Starostka Blatné: Nejsem schopná jednoznačně říci, kdo je se mnou v koalici

14.02.2015 14:17

Novou starostkou Blatné se stala Kateřina Malečková (ROVNĚ). Co pro ni bylo po nástupu do funkce nejtěžší a jak se jí podařilo zvládnout prvních 100 dní ve funkci? Sama o sobě říká, že je neklidný typ a svou aktivitu by chtěla zúročit i v řízení města. O co by se chtěla zasadit? Nejen s tím se svěřila našim stránkám. Zevrubně jsme hovořili také o problémech, které tíží město, a to včetně nadměrné drogové kriminality. V čem vidí příčinu a jaké řešení navrhuje?

Starostka Blatné: Nejsem schopná jednoznačně říci, kdo je se mnou v koalici
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Blatné Bc. Kateřina Malečková (ROVNĚ)

Paní starostko, tzv. doba hájení pro Vás skončila. Jak byste shrnula svých prvních sto dní ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

Před nástupem na radnici jsem byla přesvědčena, že vím, co mě čeká. Listopad a prosinec mě lehce zaskočily. Především rychlostí, jakou dny utíkaly, množstvím schůzek a neustále plnou složkou doručené emailové pošty. Leden a únor už byly výrazně lepší. Dokonce už večer odolám nutkání kontrolovat počítač a v klidu si otevřu knihu. Asi nejtěžší pro mě bylo vedení prvních jednání rady města a zastupitelstva. Přesto, že se snažím na jednání vždy důkladně připravit a vše projednat s předkládajícími, je těžké dopředu odhadnout reakce ostatních zastupitelů či veřejnosti. Jsem ale mile překvapena vstřícností a ochotou ostatních zastupitelů, a to nejenom ze sdružení ROVNĚ, za které jsem kandidovala, ale i z ostatních stran a hnutí. Velice mne též těší ochota a vstřícné reakce z řad úředníků úřadu. Zápory nehledám, když jsem s něčím nebo s někým nespokojena, snažím se hledat řešení.

Co byste vytkla svému předchůdci a co tak budete chtít dělat jinak než on? A promítne se v řízení města nějak i změna pohlaví?

Jsem poměrně neklidný typ, ve smyslu, že neustále vymýšlím, co by šlo zlepšit, dělat jinak, sháním si informace, jak řeší problémy v jiných obcích, porovnávám možnosti našeho města s jinými.  Takový druh aktivního přístupu a iniciativy mi u minulého pana starosty chyběl. Slíbila jsem si, že neslevím v nárocích, které na sebe mám, že nebudu přesouvat problémy na neurčito, že budu naslouchat. Poslední větou bych asi odpověděla na Vaši druhou otázku. Domnívám se, že ženy ve vedoucích pozicích jsou všeobecně více vnímavé a schopné konstruktivně řešit problémy.

Jak byste hodnotila s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice vydrží celé volební období?

Nejsem schopná Vám jednoznačně říci, kdo je v Blatné se mnou v koalici. Zatím mám pocit, že snad všichni zastupitelé. Byla jsem zvolena do funkce starostky všemi zastupiteli. Při jednáních zastupitelstva i při neoficiálních setkáních se zastupiteli si častěji vyjasňuji názory s kolegy z „mého“ sdružení. Vnímám podporu všech a velmi si jí vážím. To se samozřejmě může během volebního jednání změnit, ale mám tolik práce a úkolů do budoucna, že se touto variantou nyní nezabývám.  

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

Na priority se dá nahlížet z více pohledů. Ty reálné vychází z možností našeho rozpočtu. Chceme dokončit výkupy pozemků, provést výměnu havarijní kanalizace, mezi větší investiční akce patří výstavby komunikací v obytných čtvrtích a v osadě města či oprava fasády na Domově pro seniory Blatná. Požádali jsme o grant na vybudování street workoutového hřiště pro mládež, a pokud budeme úspěšní, ještě tento rok budou moci náctiletí na hřišti trávit volné chvíle.

A pak jsou tu priority, které mají zásadní vliv na rozvoj města, ale nejsou tak hmatatelné.  Pokračování v aktualizaci územně plánovací dokumentace, schválení aktualizace Strategického plánu města Blatná či zpracování Koncepce Centra kultury a vzdělávání.

Blatná patří mezi města, kde se dlouhodobě nedaří řešit problémy s drogovou kriminalitou. Vy sama jste si také stanovila jako jednu z hlavních priorit právě bezpečné město. A jaké budou v tomto směru Vaše první kroky?

Nezlobte se, ale přijde mi úsměvné si jenom myslet, že je možné problémy s drogovou kriminalitou vyřešit. Od roku 2007 jsem ve své pracovní náplni vedoucí sociálního odboru měla mimo jiné povinnost místního drogového koordinátora a manažera prevence kriminality.  Ve městě od roku 2004 aktivně pracují terénní sociální pracovníci OS PREVENT Strakonice, v roce 2011 bylo otevřeno nízkoprahové centrum pro děti a mládež, od prosince 2014 ve městě působí Adiktologická poradna, město Blatná dlouhodobě finančně přispívá jak na primární prevenci ve školách, tak na terénní program pro osoby závislé na návykových látkách. Jdeme směrem prevence u dětí a mládeže, podporujeme finančně zájmové a sportovní spolky. Přesto nejsme 100% úspěšní, to totiž podle mého názoru prostě ani nejde. Nezbývá nám než vytrvat. Město Blatná má jednu velkou nevýhodu, nachází se na hranici tří krajů a drogová scéna je ovlivněna i službami a činností represivních složek právě v přilehlých krajích.

V současné době připravujeme besedu s občany města na téma bezpečnosti ve městě. I v minulých letech jsme vždy na začátku roku organizovali setkání odborníků zabývajících se problematikou drogově závislých, kterých se účastnili jak policisté, tak zástupci škol, lékaři, sociální pracovníci. Tento rok bychom rádi zapojili více veřejnost, představíme Koncepci prevenci kriminality města Blatná.

Již v minulém volebním období došlo k doplnění neobsazených tabulkových míst a o polovinu se zvýšil počet policistů ve městě. Projevuje se to nějak pozitivně v řešení otázce drogové kriminality a bezpečnosti obyvatel? A lze očekávat v dohledné době další navýšení?

Personální stabilizaci na obvodním oddělení Policie ČR vnímám jednoznačně pozitivně. Domnívám se, že další navýšení se nepřipravuje. Velmi příjemně mě překvapila ochota policistů ČR spolupracovat s našimi městskými strážníky. Neumím jasně říci, zda počet policistů je zásadní při řešení drogové kriminality. Myslím, že spíše záleží na důslednosti a nasazení všech složek, tedy i naší městské policie, při kontrole dodržování platných právních norem a obecně závazných vyhlášek.

Jak v tomto směru vnímáte asistenty prevence kriminality a nezvažujete se do projektu též zapojit?

Činnost asistentů prevence kriminality je jistě velkým pomocníkem ve vyloučených a problémových lokalitách, význam vidím především při práci s osobami ohroženými sociálním vyloučením. Naše město je ale v zásadě městem klidným, ve statistikách Policie ČR za rok 2014 došlo k výraznému poklesu trestné činnosti a naopak k vysoké objasněnosti. Naši strážníci jsou schopni ve spolupráci s policisty zajistit dostatečně ochranu našich obyvatel. O zřízení místa asistenta prevence kriminality prozatím neuvažujeme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…