Starosta Vizovic: Ryzí demokracie neexistuje, je pouze naší lidskou představou

15.11.2013 7:46

V každé vládě jsou jedinci s autokratickými tendencemi a ČR se podle slov Romana Persuna (Hnutí nestraníků) chová jako bezprávní stát. Podle čeho tak soudí? Vizovice se staly podnikatelsky nejpřívětivějším městem Zlínského kraje a nás tak zajímalo nejen to, co stojí za tímto úspěchem, ale také to, jak přívětivým místem jsou Vizovice pro obyvatele a co zde naopak nejvíce postrádají.

Starosta Vizovic: Ryzí demokracie neexistuje, je pouze naší lidskou představou
Foto: Archiv RP
Popisek: Starosta Vizovic Ing. Roman Persun (hnutí Nestraníků)

Česká republika se dle vašich slov chová jako bezprávní stát. Můžete tuto myšlenku více rozvinout? Jaké mechanismy například postrádáte?

Základním principem západního demokratického systému je právní stát, opírající se o zákon, kdy žádný subjekt nestojí nad zmiňovaný zákon a demokracie vlády lidu je založena na vládě zákona. Proto hovořím o chování našeho státu jako bezprávním, protože v praxi jsou tyto principy porušeny. Jednotlivé kauzy našich politických špiček jsou v rámci vyšetřování příkladem porušovaní těchto principů, do kterých je propletena korupce, kmotrovství, nadstranickost. Každý den jsme v médiích informování o různých způsobech porušování zákona, kdy v mnohých konkrétních případech je pachatel usvědčen a známý, ale přesto jeho tvář je zakryta, aby zůstal veřejnosti anonymní z důvodů osobní ochrany a lidských práv. Někdy mám pocit, že náš v uvozovkách právní stát více ochraňuje osobnost, která porušila základní principy právního státu, tedy zákon, než osobnost, která žije v mezích zákona. Mechanismy jsou v rámci fungování právního, demokratického státu jasně a striktně dány. Bude potřeba odstranit výše zmiňované propletence korupcí, kmotrovství a dalších lidských nešvarů.

TOP 09 se před volbami vymezovala také vůči prezidentovi. Karel Schwarzenberg řekl, že TOP 09 zachraňuje demokracii před Milošem Zemanem, Miroslav Kalousek jej přirovnal k Putinovi. Jak se stavíte k těmto vyjádřením? A domníváte se, že je u nás demokracie ohrožena? Proč?

Než se dostanu k Vaší otázce, tak se s Vaším dovolením vrátím do druhého kola prezidentských voleb. Za svoji osobu jsem rád, že se mohu považovat politicky za neutrální osobu, ani doprava, ani doleva. Stále jsem přesvědčen, že naše cesta k cíli by měla být přímá bez levotočivých či pravotočivých odboček. V prvním kole jsem měl jistého kandidáta, který neprošel do druhého kola a pokud jsem byl pevně rozhodnutý, že chci podpořit první přímé prezidentské volby, tak jsem musel zvážit všechna pro a proti kandidátům, jak Miloši Zemanovi, tak Karlu Schwarzenbergovi. Bedlivě jsem sledoval jejich duely a rozhodoval se… Snažil jsem se nehodnotit jejich polistopadovou politickou cestu, která byla u obou kandidátů pestrá, u pana Zemana od ČSSD k zemanovcům a pana Schwarzenberga od US-DEU, ODA k TOP 09 a jeho ideologickému postoji ke konzervatismu, ke kterému se hlásí, byť jiní jej považují spíše za liberála. Přesto si myslím, že pokud vážně beru za své pravou podstatu konzervatismu – kladoucí důraz na řád, autoritu, tradici, vlastenectví, rodinu, náboženství, soukromé vlastnictví, tak by měla člověku, který tuto ideologii vyznává, být vlastní. V našem předlistopadovém totalitním režimu žilo mnoho rodin, které nesympatizovaly s žádnou stranou ani ideologii a přesto si zachovaly i po sametové revoluci ty správné hodnoty a nemusíme je nazývat právě konzervativní. Zůstaly lidmi s pravou lidskou tváří, vlastenectvím, hodnotami upřenými na rodinu jako základ společnosti a státu. Mnohé rodiny musely snášet mnohá příkoří totalitního režimu a přesto pro ně mělo vlastenectví větší hodnotu než volba emigrace.

Na druhé straně zde byly skupinky levicově orientovaných danou ideologií, možná některých, kteří v ní věřili a jiných spekulativních s vizí vlastního prospěchu. V každém případě, ani jedno z výše zmiňovaného nebyl ten správný bonus pro kandidáty přímé prezidentské volby.

A nyní k Vaší otázce. Slovo demokracie, tedy vládu lidu, jistě nelze zaměňovat s autokracií. Osobně si myslím, že po sametové revoluci mělo hodnotově slovo demokracie v životě českého národa svůj pravý význam jenom chvíli. V žádném případě nejsem zastáncem totalitních režimů, ale pokud společně soutěží více demokratických ideologií, tak stejně má vítězná ideologie tendenci sklouznout do autokratických hodnot. Není to ani o ideologiích, ale o touze člověka jednat autokraticky. Vezměme porevoluční vlády, v každé se vždy našli jednici s autokratickými tendencemi a pan Kalousek není výjimkou. Nebo naopak, vraťme se k nedávným volbám do Poslanecké sněmovny a k autokratickým ambicím některých poslanců. Ryzí demokracie neexistuje, je pouze naší lidskou představou. Zda-li TOP 09, nebo někdo jiný, nás měl zachránit před porušením pravých hodnot demokracie? Vítězství pro demokracii není v žádné politické straně ani ideologii, ale opakuji, pouze v pravé hodnotě člověka, jeho osobní zodpovědnosti a spravedlnosti vůči druhým. Pak teprve lze hovořit o demokracii.

Vizovice se staly podnikatelsky nejpřívětivějším městem Zlínského kraje. Co podle vás stojí za tímto úspěchem?

V letošním roce se konal 6. ročník srovnávacího výzkumu „Město pro byznys“, ve kterém město Vizovice získalo první příčku jako podnikatelsky nejpřívětivější město Zlínského kraje. Za tímto úspěchem stojí otevřenost zaměstnanců naší radnice, vyjádřená hlavně svojí vstřícností. Všichni dobře víme, že ne vždy tak na radnicích bývá. Vážím si jejich odbornosti, kterou dokážou náležitě a včasně aplikovat do praxe nejen pro spoluobčany našeho města a obcí v rámci našeho ORP, ale i podnikatelské subjekty. Letošní motto srovnávacího výzkumu nesoucí se v duchu: „Radnice s podnikateli na jedné lodi“ není pro naše město utopií, ale plodnou spoluprací obou subjektů. V letošním roce si naše město rovněž mohlo připsat 1. příčku – Cenu týdeníku Ekonom za přínosnou spolupráci s radnicí. Tato cena oceňuje firmu, která pro město dělá víc, než je náplň její práce. Byla oceněna lékárna pana PharmDr. Bohumila Hanáka z Vizovic. Vynikající spolupráce s naší radnicí a finanční podpory pana PharmDr. Bohumila Hanáka si upřímně vážíme.

Podnikatelům i firmám se ve Vizovicích líbí. Jak se zde ale líbí obyvatelům? Mají pracovní příležitosti vliv i na demografický vývoj ve městě? A jaký je zde věkový průměr?

Mohu potvrdit Vaše slova, že podnikatelským subjektům se ve Vizovicích skutečně líbí, byť je Valašsko v našich očích vnímáno jako kraj, kdy lidská píle ve vztahu k obdarovanosti přírody musí být podstatně větší než v jiných krajích. Ale jak se lidově říká, nám Vizovjanům, Valachům přirostla hrouda k srdci, o to víc máme vřelejší vztah k našemu kraji. Všeobecně je známo, že oblasti se slabým ekonomickým potenciálem, průmyslovou výrobou či zemědělstvím způsobují vylidňování daných oblastí. Mladší produktivní populace má tendenci odcházet za prací do ekonomicky výhodnějších oblastí. Jsou případy obcí, kdy věkový průměr je nad hranicí věku seniorů. Město Vizovice svým počtem obyvatel k aktuálnímu datu 12. 11. 2013 čítá 4.692 obyvatel, z toho ve věku od 0 do 17let – 886 obyvatel, od 18 do 59let – 2.750 obyvatel a od 60 do 99 let – 1056 obyvatel. Můžeme hovořit o vyváženosti jednotlivých věkových skupin našich spoluobčanů. Z pohledu statistiky počtu obyvatel z minulých let se jedná o stabilní stav.

A co občané ve Vizovicích nejvíce postrádají?

Na Vaši danou otázku může být širší spektrum odpovědí. Zůstanou však u těch nejzákladnějších potřeb, které by měly být standardem v dnešním 21. století. Vzhledem k počtu obyvatel v porovnání s jinými městy přibližně stejné velikosti postrádáme ve Vizovicích více konkurenčních obchodních center. Byli bychom vděčni, kdyby zde byla příležitost a možnost vstupu dalšího obchodního řetězce. Jeden obchodní řetězec v centru města a s nevyhovujícími parkovacími místy je nedostačující. Průjezdnost městem se pohybuje v počtu 7 – 10 tis. vozidel za den. Jistě bychom byli vděčni za obchvat města, který však z důvodu terénní členitosti našeho města není možný. Naši spoluobčané by jistě přivítali rekonstrukci stávajících chodníků a komunikací, vše je však otázkou peněz. Věříme, že do budoucna budeme schopni postupně plnit požadavky a přání našich spoluobčanů.

Byť jste vy osobně podpořil záměr investovat do rekonstrukce koupaliště, po němž volají i občané, nezískal jste podporu v zastupitelstvu, které na rekonstrukci nemá finance. Problém se tak táhne již druhé volební období. Domníváte se, že dojde ještě v tomto volebním období k posunu? Neuvažovali jste o dotaci, nebo nepomohla rozpočtu města novela RUD?

Ano, byl jsem podporovatelem rekonstrukce koupaliště ve Vizovicích, ale plně respektuji rozhodnutí členů zastupitelstva posunout tuto problematiku do dalších let. Jestli se podaří ještě v tomto volebním období, nedokážu posoudit. Nyní jsme ve fázi přípravy rozpočtu pro rok 2014 a jestli se bude hledat společná cesta a možnosti financování tohoto projektu, nevím. Jsem ale osobně přesvědčen, že tato služba pro občany města by měla být do budoucna realizována. Všeobecně je známo, že koupaliště jsou ekonomicky ztrátová. Je mnoho jiných služeb, které nejsou výdělečné pro město, ale přesto jsou zachovány z důvodu zachování určitých kvalit našich životů. Novela rozpočtového určení daní byla pro naše město pozitivní a přinesla do městské kasy několik milionů navíc. Toto navýšení momentálně řeší dofinancování realizovaných projektů či případně k dokončení různých investičních akcí. Není vyloučeno, že v období let 2015 a dále bude možné přemýšlet o hledání  finančních prostředků pro koupaliště. Jestli formou peněžního úvěru, dodavatelsky, nebo případnou dotací, pokud by byla vypsána nějaká výzva v plánovacím období 2014 – 2020, která by nám umožňovala využít dotační prostředky právě na tento účel, se uvidí.

Cestovní ruch patří mezi palčivé problémy kraje. Je to i případ Vizovic?  A co se vy osobně snažíte dělat pro jeho podporu?

Cestovní ruch se vždy odráží od možností, které daný kraj nabízí. Každý kousek naší země má svá specifika a zvláštnosti, tudíž každá obec může nabízet své jedinečnosti a originalitu, které jsou dány geografickými podmínkami, historií, kulturními památkami či lidovými tradicemi. I naše město má svá specifika. Každý, kdo slyší pojem Vizovice, tak se mu hned vybaví tradiční slivovice, lidové umělecké pečivo, Vizovické zámecké kulturní léto A. Háby, vizovické Trnkobraní a nebo Master´s of Rock. Je snahou města prostřednictvím informačního centra, webových stránek, případně jinou medializací přilákat co nejvíce turistů k poznání  Vizovic a malebného Valašska s cílem zachování kulturního dědictví a lidových tradic našeho regionu pro současnou i budoucí generaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…