Starosta Vrchlabí: Byrokratická nařízení vlády často postrádají selský rozum

17.05.2015 10:59

Stát nám ukládá takové množství povinností a úkolů, které ale sám neplní, říká pro naše stránky dlouholetý starosta Jan Sobotka (BPP). Posteskl si také nad špatnou komunikací s vládou. Většinu v zastupitelstvu nemá Sdružení Zvon poprvé, nikdy ještě nebyla ale tak výrazná jako nyní. Jak toho bude chtít využít? Nejen to zajímalo naši redakci.

Starosta Vrchlabí: Byrokratická nařízení vlády často postrádají selský rozum
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Vrchlabí Jan Sobotka

V komunálních volbách jste jednoznačně obhájil mandát starosty. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Udržet provozní výdaje města, tak aby zbyl dostatek prostředků na investiční výstavbu. V ní stanovit správné priority, a tím udržet tempo rozvoje města.

Sdružení Zvon, které jste vedl do voleb, získalo více než 55 % hlasů a v zastupitelstvu máte 14 z 21 mandátů. Většinu jste měli sice již v předchozím volebním období, nikoliv ale tak velkou. Vnímáte to jako svou výhodu? A budete se ji snažit nějak využít ve prospěch města?

Vnímám to jako výhodu s možností pracovat více koncepčně. Náročnost práce to nijak významně nesnižuje, vše je nutné řádně připravovat a projednávat. Vnímám, že je snazší prosazovat v rámci zastupitelstva města priority vydiskutované v rámci volebního programu i programového prohlášení zastupitelstva.

Jakým způsobem se do rozhodování snažíte zapojit nejen ostatní zastupitele, nýbrž i občany?

Myslím, že v našem městě jsou velmi aktivní komise při radě města, a zde probíhá potřebná diskuse. Hlavní objem práce je svěřen radě města, která vše připravuje pro rozhodování zastupitelstva.

Jak často, při jakých příležitostech, se setkáváte s občany? A mohou se vás v případě potřeby obracet 24 hodin denně?

V kontaktu s občany jsem denně při různých příležitostech nebo jen tak na ulici, při potkávání. Mohou se na mě obrátit kdykoliv, ale jsem rád, když respektují to, že mám také svoji rodinu a potřebuji někdy čas na regeneraci a tzv. dobití baterek.

V uplynulém volebním období se vám kvůli nevyřešeným majetkoprávním vztahům, ale i financím nepodařilo vybudovat venkovní bazén. Na kolik je pro vás nadále projekt prioritní a jaké si dáváte šance na úspěch?

Je to stále naší prioritou. Chtěli bychom v tomto volebním období už začít stavět.

Starostou jste již od roku 1998, což je dlouhá doba. V čem se podle vás za tu dobu proměnila politika k lepšímu či horšímu?

Doufám, že nejsem příliš naivní optimista, když řeknu, že pomalu dochází k pozitivní kultivaci způsobu jednání.

Kde vidíte aktuálně největší nedostatky politiky na komunální úrovni?

Právě prožívám období, kdy přemýšlím, jestli všechny  byrokratické překážky, které lidem stavíme, již nezpůsobí ztrátu „selského rozumu“. Současně s tím je nutné říci, že stát nám ukládá takové množství povinností a úkolů, které ale sám neplní. Viz postoj „prezidentské kanceláře“ k zákonu o svobodném přístupu k informacím nebo to, že ministerstva na naši korespondenci odpovídají v řádu několika měsíců nebo vůbec.

A co vám jako starostovi nejvíc stěžuje práci?

Neustálé kontroly všeho druhu.

Uvítal byste posílení svých pravomocí? A pokud ano, můžete být konkrétnější?

Nemám přesnou představu, ale pokud by jednou přišly pravomoci a k tomu i peníze, to bych přivítal. Jinak jde o povinnosti, ne o pravomoci.

Předchozí vláda byla často kritizována za špatnou komunikaci s regiony. Souhlasíte? A jak byste nyní hodnotil v tomto kontextu Sobotkovu vládu?

Nic se nezměnilo, ale na to máme kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…