Starosta za ODS: Musíme se zbavit všech, kteří se zpronevěřili programu strany

22.11.2013 8:06

Koho by ale preferoval v čele strany? A jakou konkurencí je podle jeho názoru pro ODS do budoucna hnutí ANO? V čele města je od roku 2010 a je připraven mandát obhájit. V zastupitelstvu se věnuje mimo jinému životnímu prostředí a cestovnímu ruchu a nejen o problémech s resorty souvisejícími, ale i o aktuálním problému s bezdomovci, jsme hovořili se starostou Uherského Hradiště Květoslavem Tichavským (ODS).

Starosta za ODS: Musíme se zbavit všech, kteří se zpronevěřili programu strany
Foto: archiv KT
Popisek: Květoslav Tichavský (ODS), starosta Uherského Hradiště

ODS skončila s nejhorším výsledkem v historii voleb do sněmovny.  Co to podle vás znamená pro stranu? A co je podle Vás nyní třeba udělat proto, aby se ODS dostala opět na výsluní? V polovině ledna čeká také ODS volba nového předsedy. Koho byste preferoval vy osobně?

Pro naši stranu to znamená především důvod, proč se musíme změnit. Proč musíme získat znovu důvěru veřejnosti.

Abychom se, jak říkáte, opět dostali na výsluní, musíme se zásadně držet svého politického programu a zbavit se všech, kteří se tomuto programu zpronevěřili. To není čistě generační problém, to je otázka služnosti a poctivosti. Osobně jsem poznal paní Němcovou a mám k ní plnou důvěru, ale zrovna tak si vážím pana prof. Fialy. Kdo se stane předsedou, to je otázka volebního kongresu.

Heslem strany bylo ,,volte pravici“. Puncem pravicové strany se ale nyní honosí i hnutí ANO, které ve volbách skončilo těsně za vítězem. Považujete vy osobně hnutí za pravicový subjekt? Proč? A jakou konkurencí je podle vás pro ODS do budoucna?

Hnutí ANO je pro mne zatím nečitelný subjekt. Jestli je levicový, nebo pravicový, to se ukáže při sestavení vlády a vládního programu. Osobně se domnívám, že teď nelze předvídat, jak se budou poslanci tohoto hnutí chovat při hlasování v Parlamentu.

Ještě před vypuknutím vládní krize vyjádřil nyní exposlanec Bureš (ODS) pro naše stránky myšlenku, že v souvislosti s úbytkem členů ODS, budou spíše než sněmovní volby pro stranu důležitější volby komunální. ,,Každý, kdo na obci nějak funguje, tak si velmi jednoduše spočítá, jestli mu značka ODS přináší bonus, nebo jestli je to pro něj handicap. Všechny výrazné osobnosti, po kterých voláme, nám mohou v určitém okamžiku říct: `Já radši budu kandidovat jako nezávislý pravičák, protože mě lidé zvolí kvůli mému jménu, ale jakmile budu mít v závorce ODS, tak ti lidé mě volit nebudou a ta strana mi nic nepřináší. Kdyby přínos strany byl neutrální, tak to jde, ale ona mi přináší zápor.“ Souhlasíte? Setkáváte se v souvislosti s krizí ODS jako starosta s nějakými negativními reakcemi od občanů? A máte vy osobně ambice mandát obhájit?

Určitě je na tom kus pravdy, ale jsem přesvědčen, že jestliže se starosta ukázal jako schopný člověk, a takto je vnímán většinou občanů, pak mu členství v ODS určitě nijak neuškodí. Osobně jsem na obhajobu mandátu připraven, ale budu respektovat rozhodnutí naší strany a samozřejmě musím vzít v úvahu i subjektivní faktory.

Starostou jste nyní první volební období, a byť i v předchozích osmi letech byl v čele radnice váš stranický kolega, jak se změnila radnice pod vaším vedením?

Máme kontinuální vedení radnice již čtyři volební období a jsem přesvědčen, že u nás se dá mluvit o jasném a trvalém pokroku ve všech oblastech. To se dá zcela objektivně prokázat a rovněž tak to u nás cítí převážná část veřejnosti.

A jak byste hodnotil nyní fungování koalice, jež tvoří v Uherském Hradiště ODS, TOP 09, KRUH a KDU-ČSL? Podařilo se vám prosadit vaše předvolební priority? A co byste vyzdvihl?

Fungování koalice pokládám za velmi uspokojivé, a to právě proto, že všichni jsme mohli prosazovat své předvolební priority.

V zastupitelstvu města se věnujete mimo jinému životnímu prostředí. Co tak vy osobně považujete za nejúčinnější nástroje na řešení problému se znečištěným ovzduším? Mám na mysli např. dotace na nákup nových kotlů či návrhy na to kontrolovat, čím lidé topí, vybírání vysokých poplatků od velkých znečišťovatelů... A snažíte se v rámci zlepšení kvality ovzduší investovat do nějakých nových technologií?

Co se týká znečišťování životního prostředí a ovzduší, není u nás tento problém srovnatelný s průmyslovými aglomeracemi. U nás jde o zátěž v důsledku vysokého dopravního zatížení. V rámci možností to soustavně řešíme, ale zásadní bude vybudování komunikace R55.

Další gescí, které se v zastupitelstvu věnujete, je cestovní ruch a sport. Co se tak snažíte dělat pro jejich podporu? A jak byste hodnotil význam cestovního ruchu a možnosti sportovních aktivit v Uherském Hradišti?

Dá se říct, že naše město pokládá trvale rozvoj cestovního ruchu za prioritu. Jsme důležitou součástí sdružení Region Slovácko a dá se říci, že máme nadprůměrné výsledky v rámci celé republiky.  Máme zpracovánu dlouhodobou koncepci rozvoje sportu ve městě a tu neustále naplňujeme a inovujeme. Je zřejmé, že po této stránce je Uherské Hradiště úspěšné město.

Počet bezdomovců v ČR roste, což potvrzuje i situace v Uherském Hradišti. Jsou s nimi nějaké zásadnější problémy? Jak se snažíte, i preventivně, problém řešit? A co v tomto směru očekáváte od vlády?

Tento problém je u nás velmi složitý, konkrétně se týká 54 osob. Síť sociálních a charitativních zařízení je podle mého na hraně a určitě by bylo dobré ji posílit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…