Starosta Železného Brodu: Bojím se o naši demokracii

15.09.2013 11:02

„Bojím se o naši demokracii od té doby, co pan prezident povýšil volbu prezidentskou nad veškeré další svobodné volby." Obává se také, že výsledek voleb je zjevně jednoznačný. Novým stranám moc šancí nedává. Co je ale jeho osobní prioritou do budoucna a na co se naopak mohou těšit obyvatelé Železného Brodu? Jaké investice radnice plánuje a jak on sám nahlíží na význam evropských dotací? I na to odpovídal našim stránkám André Jakubička (hnutí Občané pro změnu - pro změnu občané).

Starosta Železného Brodu: Bojím se o naši demokracii
Foto: Redakce
Popisek: starosta Železného Brodu Jakubička André (hnutí Občané po změnu - pro změnu občané)

Pane starosto, již za necelé dva měsíce nás čekají předčasné volby, ve kterých bude opět kandidovat několik nových stran či hnutí, např. hnutí Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie či Babišovo ANO. Jakou šanci, i po zkušenostech s VV, dáváte novým, malým stranám? A prozradíte nám váš tip na výsledek?

Obávám se, že výsledek voleb je zjevně jednoznačný. Bojím se o naši demokracii od té doby, co pan prezident povýšil volbu prezidentskou nad veškeré další svobodné volby. Vámi zmiňovaná hnutí mě nijak neoslovují, nečekal bych u nich velkou odezvu od voličů. Doba na přípravu kampaní byla pro ně příliš krátká. Nicméně i mezi novými uskupeními mohou být slušní a důvěryhodní lidé. Myslím, že dobrým příkladem může být, kdysi pro korupci tak kritizovaný Liberecký kraj, kde regionální hnutí zvítězila.

Město obdrželo dotaci na realizaci projektu přesunu autobusového nádraží k železnici, a pokud se nemýlím, již také vybralo dodavatele stavby. Kdy se však mohou občané na přestavěný terminál těšit? A přinese stavba nějaká výrazná dopravní omezení?

Pokud vše půjde dobře, mělo by se začít stavět od října tohoto roku. Promění se tak dvě důležité a zanedbané části města.  Minulý rok jsme se původně poměrně velkorysý projekt rozhodli předělat a celkově racionalizovat s cílem získat řešení úměrné potřebám a velikosti Železného Brodu. Tzn. že v části u vlakového nádraží odpadnou mj. dva kruhové objezdy, parkovací dům, železný tubus nad zastávkami. Tím se podařilo srazit náklady na cca třetinu a dotaci jsme získali.

Dopravní omezení nebudou nijak dramatická, tak tomu bude, až pokud kraj začne příští rok opravovat jediný most přes Jizeru. Opravit se ale musí.

Jaké další investice čekají město v druhé polovině roku?

V Brodě se nyní hodně staví. S podporou OPŽP probíhá zateplování dvou našich mateřských škol, poslední zateplíme nejdéle příští rok. Probíhá zateplování ZŠ Pelechovské. Všechny budovy tak nebudou jenom hezky opravené, ale i energeticky méně náročné, což uleví městskému rozpočtu do budoucna. Na panelovém sídlišti Jiráskovo nábřeží proběhne další etapa revitalizace. Vybudujeme zde nová kontejnerová hnízda a vznikne i několik desítek parkovacích míst, což vyřeší problémy s parkováním na trávníku a v blátě. Letos opravíme ještě několik místních komunikací a veřejné osvětlení ve třech našich místních částech.

Členství v EU má podle vašeho názoru své výhody i nevýhody. Jak ale nahlížíte na dotace? Považujete je za užitečný nástroj, či jen prostor pro nadbytečné projekty spojené často s korupcí, jak tvrdí kritici?

Jako starosta se snažím dotací využívat, byť je beru jako věc, která vytváří nepřirozené prostředí, navíc plné firem a organizací uměle živených na náročných administrativních procesech. Je na zodpovědnosti každého z nás, zda je využíváme na smysluplná témata a nepřipustíme korupci. Vše je o lidech. Když budete chtít krást, způsob a příležitost se vždycky najde. Zákony, vyhlášky a směrnice jsou sice nutnou, ale často chabou překážkou. Obecně bych byl spíše pro rozdělení maxima financí na co nejnižší správní úrovně, na kraje či na obce. Ty více rozumí problémům místních a jsou pod drobnohledem svých občanů. Rozumím ale i tomu, že se EU snaží některými dotacemi vyrovnávat rozdíly ve svých členských státech, anebo že existují dotace na nadregionální témata. Čím bude dotací méně, tím lépe.

Již podruhé odstartovaly v Železném Brodě o letních prázdninách Aktivní dny. Jaký je o aktivity zájem ze strany občanů? Jsou nějaké obzvlášť oblíbené? A projevuje se projekt také na návštěvnosti města?

Největší zájem ze strany Broďáků byl o to, zkusit si kovařinu nebo základy jezdectví. Pro turisty byly zase největším lákadlem hobby dílny na sklářské škole s navlékáním korálků.  Je příjemné, že počet návštěvníků v Železném Brodě každý rok roste. Aktivní dny jsou dobrým doplněním nabídky potenciálu našeho města na rozhraní Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš, který ve spojení s tématem skla a památkové zóny Trávníky - vesnice uprostřed města - funguje.

Příští rok nás čekají mimo jiné komunální volby. Máte i vy osobně ambice mandát starosty znovu obhájit a pokusit se následovat vašeho předchůdce, Václava Horáčka, který mandát obhájil 4 krát za sebou? Nebo jaké jsou do budoucna vaše priority? 

Práce starosty je práce náročná, rozvíjí vás, ale i deformuje. Rád se jednou vrátím k podnikání, kde je prostředí oproti politice přece jenom přirozenější. Tomáš Hanák nám při posledních komunálních volbách vymyslel heslo „Obrodu do Brodu“. Nyní dělám maximum pro rozvoj našeho města a chtěl bych, aby započaté „obrodné“ věci byly dotaženy do konce. Proto se budu snažit naše myšlenky prosadit i v rámci komunálních voleb.

 

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…