Starosta Železného Brodu: Tomáš Halík by byl přínosem pro kultivaci politického prostředí

05.09.2014 14:03

Pohledy na věc, které mohou podnikatelé do politiky přinést, jsou fajn, mohou ale také akcelerovat cestu do pekel, varuje starosta André Jakubička. Obavu z nich však nemá a je přesvědčen, že hnutí Občané po změnu - pro změnu občané jde do voleb se střízlivým a reálně propracovaným plánem na další čtyři roky. Jak ale hodnotí své současné působení v čele radnice? Nejen na to se ptala naše redakce.

Starosta Železného Brodu: Tomáš Halík by byl přínosem pro kultivaci politického prostředí
Foto: Redakce
Popisek: starosta Železného Brodu Jakubička André (hnutí Občané po změnu - pro změnu občané)

Komunální volby jsou za dveřmi a i vy byste chtěl obhájit váš mandát. Z obavy, že by ale od vás železnobrodské strany opisovaly, jako při posledních volbách, jste nám vaše priority začátkem roku prozradit nechtěl. Učiníte tak nyní?

Ano, jdeme do voleb zase naplno. Nabízíme nové téma pro Železný Brod, které jistě způsobí silnou diskuzi, ale nyní je pořád příliš brzy na jeho zveřejnění. Omlouvám se… Nabídneme ale řešení i mnoha dalších problémů, jako je rekonstrukce Malého rynku a památkové zóny Trávníky, výstavbu cyklostezky GW Jizera, pokračování v intenzivních opravách bytového fondu a veřejných prostranství, nebo chceme udržet silnou podporu sportu, společenskému životu a kultuře. Náš program není plný nadnesených a často nerealizovatelných slibů. Naopak, je to střízlivý, ale také reálný pracovní plán na další čtyři roky.

Máte také v rámci blížících se voleb obavy z nových stran či hnutí?

Nemám. Především v komunální politice jde spíše o konkrétní lidi než o názvy stran či hnutí. A to pro Železný Brod platí dvojnásob vzhledem k jeho velikosti. Každý tu zná každého.

I podle posledních průzkumů zůstává nejpopulárnější stále hnutí ANO. Čím si to vysvětlujete? A domníváte se, že má hnutí budoucnost a udrží se na politické scéně déle než jedno až dvě volební období? Proč?

Na rovinu: Neříkám, že jsem sympatizant hnutí ANO. Prozatím se v něm neměla většina lidí čas a šanci zorientovat. Myslím si, že časem obliba tohoto hnutí bude klesat. A to tak rychle, jak rychle se budou množit prohry, blamáže a osobní skandály.  

Po úspěchu Andreje Babiše se také podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Co vy na to? Jaké to podle vás může mít důsledky pro občany a politiku?

Pohledy na věc, které mohou právě podnikatelé do politiky přinést, jsou fajn. Důležité je, jaké mají úmysly. Pokud by byly nekalé a hnány vlastním prospěchem, je to akcelerovaná cesta do pekel.

Dle vašich slov se vám podařila prosadit téměř většina vašich programových priorit. Přesto, je něco, co se vám nepodařilo? A pokud ano, proč?

Už jsem o tom mluvil. Především je to rekonstrukce Malého rynku, našeho druhého náměstí a v Brodě jediné veřejné plochy, která má šanci fungovat jako setkávací živé místo. Je zároveň srdcem památkové zóny a turistického ruchu. Moc stojím o to, aby se rekonstrukce realizovala co nejdříve. My jsme dotáhli věc do podoby finální projektové dokumentace.

Setkáváte se v souvislosti s volbami s negativní kampaní? Co si o ní myslíte?

Ale ano. Celé volební období někdo vypouští balónky, fámy a pomluvy. Někdy mě dokonce pobaví. Třeba když se vás občané ptají, proč jsme zrušili tradiční Železnobrodský jarmark. A on už ve skutečnosti několik hodin probíhá… Nevadí mi ale kritika věcí, které si ji zaslouží.

Častým návštěvníkem města je Tomáš Halík, který sem dojíždí nejen na poutě, ale i besedy. Nedávno se nechal slyšet, že nevylučuje sovu kandidaturu na Hrad. Co vy na to?

Věřím, že je to člověk poctivý a moudrý. Byl by přínosem pro kultivaci politického prostředí.

Co způsobuje průtahy kolem stavby dopravního terminálu ve městě a kdy by měl být dokončen?

Intenzitu pracovního nasazení na stavbě terminálu bych si představoval úplně jinak, než nám předvádí zhotovitel stavby firma Syner, s. r. o. I když je pravda, že finální termín dokončení terminálu zatím nevypršel, je to 31. 10. 2014. Myslím, že to nejhorší, co se může stát, je, že se nám stavba díky nedodržení termínu a následným sankcím zase o něco zlevní.

Soustředíme se nyní na část v Nádražní ulici. Prioritou je zprovoznit provizorně část u vlakového nádraží tak, aby zde mohla od 1. 10. fungovat náhradní autobusová doprava, protože na trati Železný Brod - Semily bude výluka.

Způsob stavění v Čechách je vůbec dost nešťastný a hodně v tom hraje roli zákon o zadávání veřejných zakázek. Firma nejprve musí jít až na krev (nebo ještě níž), aby uspěla ve výběrovém řízení, a potom se snaží vytlačit v rámci jakýchkoliv změn a problémů na stavbě vícenáklady. Je to psychologická válka. Neoprávněné vícenáklady ale nesmíme zase připustit my.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, rád byste se jednou vrátil k podnikání, kde je prostředí oproti politice přece jenom přirozenější. Proč jste se tak vlastně rozhodl kandidovat a co vám práce starosty dala?

Práce starosty je ohromná škola. Rozvíjí vás po všech stránkách. Šel jsem do toho, protože jsem chtěl věci reálně měnit, zlepšovat, směrovat. Vyšel jsem z prostředí občanského sdružení, které zlepšovalo život jedné vesnice. Nebyl jsem spokojený s tím, jak si radnice vedla. Myslím, že každý vidí, že Železný Brod šel za ty čtyři roky nahoru, a to téměř ve všech oblastech. Starostování ale beru jako dočasnou službu lidem. Myslím, že nyní prostě mám co nabídnout a mám chuť to dělat. I když skloubit práci starosty s fungováním jako otec čtyř kluků je někdy dost náročné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…