Starosta Zábřehu: Tento pád vlády vejde do dějin

16.07.2013 8:26

Starosta František John (KDU-ČSL) doufá, že se ze současné situace nepoučí nástupci i v tom špatném smyslu a že nebudou opět posilovat svůj vliv u policie. Nepochybuje také o tom, že se v příštích parlamentních volbách dostane KDU-ČSL do Poslanecké sněmovny. On sám zatím nemá ambice do Parlamentu kandidovat a baví jej práce starosty. Jaké investice ale čekají Zábřeh v druhé polovině roku? Do jaké míry trápí obyvatele problémy s nepřizpůsobivými? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Zábřehu:  Tento pád vlády vejde do dějin
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Zábřehu RNDr. Mgr. John František, Ph.D.

Pane starosto, jak hodnotíte celou kauzu, která nemá v našich novodobých dějinách obdoby? A domníváte se, že budou ještě další obvinění?

Tento pád vlády vejde do dějin, vždyť se za ní uvolnily ruce policii a ta pak mohla rozšířit pole své působnosti i na nejvyšší politické kruhy. Policie tím získala kredit a myslím, že to ctí i politiky, kteří stav hájení, který byl zaveden v minulých letech, zrušili – byť na to sami doplatili. Jen doufám, že se z toho jejich nástupci nepoučí v tom špatném slova smyslu a že nebudou opět posilovat svůj vliv u policie.  Případ také dokládá, jak je potřeba mít v týmu lidi nejen schopné, ale současně i poctivé.

Prezident Zeman se i přes nevůli parlamentních stran rozhodl jmenovat úřednickou vládu. Domníváte se, že se jí podaří získat důvěru? Někteří starostové neskrývají také své obavy z možného rozpočtového provizoria a dopadů na obce či města. Souhlasíte?

Myslím si, že vláda důvěru nezíská a jí připravený rozpočet nese velké riziko, že jej Parlament neschválí. To by mělo skutečně negativní dopady nejen na investiční akce státu, ale i na rozpočty měst a obcí.

Starostou jste byl zvolen za KDU-ČSL. Mandát předsedy strany nedávno obhájil Pavel Bělobrádek. Jste rád? A jak byste jej jako předsedu hodnotil? Domníváte se, že se mu podaří dostat stranu zpět do Parlamentu?

Pavel Bělobrádek se ve své pozici předsedy strany osvědčil, o návratu KDU-ČSL pod jeho vedením do dolní komory Parlamentu nepochybuji. Navíc právě kauzy posledních měsíců spolu se vzrůstající nedůvěrou veřejnosti v politiku obecně, kterou tyto události vyvolávají, nasvědčují tomu, že se do politiky musí vrátit základní hodnoty a že po nich snad začíná být ve společnosti hlad, a právě zde máme co nabídnout. Největší rezervy má strana v představení svého programu zvláště mladé generaci, tu má ale právě Bělobrádek šanci oslovit.   

Neměl jste vy osobně ambice kandidovat do vyšší politiky? Proč? A co je vaší prioritou či cílem jako starosty do konce volebního období?

Práce starosty města Zábřeh mě baví a naplňuje, velké úsilí ale zabírá řešení problémů přecházejících z dřívějších let. Cílů a záměrů je vždycky víc než financí a jejich realizace bude odvislá od finančního plnění rozpočtové stránky města a dotační úspěšnosti. K naplnění vizí je dlouhá cesta přesahující jedno volební období, proto své poslání vidím v Zábřehu. Pokud budu kandidovat v parlamentních volbách, tak především s cílem touto formou podpořit kandidátku jako celek.

Jaké hlavní investice město čekají v druhé polovině roku?

V současné době se stavebně rozjíždí akce "Zateplení ZŠ Severovýchod" v objemu 18,5 milionů korun, na kterou město získalo dotaci z operačního programu Životní prostředí 9,5 milionů. Chystá se soutěž na akci "Rekonstrukce Masarykovy školy pro potřeby Základní umělecké školy ZábřehL, objem je cca 50 milionů, dotace z regionálního operačního programu 15 milionů. Stavět bychom rádi začali v říjnu letošního roku a stavbu o prázdninách příštího roku dokončili. Největší akcí je ale rekonstrukce kanalizace, kterou má s podporou evropských fondů realizovat společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk. Projekt se týká pěti měst, v Zábřehu se počítá s rekonstrukcí 13,4 km kanalizace a vybudováním 22,8 km nové kanalizace ve finančním objemu téměř 700 milionů bez DPH, z toho dotace je 520 milionů a podíl města 75 milionů. Na zajištění financování si město bere úvěr, ten právě soutěžíme. Optimální by bylo začít již letos na podzim, akce musí být hotova do září roku 2015. Jestli se ale vůbec začne, není stále jisté, nad projektem visí celá řada otazníků.

Jak jste loni uvedl pro naše stránky, v rámci infrastruktury by mělo město ve spolupráci s krajem vybudovat kruhový objezd před kulturním domem, jenž by měl být financovaný prostřednictvím Olomouckého kraje z Regionálního operačního programu Střední Morava. Jak to s projektem nyní vypadá?

Kruhový objezd garantuje Olomoucký kraj, je zařazen mezi projekty podpořené v rámci Regionálního operačního programu Střední Morava. Letos na podzim by se měla akce soutěžit a příští rok realizovat. Roční skluz je dán tím, že se nepodařilo akce v takovém velkém finančním objemu, jejichž je projekt součástí, kraji předfinancovat. Což je pádný důvod; pro Zábřeh je výhrou, že se podařilo akci zařadit do priorit kraje a následně pro ni získat evropskou dotaci.

Problémem mnohých měst je problém s nepřizpůsobivými.  Jak byste situaci hodnotil v Zábřehu?

Naštěstí se u nás nejedná o početnou komunitu, byť jejich aktivita je co do ztrát drahých kovů a litiny značná. Problémy přinesla změna zákona, kdy se ubytovávání těchto skupin stalo zajímavým byznysem, zde jsem se obrátil na poslance, aby došlo ke změně. Schválili jsme vyhlášku, na základě které máme k dispozici alespoň evidenci ubytovaných. Obecně vidím jako další obrovský problém bezdomovectví mladých lidí bez jakéhokoliv rodinného zázemí, kteří často do této situace upadnou hned po většinou nedostudované škole a jejich perspektiva je různě přebývat po ubytovnách a azylových domech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…