Starosta a senátní kandidát měl radost z odměny za třídění odpadu. Pořídíme za to Lavičku Václava Havla, jásal

05.10.2014 16:38

V komunální politice není rozhodně benjamínkem. Přesto existuje výzva, kvůli které je starosta Zbyněk Linhart z Krásné Lípy nejvyšší post ve městě ochoten opustit, přestože zde má jeho parta téměř politický monopol. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prozrazuje, jak jinak by chtěl dělat práci senátora, proč neroznáší koblihy a co říká na své konkurenty.

Starosta a senátní kandidát měl radost z odměny za třídění odpadu. Pořídíme za to Lavičku Václava Havla, jásal
Foto: archiv Zbyňka Linharta
Popisek: Zbyněk Linhart, senátor za STAN

Tento pátek dopoledne jste trávil na ústecké Větruši, kde se rozdávaly ceny vítězům v soutěži Skleněná popelnice. Jak jste spokojen?

No, abych nebyl spokojen. V celokrajské soutěži jsme obhájili první místo v separaci odpadů a to je fajn pocit. K tomu 50 tisíc korun pro město na mobiliář. Pořídíme za to Lavičku Václava Havla. Když ji mohou mít ve Washingtonu a už i v Praze... A navíc, kovovou část vyrábí umělecký kovář přímo u nás ve městě.

Čím je nejvýraznější město Krásná Lípa? Na co byste tam nalákal například mladé rodiny? Dobré umístění v soutěži Skleněná popelnice na to asi stačit nebude…

Skleněná popelnice nestačí, ale ukazuje, že tu věci děláme nadstandardně. Snažíme se obecně. Naše město má nově vybudovanou velkorysou veřejnou infrastrukturu na úrovni mnohonásobně většího města. Je sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko a je tu několik zajímavostí, například Dům Českého Švýcarska s interaktivní expozicí včetně kinosálu. Máme velký sportovní areál, zrekonstruovaný areál základní školy a všechny tři školky s dostatečnou kapacitou, kulturní dům - kino, dětská hřiště a podobně. Nový územní plán umožňuje další rozvoj a výstavbu. A máme kouzelnou krajinu okolo sebe. A vlastně i uvnitř města máme velké množství zajímavé zeleně a parků.

Co je podle vás největší odpad společnosti" či politiky?

Všechno, co je povrchní, nedůsledné, nedbalé, natož podvodné a když je toho moc. Platí to v politice více než v jiné činnosti.

Nyní jste starostou za Sdružení 2010". Co je to za uskupení?

V místních volbách už od roku 1994 kandidujeme společně ve sdružení nezávislých kandidátů na podpisy. Volby vyhráváme, a to absolutně, to znamená, že máme nad polovinu, například v právě končícím volebním období z pěti volebních stran máme 14 z 21 zastupitelů.

Nyní kandidujete za STAN s podporou TOP 09? To se tedy týká jen Senátu?

Do Senátu kandiduji jako nestraník za STAN s podporou TOP 09 a týká se to jen senátních voleb.

Na co jste ve své veřejnosprávní aktivitě nejvíce hrdý? Je to například spoluzaložení o. p. s. České Švýcarsko, Národního parku České Švýcarsko nebo něco jiného?

Jistě jsou to i aktivity kolem Českého Švýcarska. Ale mnoho aktivit ve městě. To důležité je, že se ukazuje, že rozvoj cestovního ruchu v regionu a z toho plynoucí podnikatelské a další aktivity začínají fungovat. S tím souvisí i proměna centra našeho města. Mimo jiné jsme zrekonstruovali Křinické náměstí, což se stalo Dopravní stavbou ČR roku 2010. Následně vznikl Lípa resort jako komplex, jehož součástí je i Aparthotel Lípa - Stavba roku ČR 2013. K tomu nový Křinický minipivovar a další. Velký sportovní areál, areál základní školy a sídliště. Zrekonstruované školky a zdravé finance města.

Starostou jste od roku 2002, i když s malou přestávkou (kdy chvíli starostoval Jan Kolář a vy jste opět získal nejvyšší post díky jeho rezignaci). Proč se o to pokoušíte opět? Je za tím nedodělaná práce, dobrý pocit z vysokého postu, seberealizace či co?

V minulých volbách jsme opět vyhráli, a to absolutně, a neměli jsme rozpracovaný žádný velký projekt, a tak jsme se dohodli, že po šestnácti letech ve vedení města si dám pár měsíců relativního volna. Nic jiného v tom není potřeba hledat. Jsme sehraný tým a tak neřešíme formality a politikaření. I když veřejná správa a především administrace evropských fondů je v naší zemi v troskách, stále nás baví realizace dalších a dalších projektů a zdolávání nových výzev.

Proč vás teď láka zrovna Senát? Vyměnil byste jej za starostování?

Kdybych byl zvolen do Senátu, nebyl bych dále starostou města. Lákají mě nové výzvy a především to, když se říká, že něco nejde. Pokusil bych se práci senátora dělat zásadně jinak a aktivně. V součinnosti se samosprávami, s aktivními lidmi, podnikateli v regionu a přenášet naše podněty a potřeby do centra. Je to jediná funkce volená přímo na osobu v relativně malém volebním obvodě.

Myslíte, že stávající senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD) nebo například Josef Zoser (PRO! Kraj) jsou tvrdá konkurence?

Oba už měli možnost něco předvést, tak ať voliči posoudí. Jako starostové máme k posouzení jejich činnosti blíže. Stávající senátor kandiduje za značku a to mu přináší jistý minimální výsledek. Josef Zoser se minule nedostal ani do druhého kola. Voliči rozhodnou. Budou volit buď více podle značky - politické strany - nebo podle výsledků práce.

Do telefonu jste říkal, že nemáte moc čas na běhání venku kvůli předvolební kampani. Kde se s vámi tedy v nejbližších dnech mohou lidé ještě setkat a případně si promluvit, seznámit s vašimi postoji a podobně? Nebo myslíte, že to, že vás znají jako starostu, je pro vás největší bonus, díky kterému nepotřebujete ani velké billboardy?

To platí, nedělám mnoho akcí na veřejnosti, neroznáším koblihy, perníčky či růže, protože mám hodně práce ve městě. Na rozdíl od mnohých jiných jsem tyto činnosti a nové dotace pro město nemohl odsunout a musím se jim věnovat. Nejsem manažer politické strany ani stávající senátor, který má spousty času na prezentaci. Občas se přidám k akci jiných, například v pondělí půjdu na besedu se seniory do Benešova nad Ploučnicí, s přáteli budu roznášet své noviny - Senátní Zbyňkoviny v Děčíně. Chci jet s lidmi do škol a do práce novým vlakem z Výběžku přes Bad Schandau do Děčína. Lidé mě možná neznají především v jižní části okresu osobně, ale doufám, že zvídavé jádro voličů dobře rozpozná především mé aktivity a výsledky práce v Krásné Lípě a Českém Švýcarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…