Starosta Zelených a dům, jehož konce nedohlédneš. Příběh z Prahy 4

19.04.2016 10:35

Boj developerů a investorů se zástupci města a občany doprovází již po staletí výstavbu snad každého domu v Praze. Aktuálně jde například i o plánovanou stavbu čtrnáctipodlažního domu v Praze 4 Kubištově ulici, proti které místní houfně podepisují petici. Tu mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Starosta Zelených a dům, jehož konce nedohlédneš. Příběh z Prahy 4
Foto: archiv SZ
Popisek: Petr Štěpánek, kandidát Strany zelených

Čím je stavba větší a blíž historického centra, tím je boj ostřejší. Nových rozměrů dostává tento boj poslední čtvrtstoletí, kdy je do širokého posuzování zvaná veřejnost, které se nová stavba nějak dotýká, včetně různých zájmových organizací, a kdy developeři se snaží za každou cenu zastavět jakýkoliv volný metr pozemku. Pod velký tlak se tak dostávají ti, kteří mají o stavbě rozhodnout. A protože nové stavební předpisy v Praze jsou stále spíše vyhraněným politickým bojem, než funkčním nástrojem při rozhodování, lze se dočkat i velkých překvapení.

Jedno takové hrozí v Praze 4 v Kubištově ulici. Radnice by právě nyní měla rozhodnout o čtrnáctipatrové stavbě v blízkosti stávajících desetipatrových obytných domů, což vyvolává vzrušenou debatu a nesouhlas nájemníků z domu, který je nové plánované výstavbě nejblíž. Zajímavostí je, že o stavbu nového domu se bojuje již od února 2013, kdy odborná organizace územního plánování - Útvar rozvoje hl. Města Prahy - vyjádřil nesouhlas se záměrem stavět takto projektovaný dům.

Od té doby se útvar rozvoje města sice transformoval do Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, na zamítavém stanovisku ani na kritizovaném projektu se ale nic nezměnilo.

Stávající domy, které by měly být plánovanou novou výstavbou dotčeny nejvíce, se nachází poblíž Zeleného pruhu ve smyčce ulice Kubištova. Nejvíce bude stavbou dotčen dům 1102 Kubištova 1. Obyvatelé nejen tohoto dobře vypadajícího domu si stěžují například i na plánovanou kavárnu, která má v rámci tohoto projektu vyrůst na místě stávajícího vyasfaltovaného hřiště na míčové hry, které je hojně po celý den využíváno. Chodí si sem hrát i děti z blízké mateřské školky.

A co přesně místním vadí? Zvýšení exhalací, nedostatek parkovacích míst, zničení přírodního hnízdiště netopýrů, výjezd z podzemních garáží a mnoho dalšího. To mimo jiné stojí v petici, kterou obyvatelé ve velkém podepisují. Jak se nám navíc podařilo zjistit, v rámci boje (nejen) proti developerům vznikl spolek Zelený pruh Podolí. „Zajímáme se o palčivá témata dotýkající se našeho okolí, zejména o plán a realizaci námi nechtěné a rozporované rozsáhlé výstavby v lokalitě Zelený pruh - kauza Bytový dům Kubištova," stojí na oficiální stránce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…