Starosta za TOP 09: Bylo chybou stavět pouze na osobnosti Karla Schwarzenberga

03.01.2014 14:35

"Rozpočet předkládala vláda, která nikdy nebyla zvolena občany, ve vrcholných manažerských pozicích budou lidé obvinění ze spolupráce s StB, prezident země je Ústavním soudem označen za lháře.“ Tomáš Třetina (TOP 09) se netají svým zklamáním ze současného vývoje. Svěřil se nám ale také se svými osobními prioritami a problémy, které má jako starosta a neopomněli jsme ani boj za zachování Slovanské epopeje, jež je spojen právě s jeho jménem.

Starosta za TOP 09: Bylo chybou stavět pouze na osobnosti Karla Schwarzenberga
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Pane starosto, podle vašich slov měla Miroslava Němcová (ODS) o prázdninách dostat šanci sestavit vládu, což se ale nestalo a na podzim šla řada občanů k volebním urnám. Jak vnímáte výsledek voleb? TOP 09 a STAN skončí s největší pravděpodobností v opozici, co tak očekáváte od budoucí vlády? 
 
Výsledek voleb je pro mě zklamáním. Myslím si, že bylo chybou stavět pouze na osobnosti Karla Schwarzenberga. V popředí měl být viděn také Miroslav Kalousek a regionální osobnosti, které jsou vysoce respektovány a váženy ve svých oborech. 
 
Vyjednávání o složení budoucí vlády a rozpočtu, jak vidno, zohledňuje pouze osobní zájmy několika jedinců. Rozpočet předkládala vláda, která nikdy nebyla zvolena občany, ve vrcholných manažerských pozicích budou lidé obvinění ze spolupráce s StB, prezident země je Ústavním soudem označen za lháře… Těžko u obyčejných lidí vzbudit důvěru v politiky při takovéto situaci.
 
 
Co pro vás osobně bylo impulsem stát se politikem? V komunální politice se pohybujete již řadu let, nyní jste i krajským zastupitelem. Neměl jste ambice kandidovat i do vyšší politiky? Proč? A chtěl byste letos obhájit mandát starosty? 
 
Před jedenácti lety jsem byl osloven, abych pomohl řešit problematiku sportu v Moravském Krumlově, nabídka kandidovat byla pro mě zajímavá. Myslím, že důležité není jen říct, co je špatně, ale hlavní je mít představu a plány, jak to napravit a vědět, co pro zlepšení situace může každý z nás udělat. Proto jsem začal pracovat v městském zastupitelstvu. 
 
Myslím si, že v Senátu a v Parlamentu by měli zasedat, rozhodovat, navrhovat a schvalovat zákony již zkušení odborníci, lidé, kteří vědí, o čem mluví. Mým současným cílem je kandidovat v komunálních volbách, v plném nasazení, a obhájit mandát starosty. Mám v hlavě spoustu vizí a myšlenek, které by mohly zpříjemnit život nejen občanům, ale i návštěvníkům Moravského Krumlova. 
 
Dle vašich slov je velký zájem o rodinné domy a jednou z vašich priorit je také podpora vzdělávání a volnočasových aktivit dětí a mládeže. Co je v tomto směru konkrétně vaší prioritou? Budete muset v nejbližších letech řešit situaci ve školství. A domníváte se, že jsou ve městě dostatečně zajištěny volnočasové aktivity?
 
Již od začátku se snažíme dělat práci, která by vedla ke zkvalitnění podmínek pro výchovu mladé generace. Proto jednou z hlavních priorit v tomto volebním období byla oprava školních budov náležících do majetku města. V současné době rozjíždíme projekt na podporu vzdělávání v anglickém jazyce. Hodně energie vkládáme do podpory sportu dětí a mládeže. Moravský Krumlov je svou polohou ideální město pro rodiny s dětmi, neboť náš unikátní školní systém poskytuje vzdělávání dětem od školky po maturitu. Na jedné ze základních škol se u nás mohou vzdělávat i děti, které neměly příliš štěstí v životě a trpí tělesným nebo mentálním postižením. Díky speciálním programům a vybavení mohou být v přímém kontaktu s ostatními žáky. 
 
S tímto tématem úzce souvisí i bytová výstavba. Ne všem se zamlouvá bydlet na rušném sídlišti, a proto v roce 2014 v rámci rozpočtu města počítáme s investicemi do zasíťování pozemků v Polánce a pro výkup pozemků pro výstavbu domů v Moravském Krumlově. Město každý rok žádá o dotační programy z oblasti školství, kultury a sportu. Kdokoliv je ochoten pro druhé něco udělat, najde na radnici dveře otevřené. 
 
 V letošním roce se strhla doslova lavina s e-aukcemi. Radnice v Moravském Krumlově zvolila ale jinou cestu jak zlevnit ve městě ceny za energii a využije služeb obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolu, ve které se město angažuje již více než rok. Proč je toto podle vás výhodnější než e-aukce? Kolik by tak mohli občané ušetřit? A jaký je z jejich strany o nabídku zájem?  
 
O tuto záležitost se stará především pan místostarosta Zdeněk Juránek, se kterým máme společný pohled na věc. Cílem projektu Energie pod kontrolou pro firmy a domácnosti je bezpečná změna stávajícího dodavatele za konkurenceschopného a prověřeného dodavatele, jehož cílem není zákazníka za každou cenu oškubat. Snažíme se poskytnout občanům města vysoce kvalitní servis při změně dodavatele s individuálním přístupem ke každému zákazníkovi. Co se týká peněz, lidé kteří se projektu účastnili, ušetřili i 30 % z neregulovaných plateb za energie. Je ale potřeba říci, že úspory byly tím vyšší, čím horší měli zákazníci ceny. V celé řadě případů, kdy lidé v nedávném období už několikrát dodavatele měnili, nedosáhly úspory ani 10 %.  
 
S vaším jménem je také spojen boj za zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově, což se bohužel nepodařilo a vaše snahy se tak nyní alespoň upnuly na její navrácení, čemuž jste přizpůsobili i výstavní prostory zámku. Nedávno jste se ale nechal slyšet v médiích, že pokud ji hlavní město zapůjčí do Japonska (plánováno na rok 2017), je otázka, kdy a kam se pak vrátí. Jaká je tak podle vás šance, že se Slovanská epopej vrátí do Moravského Krumlova? A jak její odstěhování ovlivnilo turistický ruch ve městě?  
 
Návštěvnost a instalace v Praze je pro mě velikým zklamáním. Jednoznačně se ukazuje, že s Epopejí se nejednalo v zájmu kultury, ale jen a pouze kvůli touze některých jedinců po mamonu. Praha investovala do instalace tak nehorázné peníze, že ani nelze uvažovat o ukončení výstavy ve Veletržním paláci. Převoz do Japonska je motivován pouze finančním aspektem. Po ukončení výstavy v Japonsku jsme v Moravském Krumlově připraveni poskytnout adekvátní podmínky pro vystavení tohoto skvostu v opravených a důstojných prostorách krumlovského zámku, které samozřejmě vyhovují podmínkám Národního památkového ústavu. 
 
Samozřejmě co se týká kultury, děláme celou řadu akcí. V roce 2013 se v zámeckých prostorách konal zahajovací koncert festivalu Concentus Moraviae a také koncert výborné zpěvačky a velmi milé dámy paní Magdalény Kožené. Na rok 2014 připravujeme v rozšířených výstavních prostorách novou a velmi zajímavou výstavu. Je opravdu na co se těšit!  
 
 
 Z města bohužel postupně zmizely v posledních letech významné výrobní závody, jako byl Lacrum nebo Piana. Naděje na nové pracovní příležitosti občanům svitla v podobě pronájmu areálu bývalého Vertexu novým majitelům, jež zde sliboval rozjet výrobu. Předpokládaný termín zahájení výroby zástupci firmy ale posunuli od dubna 2012, a poslední plánovaný termín na začátek letošního roku již také uplynul. Jak se tato situace aktuálně vyvíjí? A co se snažíte dělat proto, aby se výroba rozjela?  
 
Toto je problém, který mě, jako starostu, trápí zdaleka nejvíce. Z pozice představitele města se snažím klást velký akcent na nová pracovní místa. Ukončení činnosti těchto velkých podniků způsobilo citelný zásah do míry nezaměstnanosti. Jejich historie sahá až do roku 1850 a nahradit je, vymyslet nové řešení, není otázkou měsíce, ani roku. Mohu vás ale ujistit, že se snažíme vytvářet maximálně příhodné podmínky pro vznik nových pracovních míst.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…