Starosta z ODS: Koalice by měla dovládnout do řádných voleb

19.06.2013 14:40

Podle starosty Mariánských Lázní Zdeňka Krále (ODS) není současná krize důsledkem "špatného" vládnutí, ale vedlejším produktem. "Obsazování míst v dozorčích radách, představenstvech, ve firmách ovládaných městy, kraji nebo státem, je běžná praxe a součást politických dohod.“ Stejně tak podle něj nebyl Petr Nečas špatný premiér. Kdo by jej měl ale nyní případně nahradit? A proč je kritický k postoji ministra zdravotnictví k lázeňství? S tím, ale i s problémy, které trápí občany města, se svěřil našim stránkám.

Starosta z ODS: Koalice by měla dovládnout do řádných voleb
Foto: Redakce
Popisek: Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS)

Pane starosto, jak vy osobně nahlížíte na současnou vládní krizi? Preferoval byste v současnosti předčasné volby, nebo se domníváte, že by měla koalice dostat možnost pokračovat ve vládě?

Současná krize není přímým důsledkem "špatného" vládnutí, ale vedlejším produktem. Osobní selhání nejbližší spolupracovnice premiéra paní Nagyové je vyřešeno rezignací premiéra a převzetím odpovědnosti. Obsazování míst v dozorčích radách, představenstvech, ve firmách ovládaných městy, kraji nebo státem, je běžná praxe a součástí politických dohod. Pokud toto má být trestné, tak nevím, jak by se měla politika dál vyvíjet. Je to běžná praxe i v Německu i jiných státech. Koalice by měla dovládnout do řádného termínu voleb příští rok.

Už tady těch mimořádných voleb a úřednických vlád bylo dost a nepřineslo to zemi nic dobrého. Tzv. úřednická vláda byla ta vůbec nejhorší, nic nerozhodla, jen zasekla sekeru hodně hluboko.

V důsledku kauzy skončil ve funkci předsedy strany a premiéra Petr Nečas. Jak byste jeho působení hodnotil? A kdo by jej měl podle vás nahradit?

Petr Nečas nebyl špatný premiér, jeho kladné přínosy pro stranu a stát se zúčtují až s odstupem času. K jeho nedostatkům patří nedostatečné charisma, nerozhodnost na začátku svého působení a přenechání prostoru konkurenci. Na druhou stranu je to jenom člověk a ten chybuje v práci i soukromém životě, ať hodí kamenem, kdo je bez viny...

Jaký dopad bude mít podle vás kauza na preference strany? Již před kauzou se ODS potýkala se ztrátou svých příznivců. Na druhou stranu pravdou je, že zatčení Davida Ratha ČSSD ve volbách nepoškodilo.

ODS si projde katarzí a pokud najde dost sil, aby se odrazila ode dna, naději má, jde o to, jestli voliči tuto značku zcela nezavrhnou. Je to podobná situace jako po "Sarajevu". Záleží na tom, jestli najde důvěryhodného lídra, osobně věřím paní Němcové.

České lázeňství se potýká s dramatickým poklesem zájemců o lázně, a to především v souvislosti s novou vyhláškou Ministerstva zdravotnictví, která neproplácí klientům lázeňský pobyt v takové míře jako doposud. Jak situaci vnímáte vy? Jaký dopad má úpadek lázeňství na město? A neobáváte se například podobné situace, jakou řeší v Jánských Lázní?

Ministr Heger ve svém nejdelším působení v resortu zdravotnictví napáchal ve vztahu k lázeňství mnoho škod. Asi by bylo lepší, aby se na tomto ministerstvu střídali ministři každý rok.

Pan ministr je rentgenolog a o lázeňství si myslí, že je k ničemu. Přitom nejde jen o léčbu, ale vše, co okolo toho funguje, služby, živnosti, zaměstnanost, rozvoj měst a regionů. Poslat takto unáhleně fungující odvětví ke dnu, je, ani nechci říct co. Tímto dáváme signál i zahraničním hostům, lázně asi jsou k ničemu, stát to neproplácí. Přitom právě zahraniční hosté v plné míře využívají přednosti lázní a přírodních produktů a procedur, vědí, co je dobré a jsou ochotni přicestovat mnohdy až ze vzdálených míst. Naštěstí v našem městě máme takových hostů zatím dostatek, takže na tom nejsme tak špatně jako v lázních, které byly zaměřené na domácí klientelu. Ale české lázně by měly být především pro Čechy.

Co dalšího aktuálně trápí obyvatele města, ale nejsou na to zatím peníze nebo to ani z pozice vedení města nejde řešit?

Obyvatele pozlobilo zvýšení daně z nemovitosti, ke kterému došlo letos v našem městě. Sáhli jsme k tomuto nepopulárnímu kroku, abychom byli vůbec schopni pokrýt vysoké náklady, které má město s udržováním lázeňského místa (parky, úklid, zimní údržba), také opravy komunikací, parkovacích ploch a veřejné zeleně v obytných částech města. Město prodalo všechny byty a příjmu z nájmu tudíž nemá. Příští rok však daň z nemovitosti opět klesne, zastupitelstvo 18. 6. přijalo korekce.

Jak vnímáte problémy v případě čerpání dotací ROP Severozápad a jaká je vaše úspěšnost v čerpání dotací?

Čekáme na proplacení 13 milionů na projekt Rekonstrukce centrální části parků z ROPu. Tyto peníze nám schází a museli jsme proto zvednout daně.V čerpání peněz z ROPu jsme byli celkem úspěšní, asi 60 milionů jsme získali na městské projekty, 70 mil. na krajské projekty ve městě.

Karlovarský kraj se bohužel těší zhoršující se pověsti v důsledku zchátralých památek, velkého množství vietnamských tržišť, prostituce, všudypřítomných rusky mluvících podnikatelů, kriminality cizojazyčných mafií apod. Jak se snažíte vylepšit image Mariánských Lázní? A domníváte se, že se kritika města týká?

To, co popisujete, se netýká Mariánských Lázní, je to čisté, bezpečné, upravené město. Nabízíme nádherně udržované parky svojí rozlohou největší v republice, řadu luxusních hotelů nebo zrekonstruovaných objektů .Opakovaně jsme získali ocenění Město pro byznys. Neznám v Česku hezčí a zdravější město pro život i podnikání či dovolenou a jezdím dost. Srovnání snese v cizině jen Lugano nebo St. Moritz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …