Starostka Boskovic: Jako předseda vlády prokázal Bohuslav Sobotka své vůdčí schopnosti

02.03.2015 9:49

Historicky první starostkou Boskovic se stala Hana Nedomová (ČSSD). Jak hodnotí první měsíce ve funkci a jaké jsou její plány pro ty nadcházející? O co by se chtěla jako starosta zasadit? Řeč přišla i na úplný zákaz hazardu, který radnice zvažuje od příštího roku či na kauzu nové sportovní haly v Boskovicích. Vyjádřila se také k blížícímu se sjezdu ČSSD. ,,Věřím, že pod novým vedením po sjezdu dojde k modernizaci naší strany tak, jak se o tom již léta hovoří.“

Starostka Boskovic: Jako předseda vlády prokázal Bohuslav Sobotka své vůdčí schopnosti
Foto: archiv starostky
Popisek: historicky první starostka Boskovic Hana Nedomová (ČSSD)

V čele úřadu jste po komunálních volbách nahradila Jaroslava Dohnálka z ODS a jste tak historicky první starostkou města. Jak byste zhodnotila první měsíce ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně překvapilo?

Musím říci, že v prvních dnech po zvolení si to člověk ani neuvědomuje. Zde vidí zejména tu zodpovědnost, kterou na sebe vzal.  Nyní si jako starostka – žena, svoji pozici užívám. Zároveň musím říci, že hodně mě nabíjí podpora veřejnosti. Kladně hodnotím zejména  možnost své účasti  v předvánočním čase na řadě akcích, jako bylo rozsvěcení vánočního stromu, vánoční jarmark, Silvestrovské promítání v letním kině včetně ohňostroje apod.. Ten přímý kontakt s občany je k nezaplacení.

Co mě překvapilo, je způsob organizační struktury MÚ, kdy některé velké odbory nemají oddělení, nastavené procesy fungují jinak, než je moje představa.  U předkládaných materiálů do orgánů města jsem očekávala větší profesionalitu ze strany předkladatelů.

Jak byste hodnotila s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice, na níž jste se dohodli s KDU-ČSL, ANO 2011 a zvoleným zastupitelem bez politické příslušnosti Vladimírem Farským, který kandidoval za KSČM, vydrží celé volební období? Nevnímáte vyjednanou koalici jako příliš rizikovou?

Myslím si, že koalice funguje dobře. Zatím jsme neměli zásadní rozpory. Pevně věřím, že koalice vydrží celé volební období. Co se týká rizika, tak s tím musíte počítat vždycky. Dle našich volebních programů máme řadu společného.  Naše společné cíle jsme vyjádřili v Programovém prohlášení RM, které bylo schváleno dne 27.1.2015 a je veřejně dostupné na webových stránkách města.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

Mezi hlavní priority patří zpracování Strategického plánu rozvoje města. Vydání Vyhlášky o zrušení hracích automatů a videoloterijních terminálů na území města. Zahájit práce na rozšíření kapacity MŠ na ulici Bílkova o 2 třídy. Rodiče zde budou mít možnost umístit děti od 2 let věku. Pokračují práce na budování a modernizaci dětských hřišť v dalších lokalitách města např. hřiště na Chmelnici, Ot. Kubína. V letošním roce zrealizujeme rekonstrukci umělého povrchu na fotbalovém hřišti, připravuje se záměr pro cykloturistiku pod pracovním názvem Drahanský sport-park. V oblasti sociální péče dojde k modernizaci dvou bytů v Penzionu na ulici Mánesové, došlo k obnovení trhů na Růžovém náměstí. Mezi další priority patří oblast transparentnosti úřadu, což je zveřejňování zápisů z jednání RM včetně informace, jak jednotlivý radní hlasovali, zavést internetové přenosy z jednání ZM, provádí se audit nájemních smluv na nebytové prostory a pozemky s cílem prověření jejich výhodnosti a hospodárnosti, zajištění transparentnosti finančního řízení úřadu apod..

Radnice aktuálně zpracovává strategický plán, podle kterého se Boskovice budou ubírat v následujících letech. Vy jste se již po svém zvolení nechala slyšet, že do diskuze chcete zapojit i občany. Jak konkrétně? Při jakých příležitostech, jakou formou, se mohou k návrhům vyjádřit?

Při zpracování Strategie v určitých oblastech využijeme dotazníkových šetření, která ve vztahu k občanům již proběhla, nebo již probíhají. Koncept návrhu Strategického plánu bude nejen zveřejněn k připomínkování na webových stránkách města, ale bude diskutován na besedě s občany.

Prozradíte nám Vaši vizi? Jaká je Vaše představa Boskovic, jako místa, kde se lidem dobře žije a nemají potřebu odcházet jinak?

Myslím si, že pokud budou mít občané možnost pracovních příležitostí, finančně dostupné bydlení, možnost žít na území s kvalitním životním, kulturním, sportovním prostředím včetně společenského života, budou rádi zůstávat. Důležitým prvkem je určitě vzájemná komunikace a informovanost.

Radnice plánuje zavést vyhlášku, která by vyhnala již od ledna příštího roku herny z města. S jakou odezvou jste se setkali v zastupitelstvu? A jaký dopad by mělo zrušení hazardu na rozpočet města, což bývá jeden z nejčastějších argumentů zachování hazardu?

Již v předchozí otázce jsem odpověděla. Vyhlášku chceme vydat s platností od 1.1.2016 Její předložení k projednání na ZM v měsíci červnu nebo září 2015. Tento termín proto, aby mohl na tuto situaci reagovat rozpočet. Příjem z hazardu do rozpočtu města za rok 2014 činil 10,5 mil. Kč.

Kauza nové sportovní haly v Boskovicích znovu nabrala na obrátkách a  vrací zpět na boskovický stavební úřad. Navíc město chystá audit, který Vám má napovědět, jestli bude pro město finančně výhodnější ve výstavbě haly pokračovat, nebo ji pozastavit. Kdy by měly být známy výsledky?

Předpokládám, že do června letošního roku.

Kdo je podle Vás za tyto průtahy kolem stavby odpovědný a nešlo jim podle vás předejít?

Nemyslím si a nesouhlasím s tvrzením, že za průtahy jsou odpovědní občané = účastníci řízení, kteří pouze využívají svého práva na ochranu vlastního majetku. Bývalé vedení města mělo dle mého názoru dostatek informací pro to, aby stavbu na ul. Slovákova nezahajovalo. Přesto si v zastupitelstvu města prohlasovali, co potřebovali a výsledek je znám.

V polovině března se uskuteční volení sjezd ČSSD, který s největší pravděpodobností v čele strany potvrdí současného předsedu Bohuslava Sobotku. Vítáte to? Jak byste ho jako předsedu a lídra strany hodnotila?

Ano vítám, našeho předsedu znám osobně, vnímám ho jako člověka, který je pracovitý, odpovědný a drží dané slovo. Plně prokázal svoje vůdčí schopnosti politika po tzv. Lánské schůzce a nyní i jako předseda vlády.

Miloš Zeman, který shodou okolností na sjezd nebyl pozván, se nedávno nechal slyšet, že je ČSSD bez sebereflexe odsouzena k ustupování na okraj politického dění. Souhlasíte? A co se musí stát, aby k tomu nedošlo?

Nemohu souhlasit. Předpokládám a věřím, že pod novým vedením po sjezdu dojde k modernizaci naší strany tak, jak se o tom již léta hovoří.

Ani prezident Zeman však není ušetřen kritiky, a to především se svým mediálním vystupováním. Jak byste výroky prezidenta hodnotila Vy sama?

Pana prezidenta jsem měla možnost osobně poznat při jeho návštěvě Boskovic. Je to člověk s obrovskými znalostmi a zkušenostmi. Myslím si, že jednou je to hlava státu, která vzešla z řádných voleb, takže jej respektuji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…