukci chodníku kolem silnice I. třídy I/69 (směr Vsetín). Kromě této rekonstrukce chodníků budou v rámci této akce rovněž vybudovány bezpečné přechody s nasvícením. Realizace by měla proběhnout v podzimních měsících.

Na co byste občany do Vizovic o prázdninách pozval?

Tyto řádky píši v době, kdy skončil 11. ročník festivalu Master´s of Rock. Dle prvních informací se této akce zúčastnilo přibližně přes dvacet tisíc návštěvníků, kteří zde ve Vizovicích strávili příjemné čtyř denní posezení při poslechu rockové hudby. V současné době probíhá 46. ročník  Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby, a to tradičně v prostorách reprezentativního sálu státního zámku ve Vizovicích. Návštěvníky mohu pozvat na 26. července, kdy zde přivítáme Felixe Slováčka a Borise Krajného. V závěru prázdnin jste srdečně zváni na 46. ročník Vizovického trnkobraní, který proběhne ve dnech 23. – 24. 8. 2013 v areálu likérky R. Jelínek. Nedělní program s volným vstupem proběhne v areálu Sokolovny a ponese se v duchu jak lidového folklóru, tak v duchu The Bugles – The Beatles revival.

Pozdrav z Vizovic a hezké prožití prázdnin a dovolených Vám přeje starosta Ing. Roman Persun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…